broneq Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Witam! Wczoraj ściągnąłem ... film z torrenta i razem z nim były kodeki, że wydawało mi się, że mam wszystko to ich nie instalowałem i startuję film a tam lipa, więc zainstalowałem i ... dziś rano mam qooqlle.com jako stronę startową i wszystkie opisywane tu już wiele razy problemy z ustawianiem w firefoxie itd ALE To nie wszystko. Pojawia się po starcie systemu także błąd aplikacji reader_sl.exe ORAZ sam otwiera się katalog "Moje dokumenty" Zastosowałem się do poleceń z regulaminu i stworzyłem logi z GMER i OTL oraz (przed tworzeniem logów) usunąłem Demonowe napędy. Bardzo uprzejmie i grzecznie proszę o pomoc jak dla tumanka, który dał się zrobić na szajs z pseudokodekowego pliku (( Z góry dziękuję! OTL.Txt log_gmer.txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL [2011-04-01 17:20:05 | 000,001,860 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\6nnf3cfr.default\searchplugins\search.xml O2 - BHO: (AVG Safe Search) - {3CA2F312-6F6E-4B53-A66E-4E65E497C8C0} - File not found O4 - HKLM..\Run: [Readar_sl] C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Readar_sl.exe (Created with WinAutomation ("http://www.WinAutomation.com")) O4 - HKLM..\Run: [sunJavaUpdateSched] File not found O4 - HKLM..\Run: [TunesHelper] C:\Documents and Settings\All Users\TunesHelper.exe () O20 - HKU\S-1-5-21-746137067-1390067357-839522115-1003 Winlogon: Shell - (F:\dupler\kromirani.exe) - File not found O20 - HKU\S-1-5-21-746137067-1390067357-839522115-1003 Winlogon: Shell - (C:\RECYCLER\S-1-5-21-5601548848-8656256054-861728064-8955\nissan.exe) - File not found :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2] :Commands [emptyflash] [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
broneq Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Po pierwsze bardzo BARDZO dziękuję za tak szybką reakcję na mój problem. Po drugie wykonałem polecony skrypt i po restarcie nadal pojawił się katalog "Moje Dokumenty" z otwartym drzewem eksploratora, żeby było ciekawiej Po trzecie pojawił się też plik "04012011_...", który dołączam do niniejszego posta jako "plik_po_restarcie.txt". Po czwarte dołączam nowy log z OTL (extras się nie utworzył, a nowy log nie zstąpił starego, tylko go zmodyfikował - czy tak jest dobrze???) i czekam na dalsze diagnozy plik_po_restarcie.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Infekcja usunięta. Wykonaj poniższe czynności: 1. Wklej do notatnika systemowego ten tekst: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe" [HKEY_USERS\ S-1-5-21-746137067-1390067357-839522115-1003\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe" Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.REG >>> uruchom ten plik To powinno naprawić uruchamianie moich dokumentów. 2. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 3. Wykonaj obowiązkowe aktualizacje oprogramowania (IE też nawet jeśli nie korzystasz): Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216018FF}" = Java 6 Update 18 Szczegóły aktualizacyjne w tym temacie: KLIK. 4. Wyzeruj stan przywracania systemu: KLIK Odnośnik do komentarza
broneq Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Infekcja faktycznie zniknęła - jeszcze raz bardzo dziękuję. Natomiast nie mogę wykonać kroku 1 z ostatniej instrukcji. Po zapisaniu tego pliku jako FIX.REG i odpaleniu go pojawia się komunikat: "Czy na pewno dodać informację w C:\Documets and Settings\User\Pulpit\fix.reg do rejestru" Klikam "TAK" i wyskakuje błąd: "Nie można zaimportować C:\Documets and Settings\User\Pulpit\fix.reg: błąd przy dostępie do rejestru." Dalszych kroków nie wykonałem. Czekam na dalsze instrukcje Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 To zamiennie wklej do OTLa ten tekst: :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe" [HKEY_USERS\ S-1-5-21-746137067-1390067357-839522115-1003\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe" Logów żadnych nie pokazujesz. Odnośnik do komentarza
broneq Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Wyszedł taki log: ========== REGISTRY ========== HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\\"Shell"|"explorer.exe" /E : value set successfully! Unable to set value : HKEY_USERS\ S-1-5-21-746137067-1390067357-839522115-1003\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\\"Shell"|"explorer.exe" /E! OTL by OldTimer - Version 3.2.22.3 log created on 04012011_220724 i nadal otwiera się ten folder Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 To może tak - Start >>> Uruchom >>> regsvr32 /i shell32 Odnośnik do komentarza
broneq Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Po wykonaniu pojawił się komunikat: "Funkcja DllRegisterServer and DllInstall w schell32 powiodła się" Zaraz zrobię reste i sprawdzę i uzupełnię post czy pomogło. Niestety nie pomogło. Nadal otwiera się okno moich dokumentów z drzewem folderów po lewej stronie. Edycja (o 15:30 w sobotę). Do tego folderu Moje Dokumenty (ze ścieżki dostępu wynika, że jest on na pulpicie, podczas gdy mam wyłączone pokazywanie go na pulpicie) dołączył dymek o wyłączonych automatycznych aktualizacjach, które mam wyłączone od zawsze i nigdy się o nie nie rzucał... Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Wykonaj skan przez Malwarebytes Anti-Malware i wklej z niego raport oraz nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Pomijając, że tu jest nieprawidłowa spacja w SID konta: :Reg [HKEY_USERS\ S-1-5-21-746137067-1390067357-839522115-1003\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe" .... przecież tego nie ma po co dodawać (i tak już jest właśnie ustawione). To jest HKCU (w OTL interpretowane przez SID użytkownika) a nie HKLM. Nie ma takiego wpisu na czystym systemie. To należy właśnie całkowicie usunąć, bo jest duplikat startu powłoki i zapewne dlatego pojawiają się przy starcie Moje dokumenty: O20 - HKLM Winlogon: Shell - (Explorer.exe) - C:\WINDOWS\explorer.exe (Microsoft Corporation)O20 - HKU\S-1-5-21-746137067-1390067357-839522115-1003 Winlogon: Shell - (explorer.exe) - C:\WINDOWS\explorer.exe (Microsoft Corporation) Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"=- Klik w Wykonaj skrypt. Zresetuj system i podaj wyniki. . Odnośnik do komentarza
broneq Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Pomijając, że tu jest nieprawidłowa spacja w SID konta: (...) przecież tego nie ma po co dodawać (i tak już jest właśnie ustawione). To jest HKCU (w OTL interpretowane przez SID użytkownika) a nie HKLM. Nie ma takiego wpisu na czystym systemie. To należy właśnie całkowicie usunąć, bo jest duplikat startu powłoki i zapewne dlatego pojawiają się przy starcie Moje dokumenty: To co powyżej to dla mnie chińszczyzna Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: (...) Zresetuj system i podaj wyniki. To wykonałem (DZIĘKUJĘ ) ale nie pomogło . Nadal wyskakuje otwarte okno "Moje Dokumenty" z otwartym po lewej drzewem folderów, z którego wynika, że owe "Moje Dokumenty" są na pulpicie. Oraz nadal pojawia się "chmurka" o wyłączonych automatycznych aktualizacjach... Wykonam też ten krok z poprzedniego posta z tym "Malwarebytes Anti-Malware" i opiszę efekt. EDIT: Dołączam log i extras z OTL oraz plik z Malwarebytes Extras.Txt mbam-log-2011-04-03 (10-35-00).txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 To co powyżej to dla mnie chińszczyzna Ta treść była kierowana do drugiego moderatora. To wykonałem (DZIĘKUJĘ ) ale nie pomogło . Nadal wyskakuje otwarte okno "Moje Dokumenty" z otwartym po lewej drzewem folderów, z którego wynika, że owe "Moje Dokumenty" są na pulpicie. Proszę mi pokazać nowy log z OTL. Oraz nadal pojawia się "chmurka" o wyłączonych automatycznych aktualizacjach... To sobie wyłącz powiadomienia w Centrum zabezpieczeń. . Odnośnik do komentarza
broneq Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Logi uploadowałem w poprzednim poście przed chwileczką, a te powiadomienia o aktualizacjach wyłączyłem (głupia sprawa, kiedyś to już robiłem i jakoś zapomniałem - Dziękuję). Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zakładam, że log jest zrobiony z poziomu tego samego konta na którym występuje defekt (w przeciwnym wypadku log nie pokazuje ustawień właściwego konta i należy go zrobić będąc zalogowanym na tym drugim koncie). Tamten wpis zniknął i nie widzę tu żadnego innego pasującego do efektu. Zwykle efekt pochodzi z: modyfikowanej wartości Userinit, wielokrotnego powielenia odniesień do explorer.exe (np. nieprawidłowo w Autostarcie / podwójny zapis Shell) lub też z błędów w zamknięciach ścieżek. Nie widzę tu nic z tej kolekcji. Aczkolwiek OTL ma system filtrowania. Proszę wygeneruj nowy log, ale tym razem przestaw pozycję Rejestr z Użyj filtrowania na Wszystko i pokaż wynikowy log. PS. Będziesz miał problem z usunięciem tego pliku: File not found -- C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Na_szczescie.pps W związku z wadą nazwy jest "niewidzialny" dla systemu. Skorzystaj z tego tutoriala: KLIK (ustęp Nieprawidłowa nazwa pliku lub folderu i programy DeleteFXPFiles / Directory Fixer). . Odnośnik do komentarza
broneq Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 1. Na moim komputerze jest tylko jeden użytkownik (ten na którym jest problem i żadnych innych adminów czy coś - przynajmniej tak myślę, bo jak daję wyloguj i loguję się od nowa to mam tylko tego usera do wyboru i nic innego). 2. Jak wpisałem w Start->Uruchom "Userinit" to mi się właśnie ten katalog "Moje Dokumenty" otworzył tak jak przy starcie systemu z drzewem folderów po lewej i nie wiem czy to jest ważne czy nie. 3. Dołączam nowy log po przełączeniu pozycji Rejestr z Użyj filtrowania na Wszystko. 4. Zabieram się za rozgryzienie kwestii tego pliku pps (a jakie to w ogóle ma znaczenie? i jak doszło do tego, że on tam niby jest niby go nie ma?). EDIT 18:40: Usunięty za pomocą "FXP" Dziękuję OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 To prawdopodobnie kwestia powielenia userinit: O20 - HKLM Winlogon: UserInit - (C:\WINDOWS\system32\userinit.exe) - C:\WINDOWS\system32\userinit.exe (Microsoft Corporation) O20 - HKLM Winlogon: UserInit - (userinit.exe) - C:\WINDOWS\System32\userinit.exe (Microsoft Corporation) Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Userinit"=- [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Userinit"="C:\\WINDOWS\\system32\\userinit.exe," Kliknij w Wykonaj skrypt. Zresetuj system i podaj wyniki. Odnośnik do komentarza
broneq Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Witam! ZADZIAŁAŁO!!! Jako wyjście pokazał się log: ========== REGISTRY ========== Registry value HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\\Userinit deleted successfully. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\\"Userinit"|"C:\\WINDOWS\\system32\\userinit.exe," /E : value set successfully! OTL by OldTimer - Version 3.2.22.3 log created on 04052011_150618 Bardzo Bardzo dziękuję! Nie mogłem wcześniej odpisać, bo poza weekendem nie mam zbyt dużo czasu "na komputer"... Jesteście niesamowici! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 W OTL wywołaj Sprzątanie. Przypominam o zaleconych aktualizacjach. Na koniec wyczyść foldery Przywracania systemu. Temat jako rozwiązany zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi