CoUsT Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Kolejny raz zwracam się do was po rozwiązanie problemu, mam nadzieje, że i tym razem się uda. Po pierwsze, zakładałem już podobny temat na dobreprogramy, link poniżej: http://forum.dobreprogramy.pl/instalacja-viscie-t440433.html Proszę przeczytać go i napisać co o tym sądzicie. Co jest błędem i czy da się to jakoś naprawić lub sprawić by system przynajmniej się ładował? Przepraszam, że tak skromnie, ale w temacie wyżej macie wypisane dane. Odnośnik do komentarza
Rafael22peb Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Wpisz w google w cudzysłowiu Poradnik komputerowy dla każdego zassaj go poczytaj i bedzie dobrze. Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Możesz mi powiedzieć punkty, które mam przeczytać? Czytanie całego zajmie mi masę czasu. Lub wytłumacz jak przynajmniej przywrócić startowanie Visty. Ps. Pragnę zaznaczyć, że mi nie startuje okno wybierania systemu, windows, nic z dysku twardego, jakby nie bootował (mam nadzieję, że to przeczytałeś w tamtym temacie ) Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Chyba możesz użyć środowiska Win RE. A i konsola odzyskiwania Visty chyba też wygląda podobnie... https://www.fixitpc.pl/topic/54-windows-re-srodowisko-odzyskiwania-systemu/ Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia / Startup Repairlub Wiersz polecenia / Command Prompt Musisz odbudować bootloadera Visty co oczywiście wymaże Ci bootloadera XP. Ale spróbuj go (wpis XP) dodać odbudowując startowanie Visty. Nie instalowałem nigdy tego systemu, więc nie wiem co i jak. Czhyba lepiej byłoby, gdyb temat znalazł się w dziale Vista. Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Tylko że ja nie mam żadnych płyt z Vistą. Była ona wgrana na komputer. A tak nawiasem mówiąc, to po pokazaniu się loga biosu dysk nie bootuje. Jedynie można zrobić rozruch z CD. Odnośnik do komentarza
Rafael22peb Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 A jakiś komunikat jest?? Skołuj płytę z vista lub zamą konsole odzyskiwania systemu (WinRE) Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Jedyna rzecz jaka się wyświetla po logu BIOSu, to migający znak " _ " w odstępie 3 linijki od góry na czarnym tle. Chyba, że włożę płytę. Wtedy jak mówiłem jest "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z CD..." czy coś w tym stylu. Jak nic nie będę klikał, to po pięciukropku nic się nie ruszy, nic się nie zmieni. Po prostu ścina na amen. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Ślepy strzał. http://www.chip.pl/artykuly/tips-tricks/windows/problem-miesiaca/2009/01/po-zainstalowaniu-windows-xp-vista-nie-dziala Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Ale mi nie działa ani XP ani Vista Dysk nie startuje. A tam jest coś o startowaniu XP i robienia coś na nim. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Spróbujesz kiedyś użyć Windws RE? Edytka Tak. Ściągnąć i wypalić... Opis "użycia" masz przedstawiony w zapodanym wyżej linku. Edytowane 27 Marca 2011 przez 3oo Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Wypaliłem Ubuntu i korzystam "przez płytę". Zaraz zainstaluję i może Ubuntu odpali. WinRE ściągnąć i wypalić, tak? @Edit Teraz nowa rzecz, bo po zainstalowaniu Ubuntu mam po tym migającym " _ " takie menu: GNU GRUB wersja 1.98+20100804 5ubuntu3 (taki starter od Ubuntu chyba... po prostu wybieranie systemu który ma startować) i były opcje wybrania Ubuntu, ubuntu recovery, memtesty i na samym dole: 'Windows Vista (loader) (on /dev/sde1)' Po wybraniu była wiadomość: 'Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony: <katalog główny Windows>\system32\hal.dll Zainstaluj ponownie kopię tego pliku.' A ten screen pokazuje, że ten plik jest w tym folderze: http://img820.imageshack.us/img820/2214/zrzutekranuus.png @Edit2 WinRE wypaliłem na płytkę, nie bootuje. Dla pewności wypaliłem jeszcze z laptopa przez Active ISO Burn (albo podobna nazwa) i też nie bootowało. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 A skąd pobierałeś Win RE? I co dokładniej znaczy, że nie płyta bootuje? Bo przy pojawieniu się napisu Naciśnij dowolny klawisz, żeby spowodować rozruch z dysku CD... zapewne klawiatura reaguje? Ściągałeś gotowe płyty od NeoSmart (linki były w temacie picasso)? Spróbuj pobrać u znajomych, ewentualnie z sieci torrent... jeśli możesz to sprawdź sumę kontrolną pobranego pliku. Chwila... Ubuntu instalowałeś na dysku z Vistą czy startowałeś z LiveCD? Bo jeśli na tym samym dysku co Vista to odbudowując bootloadera Visty zamarzesz linuksowego bootloadera... Odnośnik do komentarza
Rafael22peb Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Po 1 należy sprawdzić czy plik ISO co zassałeś był bootowalny Po 2 jak nagrałeś? Nagraj obraz na płytę? po 3 jak plyta nie jest bootowalna to wystarczy do obrazu ISO dograć bootsector i wypalić na płytę Po 4 Jak zainstalowałeś linuxa to po tych operacjach co zrobimy linux nie bedzie sie odpalał ale to chwilowe można to naprawić dwojako 1 dopuki działa linux zrobić kopie mbr linuxowego a pozniej dodać go do bcd windowsa np Dodanie linuxa ubuntu do wpisu BCD Windowsa Najpierw należy zrobić kopię mbr gruba, w tym celu komputer musi podczas rozruchu startować z gruba czyli mbr przypisane jest do gruba. Nastepnie uruchamiamy linuxa i uruchamiamy wiersz poleceń czyli terminal i wpisujemy: sudo dd if=/dev/sda of=/mbr_ubuntu.bin bs=512 count=1 Na partycji gdzie jest zainstalowany linux pojawi się plik mbr_ubuntu.bin należy go przenieść na partycję gdzie Windows trzyma pliki rozruchowe domyślnie partycja C. teraz należy usunąć z mbr gruba i zastąpić go windowsowym, w tym celu uruchamiamy komputer z płyty windows vista/seven i dajemy napraw komputer a tam wiersz poleceń i wpisujemy: bootrec /fixmbr ponownie uruchamiamy komputer i gotowe. Następnie uruchamiamy Windowsa i wiersz poleceń. Pliki rozruchowe Windows vista/seven znajdują się w folderze Boot w pliku BCD, np. na partycja I czyli ścieżka będzie: I:\Boot\BCD Uruchamiamy wiersz poleceń i wpisujemy: bcdedit (pokaże nam się zawartość pliku BCD) bcdedit /store I:\Boot\BCD /create /d "Ubuntu" /application bootsector (zostanie przypisany identyfikator do ubuntu np.: {3329e285-0936-11e0-b3a4-0016d4f63d03} ) bcdedit /store I:\Boot\BCD /set {3329e285-0936-11e0-b3a4-0016d4f63d03} path \mbr_ubuntu.bin bcdedit /store I:\Boot\BCD /set {3329e285-0936-11e0-b3a4-0016d4f63d03} device boot bcdedit /store I:\Boot\BCD /displayorder {3329e285-0936-11e0-b3a4-0016d4f63d03} /addlast exit lub można też to zrobić po naprawie plików rozruchowech windowsa i dodać wpis linuxa za pomoca EasyBCD Wszystko pięknie ładnie tylko pytanie się pojawi później co z rozruchem partycji recovery. Ale tym będziemy martwić się później. Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Ubuntu wypaliłem z laptopa przez Active ISO Burner. Wypaloną płytę wrzuciłem do PC i odpaliłem instalację. Stworzyłem nową partycję (literek nie umiem tu sprawdzić ) z 30 GB miejsca i na niej zainstalowałem Ubuntu. Windows Vista Recovery Disc ściągnąłem z neosmart: http://neosmart.net/blog/2008/windows-vista-recovery-disc-download/ Wypaliłem na komputerze przez Ubuntu i nie płyta nie startowała. W sensie nie było "Naciśnij klawisz do rozruchu..." tylko od razu ekran wybierania systemu się pokazywał. Wypalona na laptopie przez Active ISO Burner tak samo nie reagowała. @Edit Dobra, odpaliłem płytkę. W BIOSie przestawia mi się Boot na losowy nie wiem czemu... Ustawiłem na CD i git. Problem w tym, że w jakimś kroku trzeba wpisać klucz z pięciu liter po pięć przerw tzn. xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx . A nie mam pojęcia, gdzie taki znajdę bez płyty Visty i innych takich. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Problem w tym, że w jakimś kroku trzeba wpisać klucz z pięciu liter po pięć przerw tzn. xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx . A nie mam pojęcia, gdzie taki znajdę bez płyty Visty i innych takich. Ale nie masz klikać w Install now, tylko poniżej w Repair your computer. Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 WIELKIE DZIĘKI! Naprawianie trwało zaledwie kilka sekund. Po ponownym uruchomieniu dalej był ten wybór systemów przez Ubuntu tzn. te GNU GRUB, ale mimo to mam do wyboru Ubuntu i Windowsa. Za pierwszym razem było Sprawdzanie plików dysku C. Sprawdzanie spójności. Coś takiego. Później restart i działa jak dotychczas. Nie wiem tylko co robi plik boot.ini w C:\, skoro to plik XP'ka: http://img534.imageshack.us/img534/4754/beztytuunsfn.png Do tego partycja D mi się usunęła, a właśnie ten dysk to dla mnie prawdziwy skarb... Około 50 GB gier, wszystko przepadło, heh Da się to jakoś odzyskać? No nie wiem, jakieś 'magiczne' sposoby? Jeżeli nie, to mówi się trudno I kolejna sprawa, jest jakiś program lub coś, czym zmienię rozmiary partycji i utworzę nowe? I ile dać swapu? Bo z tego co pamiętam, to miałem przed instalką XP 4 GB, a teraz ustawiłem 10 GB (nie wiem po co tak dużo, ale wolałem dać więcej niż mniej). Ps. Rozmiar C zmniejszył mi się z 150 GB na 139 GB, a partycja z Ubuntu zniknęła lub jest ukryta... Niedługo zrestartuję i spróbuję wejść na Ubuntu i sprawdzę ją, czy nadal jest. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Magicznym programem do odzyskiwania partycji może okazać się Teskdisk... Partycji linuksowych (normalnie) nie zobaczysz pod windows... Pokaż screen z menedżera zarządzania dyskami. A w kwestii partycji SWAP to chodzi Ci o linuksową? Jeśli tak to grubo przesadziłeś. Vista ma swoje instrumenty do zmiany partycji, ale jak to działa w praktyce (w sensie bezpieczeństwa danych) - nie wiem. Popróbuj w menedżerze zarządzania dyskami (opcja shrink - nie wiem jak to spolszczono). Możesz też spróbować programem gparted (jest typu liveCD). Pliki bootujące XP muszą być na partycji aktywnej, stąd pewno znalazły się na C. Nadal nie rozumiem na jakiej partycji instalowałeś XP (Ubuntu pewno wykroiłeś z Visty). I czy czasem nie sformatowałeś sobie partycji D. Ale może najpierw pokaż wspomiany screen... Odnośnik do komentarza
Rafael22peb Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 CoUsT Tak przy okazji później jak będziesz chciał to poczytaj sobie o WinRE, tu masz przykład jak do WinRE dodać sobie programik https://www.fixitpc.pl/topic/47-windows-re-srodowisko-odzyskiwania-systemu/ ja mam np bardziej przerobione: :D Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Rafael22peb, dzięki za te ciekawe informacje, ale wolę się nie bawić w przeróbki itd Bardziej chciałbym się dowiedzieć jak zoptymalizować Vistę, jakie usługi wyłączyć, co pozamykać itd. I nie mówię tu o poradniku długim na 10000 znaków, tylko które usługi wyłączyć, czym defragmentować itp. 3oo, gdzie dokładnie znajdę ten menadżer? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Google dziś zamknięte? Chodzi mi o układ dysków/partycji... Magazyn > Zarządzanie dyskami (zerknij m.in. gdzieś w środek poniższej stronki). http://www.microsoft.com/poland/technet/bazawiedzy/centrumrozwiazan/cr073_01.mspx Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Załącznik. Te 28 GB to chyba partycja Ubuntowa, a te 9 GB z czymś, to swap chyba. Kiedyś jak miałem Ubuntu 10.04, to instalowałem na D i wtedy było widać wszystko. Pliki Ubuntu itd. Ps. Ten TestDisk jest na: System operacyjny: MS Windows NT/2000/XP Źródło: Programosy.pl Będzie działał prawidłowo na Viście? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Typ partycji możesz sprawdzić pod ubuntu poleceniem sudo fdisk -l Nie wiem czy jedna z nich to nie czasem "niedorobiona" XP? Jeśli to Linux Swap to będzie to widoczne w opisie. TestDisk, niejako krok po kroku. http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step Jeśli zamierzaz coś odzyskiwać to dobrze byłoby sprawdzić czy jest co. TestDisk can run under* Windows (NT4, 2000, XP, 2003, Vista, 2008, Windows 7 (x86 & x64), http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDiskI najlepiej gdybyś pobrał ze stron projektu. http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download Zanim coś zatwierdzisz... pomyśl. BTW LiveCD np. Parted Magic ma na pokładzie TestDisk. http://partedmagic.com/doku.php?id=programs Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Po uruchomieniu jest "testdisk_win.exe - Nie można znaleźć składnika" Składnik: libiconv-2.dll Pobrałem i wrzuciłem do System32, wrzuciłem też do folderu z TestDiskiem i też nie odpala. A tak nawiasem, to mój angielski jest dosyć słaby Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Zawsze możesz spróbować wersji na linuksa (masz ubuntu), albo tak jak wspomniałem wyżej parted magic. Jest jeszcze płatny program ze stajni Acronis... Nie pamiętam nazwy, a forum coś kiepsko bangla... Może innym razem uda mi się znaleźć przykład. Odnośnik do komentarza
Rafael22peb Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Rafael22peb, dzięki za te ciekawe informacje, ale wolę się nie bawić w przeróbki itd Bardziej chciałbym się dowiedzieć jak zoptymalizować Vistę, jakie usługi wyłączyć, co pozamykać itd. I nie mówię tu o poradniku długim na 10000 znaków, tylko które usługi wyłączyć, czym defragmentować itp. Skoro mój poradnik komputerowy dla każdego jest dla Ciebie za gruby i ciężko Ci luknąć w spis treści oraz wybrać odpowiednią zakładkę do odpowiedniego rozdziału no to sorry Mam kilka pytań 1. Miałeś partycje Recovery na której była instalka systemy? 2. Ta partycja D miała kiedyś rozmiar około 100GB? Jak tak to partycje D usunąłeś na jej miejscu masz partycje z Ubuntu + SWAP + 50GB nieprzydzielonego miejsca Jeśli zgadza się punkt 2 to nie odzyskasz danych ponieważ partycja została nadpisana, a w takich przypadkach ciężko jest coś odzyskać. 3oo Chodzi Ci o Acronis Disc Director http://peb.pl/3857473-post3.html Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi