imponderabilius Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Mam pendrive który nie działa. Kiedy próbuję sformatować dostaję komunikat "this drive is write protected". Odpaliłem DISKPART, daje takie info: DISKPART> detail disk Generic Flash Disk 2.0 USB Device Disk ID: EB596340 Type : USB Status : Online Path : 0 Target : 0 LUN ID : 0 Location Path : UNAVAILABLE Current Read-only State : Yes Read-only : No Boot Disk : No Pagefile Disk : No Hibernation File Disk : No Crashdump Disk : No Clustered Disk : No Volume ### Ltr Label Fs Type Size Status Info ---------- --- ----------- ----- ---------- ------- --------- -------- Volume 2 D RAW Removable 3840 MB Healthy Jak widać, read only jest wyłączone, natomiast Current read only state włączone - nie wiem czy to może być problem, a jeśli tak to jak wyłączyć tą właściwość? Próbowałem kilku badziewnych programów do formatowania i żaden nie pomógł. Próbowałem też attr clear w diskpart ale nie pomogło. Odnośnik do komentarza
Przeeem Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Witam, czy znane są okoliczności w jakich ten problem powstał? Proszę także napisać jaki to dokładnie pendrive. Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Usuń istniejącą partycję, zapisz zmiany po czym stwórz nową. Odnośnik do komentarza
imponderabilius Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 W dniu 12.04.2020 o 22:36, Przeeem napisał: Witam, czy znane są okoliczności w jakich ten problem powstał? Proszę także napisać jaki to dokładnie pendrive. To pendrive firmowy, nie wiem jaki to model bo nie ma żadnej informacji na nim - błąd wystąpił kiedy wyjąłem pendrive w pośpiechu bez rozłączania go w pasku narzędzi windows. Nie mogę go sformatować, dostaję informację że jest zabezpieczony przed zapisem. Czy to możliwe że da się pendrive uszkodzić w ten sposób tak, że nie da się go naprawić? Odnośnik do komentarza
Przeeem Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Witam ponownie. 50 minut temu, imponderabilius napisał: To pendrive firmowy, nie wiem jaki to model bo nie ma żadnej informacji na nim - błąd wystąpił kiedy wyjąłem pendrive w pośpiechu bez rozłączania go w pasku narzędzi windows. Nie mogę go sformatować, dostaję informację że jest zabezpieczony przed zapisem. Czy to możliwe że da się pendrive uszkodzić w ten sposób tak, że nie da się go naprawić? Tak, to możliwe aby uszkodzić nośnik w ten sposób, jednak często można go naprawić przez ingerencję w kontroler. Wracając do właściwego tematu, czy dane przechowywane na omawianej pamięci są istotne, czy celem jest tylko przywrócenie sprawności nośnika? Jeżeli dane nie są istotne, to czy była podjęta już próba z prostym clean w DiskPart? Odnośnik do komentarza
imponderabilius Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 W dniu 19.04.2020 o 15:07, Przeeem napisał: Witam ponownie. Tak, to możliwe aby uszkodzić nośnik w ten sposób, jednak często można go naprawić przez ingerencję w kontroler. Wracając do właściwego tematu, czy dane przechowywane na omawianej pamięci są istotne, czy celem jest tylko przywrócenie sprawności nośnika? Jeżeli dane nie są istotne, to czy była podjęta już próba z prostym clean w DiskPart? Dane nie sa wazne, cale przedsiewziecie wynika bardziej z dociekliwosci i ciekawosci niz z potrzeby naprawienia tego dysku. Probowalem clean w DiskPart, ale wykonanie tej operacji nadal nie pozwala na sformatowanie dysku - przy probie formatu wyskakuje taki blad: Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi