kerpal Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Witam, proszę o pomoc, od jakiegoś miesiąca mam problem z próbami włamań na konta np od PlayStation, Xboxa a także innych. Na szczeście jest na tych kontach coś takiego jak weryfikacja dwuetapowa w której przy próbie logowania przychodzi sms, dlatego nikt jeszcze nie włamał się tak konkretnie. Proszę o sprawdzenie logów a także o jakieś następne pokierowanie co robić (oprócz zmiany haseł) Shortcut.txt Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Jedynym sposobem na ustrzeżenie się przed włamaniami jest nie wchodzenie na strony, na których można coś stracić. Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y. Otworzy się Notatnik - wklej do niego: Spoiler C:\Users\LukeMike\AppData\Local\sh20120914.dat C:\Users\LukeMike\AppData\Local\Tempbannercash.tmp C:\Users\LukeMike\AppData\Local\Tempnewscash.tmp C:\Users\LukeMike\AppData\Local\ZL2013.dfu C:\Users\LukeMike\AppData\Local\.bidstack.fault FF user.js: detected! => C:\Users\LukeMike\AppData\Roaming\K-Meleon\2cgj3vks.default\user.js [2006-04-06] S3 xhunter1; \??\C:\Windows\xhunter1.sys [X] AlternateDataStreams: C:\Users\LukeMike\AppData\Roaming:6699d3ee8dd9cf775caae782c8f44f03 [394] Powershell: wevtutil el | Foreach-Object {wevtutil cl "$_"} Reboot: Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S. W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). jessi Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Pytanie odnośnie tej sumy kontrolnej, nie stracę zapisanych stron, haseł z przeglądarek itp? ja jedyny nie używam komputera i wolę się dowiedzieć. Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 O jaką sumę kontrolną Ci Chodzi? jessi Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 no to co wkleiłaś, co mam wrzucić do FRST Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Haseł nie stracisz. FRST samoczynnie ich nie rusza. Co do zapisanych stron, to nie mam pewności, dlatego usunę z "fixlist" komendę "EmptyTemp:" Natomiast linków zapisanych jako ulubione - "fixlist" ich nie usuwa., czyli ustawienia w przeglądarce nie są ruszane przez FRST, chyba, że FRST dostanie odpowiednią komendę (ale w w tej "fixlist" nie dałam takiej komendy). jessi Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Ok zrobione, natomiast przed chwilą znowu ktoś próbował się włamać, tym razem na facebooku... Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 I dzisiaj znowu ktoś wygenerował kod do konta sony Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Na wszelki wypadek użyj MBAM > https://www.fixitpc.pl/topic/8-dezynfekcja-zbiór-narzędzi-usuwających/?tab=comments#comment-173217 To raczej nic nie da, bo włamania odbywają się na serwerze, a nie na Twoim komputerze. jessi Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Tzn jak na serwerze ? kiedyś była afera z wyciekami z morele net, moje hasla też wyciekły, możliwe że to od tego ? Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 Przesyłam Raport z MBAM wszystko dałem do kwarantanny mbam.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 MBAM wykrył tylko "reklamiarzy". Cytat kiedyś była afera z wyciekami z morele net, moje hasla też wyciekły, możliwe że to od tego Niekoniecznie, ale zasada była podobna. jessi Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 czyli co robić dalej ? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Nic nie rób, bo i tak nie masz na to wpływu. jessi Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Czyli nic nie robić i dalej być narażonym na takie ataki ? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Oczywiście jest też inne wyjście: przenieść się do innego miasta, z jednoczesną zmianą dostawcy internetu. Ale sam chyba przyznasz, że to ostateczność. Sam oceń, czy warto. jessi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi