kosa351 Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Witam, jest Eee PC od Asusa i znienacka pojawił się problem. Otóż przy starcie systemu i logowaniu do profilu nagle pojawia się szary ekran i nic więcej. Po wyduszeniu ctrl+alt+del jest tylko uruchomiona jedna aplikacja tj. explorer. Mogę ją zamknąć, pojawia się tapeta pulpitu i koniec. Mogę jedynie się poprzez kombinacje klawiszy wylogować. Logowanie ponowne daje ten sam efekt. Tryb awaryjny uruchomiony z poziomu użytkownika administratora i Administratora nic nie zmienia, przywracanie systemu do ostatniej dobrze znanej konfiguracji również. W załączniku zdjęcia z taskmgr. Uruchomiłem Hiren's BootCD. GMER się wykrzacza, checkdisc nie znalazł żadnego problemu, potem skan HD Tune pod kątem badsecotrów nic nie wykazał. Martwi mnie, że nie mogę w żadnym sofcie przeanalizować S.M.A.R.Ta. Żaden program nie jest wstanie go odczytać. Ponadto martwi mnie, że w dysku głowica dziwnie popukuje gdy pracuje. Chciałem go wyciągnąć i podłączyć pod inny kontroler i sprawdzić, ale w Eee podobno przy rozbieraniu obudowy są jakieś taśmy plomby, a zerwanie równa się koniec gwarancji. Jakieś sugestie? edit: z tego, co się dowiedziałem to system raczej aktualny sp3 + nowe łatki Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Martwi mnie, że nie mogę w żadnym sofcie przeanalizować S.M.A.R.Ta. A programem MHDD próbowałeś odczytać S.M.A.R.T ? KLIK Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 29 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 A programem MHDD próbowałeś odczytać S.M.A.R.T ? KLIK guzik, nie wykrył żadnego dysku :/ Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 HD Tune chyba ma też zakładkę S.M.A.R.T. Być może masz dysk ustawiony w trybie AHCI stąd problemy MHDD. Zerknij na poniższy artykuł https://www.fixitpc.pl/topic/141-mhdd/ Ewentualnie spróbuj jakimś liveCD (patrz opracowanie Sevarda). https://www.fixitpc.pl/topic/155-zakladanie-tematu-jakie-informacje-podawac/page__p__844#entry844 Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 29 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Witam, przełączyłem dysk w tryb IDE. Zrobiłem test w HD Tune, który nie wykazał nic szczególnego http://img20.imageshack.us/i/clipboard01pvn.jpg/ Hmmm jak nie wina dysku to będzie raczej systemu. Jednak dysk nie nadaje mi spokoju. Wiele twardych przeszło przez moje ręce i ten również wydaje mi się podejrzany tym bardziej, że głowica stuka jak maszyna do pisania. edit: temat chyba powinien polecieć do dziąłu » Platformy klienckie Microsoftu Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 To może jeszcze skan MHDD? I czy komputer działa normalnie kiedy uruchomimy jakiś LiveCD np Ubuntu? Można też zawsze zrobić test RAM-u MemTest-em. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Omówienie najważniejszych atrybutów S.M.A.R.T. Z tych nie-krytycznych atrybut BC wskazywałby na pewne problemy z zasilaniem, zaś atrybut BF że za delikatnie ten sprzęt nie był traktowany. Skan MHDD przydałby się do oceny dysku. Możesz też zrobić log z OTLPE o ile masz zamiar użyć przycisku ! Raportuj z prośbą o przeniesienie do innego działu. Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Witam, nie miałem zbytnio czasu zagłębiać się w problem. Zgrałem najważniejsze dane (Live CD) i przywróciłem go ustawień fabrycznych. Po tej operacji uruchomił się normalnie, a zwrotu nie było więc pewnie chodzi. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi