darek Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Witam. Od czasu do czasu, bez wyraźnej przyczyny odłącza się jeden z trzech dysków sata, zawsze ten sam (zaznaczony na obrazku), informuje mnie o tym program Intel Rapid Storage Technology. Myślałem, że to złe połączenie, zmieniłem więc kabel sygnałowy i zasilający - dysk nadal się odłącza. Nie można co prawda do końca wykluczyć takiej usterki, ale póki co nie biorę tego pod uwagę bo po restarcie dysk wraca. To jest stary dość dysk SATA 2 i raczej sprawny, SMART nie sygnalizuje problemów, pomyślałem wiec, ze może to być brak obsługi którejś z zaawansowanych funkcji zarządzania dyskami. Tylko której? Płyta główna to MSI Z87-G43 Procesor to Intel i5 4670k Dyski widać na obrazkach System Win 10 Pro 1909, kompilacja 18363.476 Może ktoś podpowie co wyłączyć/wyłączyć w biosie lub w systemie. Odnośnik do komentarza
KSU Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Miałem podobny przypadek. Pomogła aktualizacja BIOSu. Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 No niestety, nowszego biosu nie ma. Odnośnik do komentarza
iJuliusz Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Witaj. Nie wszystko na raz, ale po kolei Zwróć uwagę na opcje Wydajność w Intel Rapid ST Możliwe, że dysk jest wyłączany celem oszczędzania energii. Wyłącz Łącze zarządzania energią. Odinstaluj Intel Rapid Storege Technology i sprawdź. Jeśli nie pomoże, zainstaluj ponownie aktualną wersję Intel Rapid ST ale nie uruchamiaj Łącza zarządzania Nie wiem jakie masz dokładnie ustawienia w BIOS dla SATA, może wrzuć zdjęcia. Tam mogą być dodatkowe ustawienia SATA Sprawdź ten temat Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Łącze zarządzania energią ustawiłem na wyłączone i zobaczę co się wydarzy, ale że działa to globalnie na wszystkie dyski wolałbym mieć to włączone. OK, bez Intel Rapid Storage Technology wydaje się być wszystko w porządku, dysk nie odłącza się a program do szczęścia wcale nie był potrzebny Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi