wieslaw531 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 System jak w stopce. Dzisiaj zauważyłem taki plik w katalogu głównym C:\, który mi przypomina raczej klucz rejestru. Plik bez rozszerzenia o wielkości 2456 B, atrybut "AI". Data utworzenia 2011-03-20 20:31:17. Zwykły podgląd to sieczka. Właściwości - to plik. W tym czasie miałem odpalonego NIS - pełne skanowanie systemu (od około 20:15). W tle Outlook 2003 i TC. Żadnych działań na kompie (oglądałem Ranczo ale bez Mamrota). W podsumowaniu NIS wyświetlił typowe powiadomienie (chyba usunięte 9 Tracking Cookie). Co to może być? Obstawiam efekt działania NIS. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Otwórz rejestr i wyszukaj we wszystkich kluczach ten ciąg...moze w rejestrze będzie o tym informacja Odnośnik do komentarza
Traxter Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 To mi wygląda na jakiś identyfikator UUID-GUID, niepowtarzalny ciąg znaków. Najpowszechniejszą odmianą jest Globally Unique Identifier (GUID) wykorzystywany np. do identyfikowania obiektów COM w systemie Windows. Możemy je obejrzeć przeglądając rejestr w kluczu HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Kluczy o takiej budowie jest więcej - np obiekty COM w kluczu HKEY_CLASSES_ROOT\AppID które normalnie mozna konfigurować w comexp.msc ale nie tylko - klucze o takiej budowie można spotkać i w innych obszarach rejestru. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 To pierwsza rzecz jaką zrobiłem po zauważeniu tego pliku. Przeszukałem kilkakrotnie rejestr. Ani całego ciągu "{171409A0-A46C-4D64-B36B-D7DB771B166D}", ani pierwszego elementu "171409A0" ani ostatniego "D7DB771B166D" nie znalazłem. Jak pisałem wyżej. W tym czasie działało pełne skanowanie systemu. Sprawdziłem również rejestr na drugim kompie. Też brak takiego klucza. System ten sam. Programy podobne. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Może być i taka sytuacja...tym też nie jestem zdziwiony.W sieci też brak informacji na ten temat.Usuń ten plik i obserwuj system...i jeśli się powtórzy to daj znać. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Też szukałem w sieci. Przenoszę ten plik na pena. Powtarzam wcześniejsze działanie - pełne skanowanie systemu i odezwę się. Na drugim kompie wykonałem pełne skanowanie i nic takiego nie pojawiło się. EDYTA Po ponownym skanowaniu brak jakichkolwiek podobnych plików. Skontaktowałem się z Działem technicznym symanteca. Przysłali mi maila z prośbą o przekazanie pliku. Wysłałem z opisem i czekam. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Odpowiedź Supportu Nortona: Plik który się utworzył po skanowaniu to raport, który jest zaszyfrowany, którego nie trzeba otwierać czy usuwać.Nie wpływa on na działanie Nortona ani Pana komputera. Proszę się nie martwić i zignorować ten plik. Wszystko jest w porządku. Liczyłem na info dlaczego akurat taki i wogóle czy to jest normalne (czym spowodowane). Bo on się utworzył w trakcie a nie po skanowaniu. Ważne, że potwierdzili iż to ich robota. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi