Madzialena Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Sprzęt: Ryzen 3 1200 (bez oc) MSI B350 gaming pro carbon (bios aktualny) ADATA XPG Z1 2x4GB 3000MHz (ale siedzą na 2667MHz) Asus Phoenix GTX 1050 2GB (też bez oc) napęd: jakiś random Write Master Vero M1 600W Dyski 2x wiekowe Hitachi Sprawa jest dość dziwna, bo PC normalnie działa, ale na ekranie POST przez ponad 30 sekund jedynie co widać, to "podłogę", po czym wyrzuca, że wszystko ok i system bootuje się normalnie (wcześniej POST trwał góra 10 sekund). W tym czasie na płycie świeci się dioda od... VGA (jak POST przejdzie to gaśnie). Problem znikł na kilka dni po świątecznym czyszczeniu i wrócił ponownie. Karta działa normalnie. Skończyły mi się pomysły w kwestii tego, co jest nie tak :/ Edit: możliwe jest, żeby POST dostawał świra z powodu kabla sata od napędu, w którym wtyk nie chce się solidnie trzymać (możesz sobie go wyjąć bez problemu, bo zatrzask nie trzyma)? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Generalnie zawsze w takiej sytuacji pada podejrzanie na dyski. Odłącz je i wtedy zobacz. Moim zdaniem to one odpowiadają za to. Odnośnik do komentarza
Madzialena Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Problem się jakoś sam ogarnął. Dyski są ok, bo smart nic nie wykazuje. Może go kabel od napędu gryzł, bo wejście sata w napędzie jest "uszkodzone" (kabel po prostu może sam wypaść, bo ten "zatrzask" nie działa). Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Przeciez ten problem zdiagnozowałaś już sama w pierwszym poście. Ja tylko potwierdziłem, ze przedłużony POST oznacza, że najprawdopodobniej odpowiadają za to dyski. I tutaj przycyzn jest kilka. Padło na kable. Tylko tyle. Odnośnik do komentarza
Madzialena Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Ta dioda od VGA mnie zmyliła, bo przy starszej karcie (9500gt, potem jakiś radeon) też coś podobnego występowało i problemem była właśnie karta. Jeszcze gdzieś mi przez myśl ram przeleciał, bo jedna z kości to kiepska sztuka (przez nią nie jestem w stanie uzyskać innego taktowania jak to domyślne 2667MHz). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi