krzysiekol Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Witam wszystki i zwracam się do szanownych kolegów z następującym problemem dotyczącym uruchomienia poniższej aplikacji: Program nazywa się FiatEcuScan i służy do diagnostyki samochodów koncernu Fiata. Mam problem z uruchomieniem na laptopie Sony Vaio PCG-GRV616S, który ma następujące parametry: - procesor Pentium IV 2,6GHz, - hdd 60 GB, - ram 512 MB DDR 266 MHz, - grafika ATI Mobility Radeon 9000 - 64 MB DDR SDRAM z 3D, - kontroler ATA/ATAPI Intel 82801 CAM Ultra Ata Storage Controller - 248A, - no i te inne pierdoły Program do pracy wymaga Microsoft net.Framework w wersji 2.0, którego zainstalowałem w pierwszej kolejności. Zainstalowałem wersję neta 1.0.3705, dale wersję 2.0 a na końcu pakiet polski do wersji 2.0. Wyczytałem, na jakimś forum, że instalacja neta od pierwszej wersji do ostatnie po kolei jest ważna i też tak zrobiłem. Zainstalował się bez problemów. Dalej zainstalowałem ten program FiatEcuScan. Ale, co dalej? Na dwóch kompach stacjonarnych z procesorem AMD kliknięcie na plik .exe i program odpala bez problemu i już, a na powyższym laptopie wyskakuję coś takiego (miniaturka nr1, plik błąd.jpg). Tekst skopiowany tekt z tej ramki błędu. Szczegółowe informacje na temat wywoływania debugowania w trybie JIT (just in time) zamiast tego okna dialogowego znajdują się na końcu tego komunikatu. ************** Tekst wyjątku ************** System.ArgumentException: Czcionka "Arial" nie obsługuje stylu "Regular". w System.Drawing.Font.CreateNativeFont() w System.Drawing.Font.Initialize(FontFamily family, Single emSize, FontStyle style, GraphicsUnit unit, Byte gdiCharSet, Boolean gdiVerticalFont) w System.Drawing.Font..ctor(String familyName, Single emSize, FontStyle style) w ..cctor() ************** Zestawy załadowane ************** mscorlib Wersja zestawu: 2.0.0.0 Wersja Win32: 2.0.50727.42 (RTM.050727-4200) CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.NET/Framework/v2.0.50727/mscorlib.dll ---------------------------------------- FiatECUScan2 Wersja zestawu: 2.1.0.0 Wersja Win32: 2.1.0.0 CodeBase: file:///C:/Program%20Files/FiatECUScan/FiatECUScan2.exe ---------------------------------------- System Wersja zestawu: 2.0.0.0 Wersja Win32: 2.0.50727.42 (RTM.050727-4200) CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_MSIL/System/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll ---------------------------------------- System.Windows.Forms Wersja zestawu: 2.0.0.0 Wersja Win32: 2.0.50727.42 (RTM.050727-4200) CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll ---------------------------------------- System.Drawing Wersja zestawu: 2.0.0.0 Wersja Win32: 2.0.50727.42 (RTM.050727-4200) CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/2.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll ---------------------------------------- System.Windows.Forms.resources Wersja zestawu: 2.0.0.0 Wersja Win32: 2.0.50727.42 (RTM.050727-4200) CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms.resources/2.0.0.0_pl_b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.resources.dll ---------------------------------------- System.Data Wersja zestawu: 2.0.0.0 Wersja Win32: 2.0.50727.42 (RTM.050727-4200) CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_32/System.Data/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Data.dll ---------------------------------------- System.Xml Wersja zestawu: 2.0.0.0 Wersja Win32: 2.0.50727.42 (RTM.050727-4200) CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_MSIL/System.Xml/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Xml.dll ---------------------------------------- System.Drawing.resources Wersja zestawu: 2.0.0.0 Wersja Win32: 2.0.50727.42 (RTM.050727-4200) CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing.resources/2.0.0.0_pl_b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.resources.dll ---------------------------------------- mscorlib.resources Wersja zestawu: 2.0.0.0 Wersja Win32: 2.0.50727.42 (RTM.050727-4200) CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.NET/Framework/v2.0.50727/mscorlib.dll ---------------------------------------- ************** Debugowanie w trybie JIT ************** Aby włączyć debugowanie w trybie JIT (just-in-time), plik .config tej aplikacji lub komputera (machine.config) musi mieć wartość jitDebugging ustawioną w sekcji system.windows.forms. Aplikacja musi być również skompilowana z włączonym debugowaniem. Na przykład: <configuration> <system.windows.forms jitDebugging="true" /> </configuration> Gdy debugowanie JIT jest włączone, wszystkie nieobsługiwane wyjątki są wysyłane do debugera JIT zarejestrowanego na komputerze i nie są obsługiwane w tym oknie dialogowym. Dalej jak wcisnę kontynuacje, to program zawiesza się w tej pozycji i dalej nic się nie dzieje (miniaturka nr 2, plik uruchamianie.jpg). A jak wcisnę Zamknij to ramka z błędem wygląda tak (miniaturka nr 3, plik błąd2.jpg). Cała procedura uruchamiania kończy się wygenerowaniem raportu błądu przez system i zapytaniem się czy wysłać do Microsoft. Pomożcie mądre głowy z rozpracowaniem tego zagadnienia, abym mógł skutecznie uruchomić ten program na moim laptopie. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Tak się dzieje jeśli masz podpięty interfejs? Na wszystkich kompach jest taki sam system, całkowicie aktualnym, znaczy service packi ? Odnośnik do komentarza
krzysiekol Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 przepraszam marekW, ale mógłbyś trochę jaśniej wytłumaczyć bo coś nie kumam, ja jeszcze o ile dobrze rozumię to nie doszedłem do etapu podpięcia interfejsu bo nawet nie uruchomiłem jeszcze programu masz jakąś receptę na uruchomienie tej aplikacji? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 MarkowiW chodziło o to czy błąd się dzieje jak jest podpięty interfejs czy nie. Odpowiedziałeś że nie jest więc myślę że możesz spróbować co sie stanie jak interfejs będzie podpięty i wtedy uruchomisz dopiero program. Druga część pytania była o systemy operacyjne - jaki masz system operacyjny na laptopie a jaki na komputerach stacjonarnych? Spróbuj też zainstalować NetFramework 3.5 bo on ma w sobie biblioteki 2.0. Zawsze też możesz usunąć biblioteki 2.0 i jeszcze raz je zainstalować albo zainstalować tylko 3.5. Gdybyś miał taką możliwość to spróbuj program zainstalować na jakimś jeszcze innym komputerze żeby zwiększyć ilość danych o tym kiedy się uruchamia a kiedy nie. Odnośnik do komentarza
krzysiekol Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Szanowny kolego MatiK, system na moim laptopie to windows xp z dodatkiem service pack 2 i na dwóch innych kompach, gdzie ten program odpalił bezproblemowo przed podłączeniem interfejsu system również jest ten sam. Mało tego systemy zainstalowane z jednej instalki (instalka z sp1) i później dodanie pack 2 również z tej samej instalki. Różnica polega na tym, że komputery na których ten program odpalał to platforma pod procek AMD a laptop ma Pentium IV. Po zainstalowaniu programu diagnostyczego, aby móc podpiąc skutecznie interfejs i skonfigurować go na odpowiednim porcie com muszę mięc najpierw uruchomiony właśnie ten program diagnostyczny. Inaczej same podpięcie interfejsu do auta i podłączenie go przez wejście usb do laptopa nic mi nie da. Laptop wykryje zainstalowany wcześnie interfejs, ale jak nie odpalę programu to dalej nic nie zrobię. jeszcze nie spotkałem się z tym, że samo podpięcie interfejsu mogłoby wpłynąć pozytywnie na uruchomienie programu. A czy błąd uruchomienia nie jest związany czasami z niewłaściwymi bibliotekami .dll? Zwróćcie uwagę szanowni koledzy na teks z ramki błędu! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Ja bym się skupiła na tym, czyli problem z czcionką systemową: System.ArgumentException: Czcionka "Arial" nie obsługuje stylu "Regular". Wedle tego sformułowania czcionka jest zdefektowana, nie ma stylu formatowania który powinien być. Rzecz można sprawdzić uruchamiając systemowy Wordpad, który domyślnie ma ustawiony Arial (w menu Format > Czcionka > jest już wybrany Regularny) i spróbować coś wpisać czcionką, brak stylu powinien skutkować niezgodnymi wynikami (mimo wybranego Regularnego pojawia się substytut np. kursywa). Pokombinuj wzorując się na tym wątku (nieistotne że chodzi o inny program): KLIK. W skrócie: reinstalacja czcionki Arial. Zaczęłabym od tego: wyizolować czcionkę Arial przeciągając ją z katalogu C:\Windows\Fonts na Pulpit, a następnie ją przeciągnąć z powrotem (co zrobi reinstalację czcionki). Jeśli to nie pomoże, przed wymianą nowym plikiem: Na dwóch kompach stacjonarnych z procesorem AMD kliknięcie na plik .exe i program odpala bez problemu i już, a na powyższym laptopie wyskakuję coś takiego (miniaturka nr1, plik błąd.jpg). Tekst skopiowany tekt z tej ramki błędu. Szczerze wątpię w insynuowany tu koncept sprzętowy. Bardziej mnie interesuje jaki status SP mają te wszystkie systemy i jak jest na nich datowana czcionka Arial. Zrób zestawienie plików arial.ttf z wszystkich systemów i przedstaw tu wyniki. Może jest jakaś oczywista różnica. . Odnośnik do komentarza
krzysiekol Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 dzięki picasso, dobrze jest pogadać na forum z osobą, która wie o czym mówi i ustosunkowuje się konkretnie do zaistniałego problemu, aby pomóc w jego rozwiązaniu zagadnienie rozwiązane na plus - program już się uruchamia a problem tkwił rzeczywiście w pliku czcionki Arial jeszcze raz dzięki!!! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi