kamkow Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Znajomy oddał mi PCta którego nie używał od dwóch lat i tylko się kurzył. Zrobiłem na nim świeżą instalkę WIN 10 i wszystko hula oprócz jednej rzeczy - mikrofonu ze słuchawkami. To są zwykłe słuchawki od telefonu Samsunga, ale wcześniej używałem ich z laptopem ASUSa i wszystko grało. Teraz jeżeli podłączę słuchawki do gniazda słuchawek, to komputer rozpoznaje słuchawki, ale nie widzi mikrofonu. Jak podłączam do gniazda mikrofonu, to nie widzi słuchawek, ale widzi mikrofon, przy czym mikrofon i tak nie działa. W ustawieniach np. Discorda widać jak mówię do słuchawek, pojawiają się poziomy dźwięku, ale nic się nie nagrywa. Przy nagrywaniu w jakimkolwiek rejestratorze dźwięku też jest cisza. Mam jeszcze trzecie wejście z tyłu komputera, ale wtedy mikrofon jest widoczny jako "urządzenie liniowe" i oczywiście też nie działa. Próbowałem już wszystkiego i nie wiem w czym jest problem. Wgrałem też oczywiście nowe sterowniki do karty dźwiękowej, ale bez efektu. Odnośnik do komentarza
KSU Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Wtyczka ma pewnie cztery pola stykowe. A pecet ma trzy. Spróbuj na zwykłych słuchawkach/mikrofonie. Odnośnik do komentarza
Vinter Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Potrzebna do PC jest taka przejściówka, dzięki niej podłączysz słuchawki i mikrofon do oddzielnych wejść w PC. https://www.deep-media.pl/product-pol-2779-Adapter-Rozdzielacz-Sluchawek-i-Mikrofonu-Przejsciowka-Mini-Jack-3-5mm-1xF-do-2xM-Black.html do nowych laptopów nie potrzeba, ponieważ mają wejścia combo (jedno na słuchawki z mikrofonem). Poza tym, jeśli słuchawki telefoniczne posiadają na przewodzie pilota..etc, służącego do podgłaśniania, odbierania rozmów itd. to na zwykłym PC może być kłopot z prawidłowym dźwiękiem, ewentualnie mikrofonem. Najlepsze do PC są zwykle headsety. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi