mmmjjj23 Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Witam, wczoraj złapałem tego syfa i teraz nie bardzo wiem jak się go pozbyć. Proszę o pomoc. Log z OTL Mój link Extras Mój link Log powstały z usuwania Mój link Nowe logi : OTL Mój link Extras Mój link Wszystko wydaje się teraz działać w jak najlepszym porządku. Pozostaje mi tylko serdecznie podziękować za szybką i profesjonalną pomoc. Wielkie dzięki !!! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 (edytowane) Zasady działu nie przeczytane, bo OTL to wcale nie jedyny obowiązkowy tu log. Wymagamy także loga z GMER, by sprawdzić system pod kątem rootkitów. Przy infekcji Qooqlle owszem nie jest potrzebny (tylko nie jest wiadome czy naprawdę tylko tę infekcję posiadasz, czyli spekulujemy). Jeśli chodzi o OTL: to jest niepełny log, brakuje członu Extras. Proszę jeszcze raz przeczytać instrukcję jak się robi log, przestawić opcję "Rejestr - skan dodatkowy" na "Użyj filtrowania", by powstał drugi fragment Extras. Dołącz w poście powyżej komplet. Wtedy dopiero pogadamy. EDIT: Extras dodane, mogę przejść do analizy tematu. Czy Ty przypadkiem nie usuwałeś już czymś Qooqlle? Nie widzę żadnych procesów tej infekcji, tylko szczątki w konfiguracji Firefox. Tylko to więc będzie usuwane (plus nieszkodliwe lecz puste wpisy). 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "qooqlle" FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://www.qooqlle.com/" [2011-03-23 14:17:55 | 000,001,860 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Sajnóg\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\d18kfb3u.default\searchplugins\search.xml O2 - BHO: (IEPluginBHO Class) - {F5CC7F02-6F4E-4462-B5B1-394A57FD3E0D} - File not found O4 - HKLM..\Run: [GEST] File not found O4 - HKLM..\Run: [KernelFaultCheck] File not found O4 - HKCU..\Run: [PCSpeedUp] File not found O4 - HKCU..\Run: [RGSC] File not found O4 - Startup: C:\Documents and Settings\Sajnóg\Menu Start\Programy\Autostart\PES2010_widget2658508847.lnk = File not found O16 - DPF: {E2883E8F-472F-4FB0-9522-AC9BF37916A7} "http://platformdl.adobe.com/NOS/getPlusPlus/1.6/gp.cab" (Reg Error: Key error.) :Commands [emptyflash] [emptytemp] Rozpocznij przez Wykonaj skrypt. Komputer zostanie zrestartowany. Otrzymasz log z tego działania. 2. Jest tu zainstalowane i Google Chrome: ========== HKEY_CURRENT_USER Uninstall List ========== [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"Google Chrome" = Google Chrome OTL nie listuje konfiguracji tej przeglądarki, a skrypty OTL nie mogą usuwać nic z tego obszaru. Jeśli Qooqlle wkradło się do Chrome, musisz skonfigurować przeglądarkę ręcznie: KLIK. 3. Do oceny nowy log z OTL. Dołącz i ten z usuwania powstały w punkcie 1. . Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez picasso 23.04.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi