picasso Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Może się komuś przyda: Karty w rzędach to funkcja bez której nie daję rady operować. ? Żadne inne solucje do organizacji potężnej ilości otwartych kart nie satysfakcjonują mnie. Taka opcja była w starych wersjach (typ XUL) rozszerzenia TabMix Plus, ale po przejściu na inną technologię rozszerzeń (WebExtensions) nowy TabMix - Links został mocno zredukowany. Brak natywnych funkcji umożliwiających rozszerzeniom wprowadzenie takiego triku. Do wglądu Bug 1467057. Po upadku TabMix Plus przerzuciłam się na modyfikacje CSS via plik %AppData%\Mozilla\Firefox\Profiles\[profil Firefox]\chrome\userChrome.css, lądując ostatecznie na lekko zmodyfikowanej zawartości pliku od Aris. Emulacja kart w rzędach tym sposobem miała jednak skutki uboczne, np. brak kontroli pozycji czy nieprzewidywalne zachowania przy przesuwaniu kart. Ostatecznie i trik z CSS przestał mi działać po ostatnich aktualizacjach Firefox. Znalazłam nowe rozwiązanie będące częścią stylu Quantum Nox skoncentrowanego na tweakach pod kątem w pełni ciemnego interfejsu. Nie trzeba jednak instalować całego majdanu. By pozyskać tylko karty w rzędach i dodatkowe opcje związane z kartami, wystarczy dodatek Quantum Nox - Firefox Patcher. Ta metoda nie powoduje dewiacji z przeciąganiem kart i pokazuje się wskaźnik w którym miejscu zostanie ulokowana karta. Antywirusy nie lubią tego pliku ze względu na wykorzystanie pyinstaller, np. Windows Defender wykrywa go jako "Trojan:Win32/Wacatac.C!ml". Jest to fałszywy alarm i należy dodać wykluczenie w ustawieniach antywirusa. Odnośnik do komentarza
Krzysztof1974 Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Nie wiem czy to ma związek z Twoim przypadkiem, ale u mnie najnowsza wersja oraz poprzednie wersje Firefoxa ciągle tworzą problemy. Jak te problemy wyglądały - mam otwarte kilka kart w przeglądarce i gdy przechodzić pomiędzy okienkami w przeglądarce to bardzo często pojawia się błąd o awarii okienka - przeglądarka (o ile pamiętam) prosi o zamknięcie oraz ponowne otwarcie karty. Odnośnik do komentarza
jimbeam Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Ale robiłeś tweak z ręki czy patcherem Picasso? Ja robiłem quantum nox już dawno (nie było wtedy patchera) i jest ok. Jest trochę zabawy no i wkurza brak możliwości przesuwania kart. Chyba na którymś kompie w wolnej chwili wypróbuję ten patcher. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 U mnie nie ma żadnych problemów po użyciu patchera. Jak też już mówiłam, przesuwanie kart działa poprawnie, w przeciwieństwie do tweaków wprowadzanych przez userChrome.css. Odnośnik do komentarza
jimbeam Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Tylko trochę ubogi ten patcher, width i maxrows trzeba z ręki wpisać. A co się stanie jak go odpalę na ff tweakowanym z ręki? Naprawi przesuwanie? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Nie wiem co się stanie w takiej kombinacji i co konkretnie masz zmienione. Funkcja w patcherze nie działa na zasadzie CSS ale JavaScript. Toteż przypuszczam, że sama funkcja kart w rzędach wprowadzona przez patcher nie powinna kolidować z dodatkowymi modyfikacjami CSS tyczącymi wyglądu kart (pod warunkiem że nie ma definicji CSS tworzącej rzędy). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi