Nessi Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Uszanowanie., Mam pewien problem systemu Win10 (Pro x64) a dokładniej dotyczący Windows Defender.. Generalnie mam to wyłączone,nie chce tego,ale! Od pewnego czasu zauważyłem że w menadżerze zadań proces ,, Antimalware Service Executable,, (jest w nim też podzakładka Windows Defender jak na załączniku) zżera od 18 do 25% zasobów procesora,przez co ten chodzi na max taktowaniu,no i się też grzeje. Wcześniej tego nie było,wszystko było w porządku,od jakiegoś czasu się to pojawiło (a też szkoda właściwie cpu,płyty i zasilacza bo chodzi wtedy na najwyższych napięciach) Muszę wspomnieć że jakbym chciał zakończyć ten proces to wyświetla się informacja typu że wyłączenie tego może spowodować wyłączenie systemu i jego niestabilną/zła pracę więc ani tego nie ruszałem.. Czy ktoś wie,co można by było z tym zrobić,zaradzić? Nie bardzo chce przeinstalowywać system z powodu jednego procesu.. Z góry dziękuje za podpowiedzi i pomoc! Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Wyłączanie ochrony antywirusowej w programie Zabezpieczenia systemu Windows Planowanie własnego skanowania Wyłączenie ochrony w czasie rzeczywistym nie wstrzymuję wykonywania zaplanowanych skanowań. Czy jesteś pewny, że nie masz takich ustawionych? Skanowanie systemu może go chwilowo obciążać. Odnośnik do komentarza
Nessi Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Tego defender`a mam całkowicie wyłączonego,w ustawieniach defender`a nawet nie mogę nic odznaczyć/zaznaczyć bo jest to zablokowane,przez to że jest wyłączony. Co do tego skanowania - u mnie to wygląda troche inaczej,może dlatego że nowsza/starsza wersja.,ale i tak bądź co bądź nic bym z tym nie mógł zrobić bo ten cały defender,wszystko odnośnie jego - jak pokazuje - jest wyłączone Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Mimo wszystko, sprawdź w ten sposób czy na pewno nie wykonują się w tle żadne skany: Start > Harmonogram zadań > rozwiń Biblioteka Harmonogramu zadań > rozwiń Microsoft > jeśli koniecznie rozwiń Windows > klik na Windows Defender i pokaż mi jak wygląda to okno: Ja niestety mam Windows 7, więc jeśli powyższa instrukcja nie kwalifikuje się to skorzystaj z tej (Fix #1 od pkt. 1 do pkt. 3). Jeśli jest niezrozumiała (w języku angielskim) daj znać, pomogę. Odnośnik do komentarza
Nessi Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Proszę: Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Okej, czyli to na pewno nie skany powodują obciążenie, bo brak jest zaplanowanych zdarzeń w Windows Defender. Zrób i zaprezentuj zestaw raportów FRST. Odnośnik do komentarza
Nessi Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Proszę: FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Nie widzę żadnych świeżych błędów związanych z Windows Defender. Nie mam obecnie pomysłu co może powodować ten problem, muszę pomyśleć, dam znać. Odnośnik do komentarza
Nessi Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Dziękuje ślicznie! Tak jeszcze tylko dodam,nie wiem czy to coś da,nie wiem czy to po coś potrzebne,ale w usługach pokazuje o WinDef jako zatrzymanym., daje to w sumie coś na rzecz do myślenia? Odnośnik do komentarza
zbycho Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Mimo wyłaczenia Ochrony w czasie rzeczywistym sprawdz czy przypadkiem nie masz masz włączonego Skanowania okresowego (Periodic scanning). jesli tak to wyłącz. Ja swego czasu miałem to celowo właczone by oprócz ochrony innym AV własny system wykonywał tzw. szybkie skanowanie. https://www.download.net.pl/windows-defender-skanowanie/n/8593/ Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 @zbycho czytaj proszę temat, w którym udzielasz porady, by nie powielać już sprawdzonych możliwości. Odnośnik do komentarza
zbycho Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Moderator.Okresowe skanowanie nie jest skanowaniem planowym Windows Defendera.Jest on uruchamiane (przez uzytkownika) wyłacznie gdy jest uzywany inny program antywirusowy. Okresowe skanowanie jest uruchamiane w Win 10 przez Zadania konserwacji a nie poprzez Harmonogram zadań. https://www.microsoft.com/security/blog/2016/05/26/limited-periodic-scanning-in-windows-10-to-provide-additional-malware-protection/ Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 @Nessi napisał, że nie ma możliwości zmiany żadnych ustawień w zakładce Windows Defender: Cytat Tego defender`a mam całkowicie wyłączonego,w ustawieniach defender`a nawet nie mogę nic odznaczyć/zaznaczyć bo jest to zablokowane,przez to że jest wyłączony. Nessi upewnij się jeszcze, że ta opcja (Periodic Scanning / Skanowanie okresowe) również jest u Ciebie wyłączona, bo ona nie jest do końca zależna od statusu Windows Defender i Zbyszek może mieć rację. Może zbyt ogólnikowo potraktowałem Twoją relację Nessi. Zwracam honory obydwu ;) Odnośnik do komentarza
Nessi Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Jutro dam odpowiedź co i jak bo mnie nie ma w domu do pewnego czasu.,dziękuje jeszcze raz za podpowiedzi! Jeszcze sprawdzałem wcześniej inne tutoraile odnośnie tego i natknąłem się na to: https://www.drivereasy.com/knowledge/antimalware-service-executable-high-disk-usage-windows-10-8-7-solved/ Tyle że to by było dużo pierdzielenia się z tym to po pierw,a po drugie nie mógłbym nawet nic zrobić bo mam to wyłączone! ;-; (sorka za powtórzenia) Odnośnik do komentarza
zbycho Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Jako dodatkowe info proszę zajrzeć na ten link gdzie jest opisane co uruchamia automatyczna konserwacja.Jest tego sporo. https://www.tenforums.com/tutorials/96367-view-all-automatic-maintenance-tasks-windows-10-a.html Odnośnik do komentarza
Nessi Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Przepraszam za brak odpowiedzi,jutro już na 100% będe w domu i będę mógł robić cokolwiek., jeszcze raz dziękuje za podpowiedzi Odnośnik do komentarza
Nessi Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Oh ludzie ludzie,wiecie co ja na serio jestem głupi hah po każdej zmianie w usługach Windows`a trzeba zrestartować system,czego ja nie robiłem., w opcji całkowitego wyłączenia Win Defender (której użyłem) dałem z włączonej na nie skonfigurowaną,potem zaś na włączoną - zrestartowałem PC i już jest wszystko w porządku,nie ma takiego wykorz.CPU jak wcześniej to było Jeszcze raz dziękuję ślicznie za czas i podpowiedzi,można zamknąć temat Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi