exik Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Prawdopodobnie po odinstalowaniu opery albo usunięciu pozostałości jetclean przez mbam Gdy chce wejść we wlaściwości ikony przez menu kontekstowe to wyskakuje: "Pulpit właściwości tego elementu są niedostępne " Przywracanie domyślnej ikony nie pomogło , ten program https://www.sevenforums.com/tutorials/49819-icon-cache-rebuild.html nie naprawił sytuacji. Dodam, że inne typowe ikony systemu tj “komputer” “sieć” " panel sterowania " mają normalny wygląd Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Widzę, że nikt tu nie jest w stanie Ci pomóc. Spróbuj tego: 1) Ściągnij FRST https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogólne-raporty-systemowe/?tab=comments#comment-160527 2) Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y. Otworzy się Notatnik - wklej do niego: Spoiler RemoveDirectory: c:\$Recycle.bin Reboot: Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S. W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). jessi Odnośnik do komentarza
exik Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Nie pomogło, nie pomógł nawet program "tweaking windows repair" Jedynie pobrałem ikonę kosza w zip i wgrałem do rejestru. Teraz jest normalna ikona ale wciąż menu kontekstowe kosza nie otwiera właściwości z informacją opisaną na początku tematu, a same pliki w koszu można usunąć tylko klikając na nie i z ich menu wybierając "usuń" Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Dla pewności sprawdź to co powyżej dla wszystkich istniejących partycji C, D, E... https://www.thewindowsclub.com/recycle-bin-is-corrupted-windows Uruchom file checker, jako administrator w cmd uruchom sfc /scannow Sprawdź wyłączenie kosza, restart, załączenie kosza. Samą pozycję właściwości możesz spróbować wyłączyć i po restarcie załączyć według tego poradnika https://www.sevenforums.com/tutorials/61630-recycle-bin-properties-add-remove.html lub https://www.tenforums.com/tutorials/99269-add-remove-properties-recycle-bin-context-menu-windows.html Odnośnik do komentarza
exik Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Nie próbowałem tego co napisałeś bo po aktualizacjach systemu, przywróceniu poprzedniego rejestu w eusing free registry cleaner i usunięciu eusing free registry cleaner z lapka jest poprawa czyli: - ikona kosza jest właściwa - powróciły animacje kosza pełny/pusty - w menu kontekstowym działają "właściwości" Natomiast nie działa opróżnianie kosza poprzez jego menu kontekstowe, śmieci które się w nim znajdują można usunąć poprzez ich własne menu kontekstowe ale gdy chcę usunąć śmieci z kosza poprzez jego menu to wyskakuje: Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Spróbuj powyższe albo zajrzyj tutaj https://www.eightforums.com/threads/getting-back-empty-recycle-bin-context-menu-on-recycle-bin.8451/ usuń pozycję rejestru a po restarcie systemu dodaj ją [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}\shell\empty\command] "DelegateExecute"="{48527bb3-e8de-450b-8910-8c4099cb8624}" Odnośnik do komentarza
exik Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 O ile by przywrócić rejestr kosza to rozumiem że muszę pobrać plik "atachment" z tamtego tematu na stronie eightforum który daje uzytkownik "Brink" o tyle nie wiem jak wczesniej usunąć pozycję którą podajesz z rejestru ? Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Usunąć i dodać można ręcznie przez edytor rejestru regedit lub stworzyć plik o dowolnej nazwie z rozszerzeniem .reg, otworzyć w notatniku, wkleić i zapisać zawartość [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}\shell\empty\command] "DelegateExecute"=- A dodać do rejestru tworząc analogiczny plik z zawartością [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}\shell\empty\command] "DelegateExecute"="{48527bb3-e8de-450b-8910-8c4099cb8624}" Zawsze można też wyszukać w wyszukiwarce "jak usunąć z rejestru" Odnośnik do komentarza
exik Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Pewnie coś źle robie ale próba usunięcia kosza z rejestru chyba nie podziałała bo po zapisaniu w notatniku pliku reg kosz działa jak działał. Nie moge tego w regedit zrobić? bo faktycznie można takie coś wyszukać jak regedit Odnośnik do komentarza
exik Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 No i spróbowałem stworzyć pierwszy z tych dwoch kluczy w regedit: Bez ukośnych kresek to bedzie dzialać? Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Plik .reg trzeba jeszcze załączyć. Zostawmy ten regedit w spokoju. Odnośnik do komentarza
exik Opublikowano 26 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Jak będziesz miał czas i chęci zrobisz jakieś screeny krok po kroku? Bo za głupi jestem w te klocki Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Stwórz nowy plik tekstowy, otwórz go i wklej do niego zawartość [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}\shell\empty\command] "DelegateExecute"=- Wybierz plik>zapisz jako i nazwij 1.reg, zapisz na pulpicie, następnie go uruchom klikając na ikonę 1.reg dwa razy. Wyskoczy tabliczka, kliknij "tak". Ikonka 1.reg powinna wyglądać tak: https://img.purch.com/o/aHR0cDovL3d3dy5sYXB0b3BtYWcuY29tL2ltYWdlcy93cC9wdXJjaC1hcGkvaW5jb250ZW50LzIwMTYvMDIvMTQ1NTU5ODI5NF82NzUyODIuNTQwMTM3NjE0NjgucG5n Zrestartuj system i napisz czy zniknęło z menu kontekstowego kosza "opróżnij kosz" Odnośnik do komentarza
exik Opublikowano 26 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Teraz szefie chyba dobrze wszystko zrobiłem po samym notatnikiem a nie wordpad>notatnik i po tym całym "tak" wyskoczyło: A w samym menu kontekstowym kosza nie zmieniło się nic tzn dalej jest "empty" zamiast "opróżnij" i po nacisnieciu na empty ,że brak skojarzenia jak juz gdzieś wyżej pokazywałem Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Edytuj 1.reg: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}\shell\empty\command] "DelegateExecute"=- Zapisz i teraz spróbuj uruchomić Odnośnik do komentarza
exik Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Teraz pisało że dane zostały poprawnie wprowadzone w rejestr, ale zapomniałem zrobić screena przed restartem lapka. Natomiast tak wygląda menu kosza po restarcie (czyli bez zmian) Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 W takim razie próbuj to co w poście czwartym. Odnośnik do komentarza
exik Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Zrobiłem skan przez cmd i niby nie ma problemów w systemie, dalej mi sie w to nie chce bawić, to już nie na moje możliwości informatyczne. Niech już ten kosz będzie nadpsuty, pliki i tak można w nim usuwać. Dziękuję oczywiście za okazaną pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi