filipo21 Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Witam. Od pewnego czasu mam problem z uruchamianiem systemu. Wszystko idzie pięknie do czasu napisu zapraszamy, potem pojawia się czarne tło i myszka. Dam radę wejść do menadżera zadań lecz nie zawsze jestem w stanie uruchomić explorer.exe ręcznie. Dodam tylko, że nie zawsze się takie coś dzieje, czasami komputer zaskoczy bez problemu. W załącznikach daję pliki ze skanu (pierwszy raz w życiu takie coś robiłem, więc nie krzyczcie jak będzie źle ) Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 W logach nie ma niczego podejrzanego. Zrób zwykłe "Przywracanie Systemu" do tego punktu przywracania: Cytat 11-04-2019 16:15:45 Instalator modułów systemu Windows jessi Odnośnik do komentarza
morfeuszekpl Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Witam podepnę się pod temat, u mnie staje na wierszu poleceń, ręczne wywołanie komendy exploere pomaga do czasu ponownego uruchomienia. Pzdr S.Woźny FRST_23-10-2019 19.28.14.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 @morfeuszekpl U Ciebie jest infekcja SOUNDMIXER! Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y. Otworzy się Notatnik - wklej do niego: Spoiler HKU\S-1-5-21-772150561-154381340-685193853-1001\...\Winlogon: [Shell] %comspec% <==== UWAGA HKU\S-1-5-21-772150561-154381340-685193853-1001\...\Command Processor: @mode 20,5 & tasklist /FI "IMAGENAME eq SoundMixer.exe" 2>NUL | find /I /N "SoundMixer.exe">NUL && exit & if exist ( start /MIN "" & tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) else ( tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) <==== UWAGA Powershell: wevtutil el | Foreach-Object {wevtutil cl "$_"} FF HKLM\SOFTWARE\Policies\Mozilla\Firefox: Ograniczenia <==== UWAGA C:\Users\admin\Downloads\fixlist.txt EmptyTemp: Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S. W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). jessi Odnośnik do komentarza
morfeuszekpl Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 temat rozwiązany, dzięki pomogło Odnośnik do komentarza
pogoski Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Witam, Podpinam się pod temat, Podobnie jak wyżej u mnie po stronie logowania pokazuje się czarny ekran i cmd. Po uruchomieniu explorer.exe zaczyna działać. W załączeniu przesyłam pliki z FRST. Liczę na pomoc, Pzdr Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 @pogoski Jest infekcja SOUNDMIXER! Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y. Otworzy się Notatnik - wklej do niego: Spoiler HKU\S-1-5-21-3886747320-3319327085-1314007382-1001\...\Winlogon: [Shell] %comspec% <==== UWAGA HKU\S-1-5-21-3886747320-3319327085-1314007382-1001\...\Command Processor: @mode 20,5 & tasklist /FI "IMAGENAME eq SoundMixer.exe" 2>NUL | find /I /N "SoundMixer.exe">NUL && exit & if exist ( start /MIN "" & tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) else ( tasklist /FI "IMAGENAME eq explorer.exe" 2>NUL | find /I /N "explorer.exe">NUL && exit & explorer.exe & exit ) <==== UWAGA Powershell: wevtutil el | Foreach-Object {wevtutil cl "$_"} EmptyTemp: Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S. W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). Po tym usuwaniu problem powinien zniknąć. jessi Odnośnik do komentarza
pogoski Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Problem zniknął, Dziękuję bardzo za szybką pomoc, Pzdr Odnośnik do komentarza
Szib Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Mam podobny problem. Po zalogowaniu czarny ekran explorer. exe się nie uruchamia. FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Proszę o pomoc. Dziękuję Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 @Szib Nie widzę tu żadnej infekcji. jessi Odnośnik do komentarza
Szib Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 W trybie czystego rozruchu uruchomił się bez czarnego ekranu (explorer działa), ale nie można ustawić uruchamiania normalnego - nie można włączyć usługi - Kaspersky Volume Shadow Copy Service Bridge 20.0. Nie wiem czy to ma znaczenie. Przy normalnym starcie systemu pokazuje się na chwilę czarne okno. To ono coś miesza. Po pokazaniu się okna systemu się dłużej zamyka i loguje się dłużej . Po czym nie działa explorer. Jak sprawdzić czy coś przy starcie się uruchamia? Podczas testowania w trybie awaryjnym pokazało się jakieś okno z kolorową ikoną po czym system zatrzymał się na błędzie ramu na płycie głównej (pomarańczowa dioda). Macie jakieś przemyślenia ? Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Błąd RAM wydaje się najpoważniejszy. Zaobserwuj i opisz czy występuje regularnie i w jakich sytuacjach. Przetestuj RAM np. według tego opisu https://pl.stealthsettings.com/testeaza-memoria-ram-pe-windows-10-windows-10-tools.html Problem z explorerem mogą powodować Kasperky lub sanboxie. Odinstaluj te programy do czasu uporania się z problemem. Dorze będzie zastosować Kavremover. Autostart programów sprawdzisz w Menadżer zadań > uruchamianie Odnośnik do komentarza
Szib Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Gdy uruchamiam komputer jako - uruchamianie diagnostyczne to system nie wstaje. Pomarańczowa dioda świeci się na płycie. Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Widzę, że to nowy komputer z dość świeżą płytą główną. Poradzę na pewno update bios, szczególnie, że wychodzi sporo usprawnień/łatek do tej płyty (ostatni update sprzed 5 dni), a i występują na niej problemy z pamięcią, jak ten z linku poniżej. Spoiler A więc ściągnij najnowszy bios https://www.asus.com/pl/Motherboards/TUF-GAMING-X570-PLUS/HelpDesk_BIOS/ i uaktualnij. W filmiku masz instrukcje jak to zrobić. Kolejno przywróć w bios ustawienia związane z pamięcią do domyślnych (jeśli wcześniej pamięć była np podkręcana), możesz też przywrócić całe ustawienia bios do domyślnych. I daj znać jakie są efekty. Odnośnik do komentarza
Szib Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 . Odnośnik do komentarza
Szib Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Czy mogę od razu wgrać najnowszy bios? Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Tak. Odnośnik do komentarza
Szib Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 W dniu 26.06.2020 o 17:51, giyefiki napisał: Błąd RAM wydaje się najpoważniejszy. Zaobserwuj i opisz czy występuje regularnie i w jakich sytuacjach. Przetestuj RAM np. według tego opisu https://pl.stealthsettings.com/testeaza-memoria-ram-pe-windows-10-windows-10-tools.html Problem z explorerem mogą powodować Kasperky lub sanboxie. Odinstaluj te programy do czasu uporania się z problemem. Dorze będzie zastosować Kavremover. Autostart programów sprawdzisz w Menadżer zadań > uruchamianie Testowałem RAM Memtestem nie było błędów. Problem występuje czasami przy ponownym uruchomieniu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi