Plavius Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Gigabyte GA-H55-UD3H Intel Core i3 2.4ghz 8gb RAM (4 kości po 2gb) zintegrowana grafika Intel Corsair TX650W Windows 7 Ultimate oraz Windows 10, 64bit Cześć, mam problem z komputerem, jako że nie chce się poprawnie włączyć. Dochodzę do ekranu "starting windows" i komputer uruchamia się ponownie. Raz na kilka prób włączeń przejdzie przez ten ekran i wtedy pojawia się ekran cały w jednym kolorze, najpierw różowy, później żółty, a potem komputer sam się wyłącza. Stwierdziłem że to może problem z dyskiem lub systemem (dysk SSD windows 10), więc wziąłem zapasowy nieużywany dysk HDD, zainstalowałem na nim Windows 7, instalacja przeszła bez problemów, ale dalej jest dokładnie to samo. Nie da się go także uruchomić w trybie awaryjnym - również uruchamia się ponownie. Podpiąłem go innym kablem Sata pod inny port - nadal to samo (w BIOS normalnie widać dyski). Wypinalem kości RAM (zostawiałem najpierw pierwsze dwie, później drugie dwie) - nie pomogło. W czym może leżeć problem? Dodam że dwa dni temu spaliła mi się karta graficzna (Radeon R9 270x), więc wypialem ja a monitor podłączyłem pod zintegrowaną kartę. Włączyłem komputer aby sprawdzić czy mogę cokolwiek na nim robić, wszystko było ok. Problem rozpoczął się dopiero od drugiego uruchomienia. Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Jak to się stało, że się karta spaliła? Wejdź do BIOS i zostaw na tym ekranie kilkanaście minut, zobacz czy się sam nie zrestartuje. Jeśli masz w BIOSie monitorowanie temperatur to zobacz jakie daje wyniki. A jak masz system na pendrivie typu medicat lub strelec to uruchom z niego i monitoruj temperatury programem speccy lub hwinfo Odnośnik do komentarza
Plavius Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Przepięcie prądu, wystrzeliły korki, spaliła się płyta główna w TV (już wymieniona i tv działa), przez HDMI poszło na dekoder nc plus (tez wymieniony i jest ok), no i również przez HDMI poszło do karty graficznej, więc wiecie... Masakra. W BIOS nie resetuje się... System temp 38 st C CPU temp 39 st C PCH temp 46 st C Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Jeśli było przepięcie to przede wszystkim odepnij przewód prądowy od zasilacza na minutę, niech wszystkie ładunki spłyną. Przeczucie podpowiada, że przepięcie mogło dojść do płyty głównej i przepalić w niej coś pomniejszego (Np. port PCI-E). Kiedy windows się uruchamiania na początku próbuje się z tym komunikować i usterka daje o sobie znać. Spróbuj odpalić system z pendriva, zobaczyć czy wykrywa dobrze urządzenia, i jak będzie z temperaturami po chwili działania w windowsie. Jeśli można w twoim BIOSie wyłączyć PCI-E to wyłącz. Odnośnik do komentarza
Plavius Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Zaryzykowalem, zakupiłem nową-uzywana kartę graficzną i wszystko jest ok.. wygląda to tak jakby padła karta zintegrowana i dlatego nie chciało iść dalej.. możemy zamykać Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi