Penicylina Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Cześć Czy jest możliwość, że w przeglądarce internetowej zainstaluje się wirus jedynie przez wejście na stronę internetową, która jest napisana w kodzie PHP? Bo prawdopodobnie wszedłem na taką stronę i nie wiem czy przypadkiem w jakiś sposób nie zainfekowała się moja przeglądarka. Może trochę panikuję, ale chciałbym wiedzieć czy istnieje taka możliwość. Czy jednie ściągnięcie na swój komputer jakiś rzeczy może jedynie zainfekować komputer. Bo ktoś mi wysłał linka, a później pisał, żebym nie wchodził na tą stronę bo to wirus. A sam na tych wirusach za bardzo się nie znam. Czy jest możliwość wykradnięcia danych logowania do różnych stron internetowych za pomocą takiej strony tylko przez kliknięcie w linka? Czy trzeba wpisać na takiej stronie swoje dane, żeby złodziej ukradł twoje dane do logowania? (Wirus rozprzestrzenia się na facebooku ale nie wiem w jaki sposób) Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Jasne, że można tak złapać wirusa. Tylko że one nie instalują się w przeglądarce, ale w po prostu w Windowsie. Potem możesz mieć zamkniętą przeglądarkę, one automatycznie ładują się po restarcie. Zbieram takie wirusy i mam już całą kolekcję. Ponad 100 sztuk, wszystkie weszły mi tylko przy przeglądaniu stron. Mam nawet Cryptowall 4 i wiem skąd przyszedł: wizyta na hxxp://www.clipconverter.cc. Odnośnik do komentarza
Penicylina Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Cytat 12 minut temu, Microsofter napisał: Jasne, że można tak złapać wirusa. Tylko że one nie instalują się w przeglądarce, ale w po prostu w Windowsie. Potem możesz mieć zamkniętą przeglądarkę, one automatycznie ładują się po restarcie. Zbieram takie wirusy i mam już całą kolekcję. Ponad 100 sztuk, wszystkie weszły mi tylko przy przeglądaniu stron. Mam nawet Cryptowall 4 i wiem skąd przyszedł: wizyta www.$%^&*({...}. Skoro się nie instalują w przeglądarce to w jaki sposób mogą się zainstalować na Windowsie. Kiedy nie mają dostępu do systemu. Jedynie przez pliki cookie odwiedzając taką stronę można zainfekować komputer. O ile to w ogóle możliwe. No chyba że pobierasz coś z tej strony ale automatycznie przeglądarka zadaje Ci pytanie czy chcesz dany plik zapisać na komputerze. Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Nic nie pobierałem. A w każdym razie nie te pliki, z których składa się wirus. On to robi, wykorzystując luki w przeglądarce. Wystarczy że otworzysz stronę (ale nie tą co podałem, ona rozsiewała cw tylko w wigilię 5 lat temu). Odnośnik do komentarza
Penicylina Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 ale to chyba na starych przeglądarkach, które nie są aktualizowane... Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Całkiem możliwe. Tak było w moim przypadku. Ale w nowej też ktoś może znaleźć nową lukę. Im nowsza i bardziej zaawansowana przeglądarka, tym potencjalnie więcej miejsc, gdzie twórcy mogą coś przegapić. Dziura może być też nie w samej przeglądarce, a w pluginie, np. Flash, QuickTime. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi