Penicylina Opublikowano 20 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Cześć Prowadzę pewne statystyki w Libre Office. Można powiedzieć, że troszkę się uczę obsługi w Excelu niestety napotkałem na pewien problem przy filtrowaniu danych. Chciałbym zachować kolumnę podczas filtrowania z danymi z liczbą porządkową. Nie umiem nigdzie na ten temat ciekawego poradnika znaleźć. Może ktoś z was wie jak to zrobić w prosty sposób? zamieszczam w załącznikach jak to wygląda i o co mi chodzi Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 21 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 =ROW()-1 Pobierasz funkcją pozycję wiersza, -1 bo masz tytuł kolumny, którego nie numerujesz. Odnośnik do komentarza
Penicylina Opublikowano 21 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem tą formułę Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 wpisz samo =ROW()-1 =WIERSZ()-1 jeśli masz polskiego Libre office, bo funkcje mają polskie nazwy, co jest mylące Polecam pliki pomocy LO https://help.libreoffice.org/Calc/Spreadsheet_Functions/pl#WIERSZ Odnośnik do komentarza
Penicylina Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Dziękuję za poradnik są tam różne przydatne funkcję dzięki, którym mogę ulepszyć moją listę. Niestety opcja, którą zastosowałem nie działa tak jakbym tego oczekiwał. Numeracja się nie poprawia względem filtrowanych wierszy. Myślę, że to podczas filtracji nie jest możliwe. Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Ok, przypuszczam, że nie tylko chodzi Ci o nowe posortowanie w filtrze, ale także wyświetlenie części wierszy i ich numeracja z ukryciem pozostałych wierszy. W takim razie pomoże funkcja SUMY.CZĘŚCIOWE Czyli to co po wpisaniu w przeglądarkę frazy "Numerowanie przefiltrowanych wierszy". Jeśli czegoś nie znajdujesz w przeglądarce dla Open Office to można wyszukiwać z frazą excel, ponieważ funkcje mają w większości te same nazwy i działają tu i tu. =JEŻELI(B2="";"";SUMY.CZĘŚCIOWE(3;B$2:B2)) JEŻELI sprawdza tu czy nie ma pustych komórek. Jeśli w kolumnie którą filtrujesz nie ma pustych komórek to nie potrzeba tego JEŻELI =SUMY.CZĘŚCIOWE(3;B$2:B2) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi