javman Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Cześć, krótko opiszę swój problem: Dostałem laptop od brata, dziewczyny z zainstalowanym linuksem i windows 10 (podczas startu musiałem wybierać, co ma się uruchomić) Linuksa nie umiem, a win10 włączał się 5 minut Chciałem wyczyścić dysk i wgrać czysty win7, ale podczas kroku, w którym wybieram partycję, na której ma być system, zobaczyłem, że istnieje partycja Lenovo_Recovery oraz SYSTEM_DRV i Windows_OS - pomyślałem, że jest może opcja instalacji systemu z użyciem tych partycji - ale nie wiem jak. Niestety podczas startu systemu wciskanie F11 oraz innych przycisków nie daje żadnego efektu - w postaci startu Narzędzia odzyskiwania systemu. Do tej pory: Ustaliłem, że styl tablicy partycji na dysku to GPT Wykonałem kopię zawartości partycji Lenovo_Recovery z użyciem zestawu narzędzi zawartych w pakiecie PartedMagic Proszę o pomoc w dalszym postępowaniu, chciałbym przywrócić stan fabryczny laptopa. Obecnie nie ma dla mnie znaczenia, jaki po całym procesie przywracania będzie podział dysku oraz jaki styl tablicy partycji będzie.Na dysku nie mam żadnych ważnych plików. Załączam zdjęcia z: gparted, smat dysku, oraz zawartość tego co jest na partycji recovery. Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Przy instalacji dodatkowego systemu, w tym wypadku linuxa, nadpisuje się MBR a z nim ustawienia skrótów bootowania takich jak F11 w lenovo. Istnieje narzędzie lenovo Rescue and Recovery, którym da się to naprawić czy obejść i docelowo odpalić recovery. Nie używałem więc dam tylko wskazówkę. Odnośnik do komentarza
javman Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) O to już coś, poszukam tego narzędzia. edit: Niestety, na tym laptopie jest Windows10, i aplikacja Rescue and Recovery pod windowsa 7 na nim nie działa, a dedykowanej pod windows 10 nie ma. Edytowane 8 Maja 2020 przez javman Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Możesz zwyczajnie zainstalować Windows 7 z płyty? Po postawieniu 7 można spróbować użyć Rescue and Recovery. Dlaczego zależy ci na reaktywacji fabrycznych odzyskiwaczy? Widzę tu łącznie zmarnowanych prawie 18 GB (nie licząc GNU). Odnośnik do komentarza
javman Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Zainstalować Windows 7 mogę, ale to wymaga zmiany stylu partycji na MBR, i boję się, że wtedy zostanie uszkodzona partycja recovery. Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Konwersja na MBR usuwa wszystkie partycje. Przyznam, że nie instalowałem jeszcze systemu na partycji GPT. Według dokumentacji Windowsa, tylko wersja 64-bit potrafi wystartować z partycji GPT. To naturalne, że wersja 32-bit powinna odmawiać instalacji na GPT, ale 64 już nie. Czy instalujesz wersję 64 bitową? Odnośnik do komentarza
javman Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Teoretycznie mam plyte z windowsem w wersji 32 i 64 bit, ale podczas proby instalacji wyskakuje komunikat, w stylu: na wybranej partycji nie można zainstalować systemu - "zobacz szczegóły". Po kliku w szczegóły jest informacja, że styl partycji to GPT, niezgodny z systemem. Zastanawiam się zatem, jak udało się zmienić bratu dziewczyny styl partycji na GPT bez usuwania partycji recovery? Chciałbym tak przygotować lapka dziewczynie, aby w razie kłopotów mogła sama sobie poradzić z przywróceniem go do ustawień fabrycznych (system + sterowniki). Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 To zainstaluj sam windows 10. W nim jest wbudowane przywracanie do ustawień fabrycznych (windowsa) do wyboru, czysty windows jak po instalacji lub z zachowaniem plików i programów użytkownika. Oprócz tego można stworzyć obraz dysku drugim wbudowanym narzędziem (jak już zainstalujesz sterowniki i programy) i zapisać go na osobnej partycji, usb czy na DVD jako kolejne zabezpieczenie. Zainstaluj tę samą wersję co masz teraz windows 7 a klucz będzie pasował. Czyli jeśli masz windows 7 Home to zainstaluj windows 10 Home Odnośnik do komentarza
javman Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Na windows 10 mam problemy z dzwiękiem na tym lapku, wolałbym winodws 7. Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 23 godziny temu, javman napisał: Chciałbym tak przygotować lapka dziewczynie, aby w razie kłopotów mogła sama sobie poradzić z przywróceniem go do ustawień fabrycznych (system + sterowniki). Trzeba było od razu tak mówić. Olej recovery producenta i inne bzdety. Wywalasz wszystko z dysku. Wszystkie partycje. Instalujesz Windows 7. Na płytę CD-R nagrywasz wszystkie wymagane sterowniki. Pokazujesz dziewczynie, jak stawiasz system i instalujesz sterowniki. Dajesz jej te 2 płyty (Win 7 i stery) na ,,w razie W". Załatwione! Sprawdziłem ten sposób na własnej skórze. Czasami najprostsze metody są najlepsze. Odnośnik do komentarza
javman Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Wilałbym to jednak zrobić tak, aby jej nie uczyć, bo wiem, że taka wiedza idzie w las. Najlepsze wyjście to było by to fabryczne przywracanie do ustawień początkowych. Nie wiedziałem, że to takie skomplikowane. Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Ok, zrobisz jak uważasz. Ja w tym sensu nie widzę. Myślałem, że to ma być jakiś eksponat, albo na sprzedaż ,,w stanie fabrycznym". Przywrócenie fabrycznych dupereli zajmuje ci już 3 dni, a zwyczajne postawienie systemu to 3 godziny. Jak często musisz brać od niej lapka i to robić, raz na 2-3 lata? Zabawa z Recovery to strata czasu i miejsca na dysku. Powodzenia. Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Jeszcze podpowiem, że przy okazji instalacji systemu jest najlepszy czas, aby wymienić dysk na SSD. Dziewczyna będzie niesamowicie zadowolona z przyśpieszenia działania laptopa. Co do wyboru systemu to warto jednak windows 10. Powrót do ustawień fabrycznych w kilku kliknięciach a i warto iść z duchem czasu. Windows 7 jest w końcu z 2009 roku Odnośnik do komentarza
javman Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Ogólnie zgadzam się z wami, planuję też zakup dysku SSD (czekam, aż ceny spadną do poziomu sprzed pandemii), ten lapek ma nawet dedykowany slot na taki dysk. Ja rozumiem, że nowszy system = lepszy itd. ale lapek używany jest do oglądania filmów i przeglądania zdjęć, odziedziczyliśmy go i realizuje dobrze niewymagające zadania, a jak wspominałem windows 10 ma kłopoty z dźwiękiem na tym modelu, różne sterowniki próbowałem i zawsze system startuje z wyciszonym głosem, mała pierdoła, ale na windows 7 nie było tego problemu. Ja już chyba od tygodnia szukam rozwiązania tego problemu, ale dla mnie to raczej nowe doświadczenie i zdobywanie podstawowej wiedzy, którą myślałem, że mam - okazuje się, że nic nie wiedziałem. Gdzieś przeczytałem, że "format c:" to porażka, a nie sukces. Dlatego chcę spróbować zrobić to jak należy. Obecnie status jest taki: Zrobiłem kopię partycji Lenovo_Recovery oraz SYSTEM_DRV z użyciem narzędzia PartImage (znajdującym się na dystrybucji live usb linuxa - zwanej PartedMagic) W programie DMDE usunąłem wszystkie partycje, a następnie wstawiłem tylko 3 (SYSTEM_DRV, Lenovo_Recovery, System_OS) jako partycje podstawowe w stylu MBR - miało to na celu zmienić styl tablicy partycji z GPT na MBR - (DMDE znajduje się w dystrybucji live usb linuxa - zwanej lubuntu) W narzędziu GParted (też znajduje się w dystrybucji lubuntu) zmieniłem etykietę partycji Windows_OS na Windows7_OS - tak fabrycznie lenovo nazywa partycję systemową Wszystkie te działania miały służyć temu, aby zbootować partycję recovery z użyciem Super Grub2 Disk (znajdującym się w dystrybucji PartedMagic). Niestety nie uruchamia się. Tak to wygląda w Super Grub2 Disk Po starcie z partycji HDB Partition 3 - wyskakuje komunikat, aby włożyć płytę odzyskiwania, której nie mam :/ Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 4 godziny temu, javman napisał: Ja rozumiem, że nowszy system = lepszy itd. ale lapek używany jest do oglądania filmów i przeglądania zdjęć, odziedziczyliśmy go i realizuje dobrze niewymagające zadania, a jak wspominałem windows 10 ma kłopoty z dźwiękiem na tym modelu, różne sterowniki próbowałem i zawsze system startuje z wyciszonym głosem, mała pierdoła, ale na windows 7 nie było tego problemu. Chyba nigdzie przysłowie ,,Nowsze nie zawsze znaczy lepsze" nie sprawdza się tak dobrze, jak w oprogramowaniu komputerowym. A już szczególnie w systemie Windows. Sam mam starego lapka wyłącznie do filmów i GPS. Do dzisiaj siedzi na nim XP. Dzięki temu wchodzi mi więcej filmów. Kolega namawia na Win 10. Tymczasem pamiętaj, że masz jeszcze 8.0 i 8.1. Jak któregoś dnia znudzi ci się 7, wcale nie musisz od razu pchać się w 10. Odnośnik do komentarza
javman Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Hej, udało mi się odzyskać system. W skrócie: zmieniłem najpierw styl partycji z GPT na MBR (bez usuwania zawartości partycji) Wypakowałem obrazy z partycji Lenovo_Recovery używając wiersza poleceń odpalonego z live USB z Windows10: diskpart DISKPART> sel disk 0 DISKPART> list part DISKPART> sel part 1 DISKPART> format fs=ntfs quick label=SYSTEM_DRV DISKPART> active DISKPART> assign letter=S DISKPART> sel part 2 DISKPART> format fs=ntfs quick label=Windows7_OS DISKPART> assign letter=W DISKPART> exit dism /Apply-Image /ImageFile:\\?\GlobalRoot\Device\Harddisk0\Partition3\FactoryRecovery\sdrivebackup.wim /Index:1 /ApplyDir:S:\ dism /Apply-Image /ImageFile:\\?\GlobalRoot\Device\Harddisk0\Partition3\FactoryRecovery\cdrivebackup.wim /Index:1 /ApplyDir:W:\ a potem jeszcze podreperowałem bootloader wpisując: bootrec.exe /FixMbr bootrec.exe /FixBoot bootrec.exe /RebuildBcd Teraz mam działający system jak po wyjęciu z pudełka, nawet F11 działa. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 nieustępliwość opłaciła się, gratki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi