Markiz Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Przegrałem sobie rodzinne filmy z kasety i otrzymałem film w szerokości 4:3 - zał. 1 Obraz jest mocno ściśnięty, nienaturalnie wąski z czarnymi pasami po bokach. Tylko odtwarzacz VLC potrafi go odtworzyć w szerokości 16:9 - zał. 2 (w załącznikach film przykładowy z TV) Moje pytanko - jak zrobić i czym żeby ten film na stałe przekonwertować do szerokości 16:9? Próbowałem Sony Vegas, Pinnacle Studio i wiele innych programów do obróbki filmów ale się nie udało ? Może ktoś z Szanownych Forumowiczów mi coś podpowie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Przekonwertujesz programem VirtualDub, ale będzie to dużym błędem. Po pierwsze, dokonując konwersji i rekompresji, stracisz na jakości. Jak już chcesz mieć te filmy w 16:9, powinieneś zgrać je od nowa w takim formacie. Po drugie, kasety przechowywały obraz właśnie w formacie 4:3. Nie należy konwertować takich nagrań, ani zgrywać ich, w 16:9. To jest całkowicie naturalne, że odtwarzając film 4:3 na ekranie 16:9, masz czarne pasy na bokach. Na tej samej zasadzie, przy filmie panoramicznym na ekranie 4:3, jest po pasie na górze i na dole. Natomiat obraz nie powinien być rozjechany. Nic nie konwertuj, tylko poszukaj w opcjach, dlaczego twój odtwarzacz nie trzyma proporcji filmów (zakładając, że nic nie sknociłeś w czasie zgrywania). Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 30 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Dzięki za odpowiedz. Czyli najlepiej zostawic po prostu surowy, zgrany materiał a obraz regulować odtwarzaczem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
mojomr Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Bawiłem się kiedyś w różną edycję filmów - spojrzałem na jeden z programów, które do dziś mam gdzieś na dysku: Aiseesoft Media Converter Ultimate. Program ma w ustawieniach możliwość konwersji do różnych proporcji (aspect ratio). Przyznaję, że nie pamiętam abym sam korzystał z tej funkcji. Ale zerknąć możesz. Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Dzięki - zerknę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi