Rostov Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Od lat używam duetu Kaspersky Internet Security + CCleaner. O ile z KIS'a jestem zadowolony, bo nie jeden raz uratował mi tyłek, to mam coraz większe wątpliwości co do skuteczności CC. Kiedyś po jego użyciu zauważalna była poprawa działania systemu. Obecnie jest praktycznie bez różnicy. Szukam więc czegoś zamiast, co posiada te same lub zbliżone funkcje sprzątające. Dobrze by było, gdyby zwalczał również oprogramowanie szpiegujące. Co byłoby lepsze? MBAM? AdwCleaner? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Cytat MBAM? AdwCleaner? MBAM i Adw-Cleaner nie mają takich funkcji, jakie ma CCleaner - te oba narzędzia zajmują się tylko, i wyłącznie usuwaniem infekcji. Cytat Kiedyś po jego użyciu zauważalna była poprawa działania systemu. Obecnie jest praktycznie bez różnicy. Najwidoczniej teraz są jakieś inne przyczyny gorszego działania Systemu, nie mające nic wspólnego z niepotrzebnymi "rzeczami" Zamiast Ccleanera możesz użyć KCleaner 32 bit: https://www.majorgeeks.com/mg/get/kcleaner,1.html jessi Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Co to Jessi za maniera zeby linkowac dp? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 @Groszexxx Sama wiem, że to niewłaściwe, ale nie miałam bezpośredniego linku do tego narzędzia, więc podałam ten do DP. Już zmieniłam link na link MajorGeeks. jessi Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Dziękuję za odpowiedź. :) Odnośnie AdwCleanera i MBAM — który z nich wykazuje większą skuteczność w wykrywaniu i usuwaniu złośliwego oprogramowania? Z MBAM mam dość niemiłe doświadczenia. Użyłem go kiedyś raz i po czyszczeniu wiele z moich aplikacji utraciło indywidualne ustawienia. W tym np. uszkodzeniu uległ profil Firefoxa. Nie wiem, czy to wina tej aplikacji czy mojej nieumiejętności w jej poprawnym skonfigurowaniu. Poza tym, MBAM po 14 dniach ma chyba dość ograniczoną funkcjonalność, prawda? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 MBAM wykrywa inne infekcje niż Adw-Cleaner, więc ich nie ma co porównywać, bo po prostu się uzupełniają. MBAM PRO rzeczywiście ma po 14 dniach ograniczoną funkcjonalność, ale MBAM FREE ma zawsze taką samą funkcjonalność, bo jest tylko skanerem na żądanie, nie ma ochrony w czasie rzeczywistym - w przeciwieństwie do MBAM PRO. jessi Odnośnik do komentarza
Rostov Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Rozumiem. A co ze wspomnianym przeze mnie usunięciem przez MBAM ustawień indywidualnych niektórych aplikacji? Z czego ono mogło wynikać? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Owszem, to mogło się zdarzyć, niestety. jessi Odnośnik do komentarza
VectorYan Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 Rozważyłbym użycie DISM++. https://www.majorgeeks.com/files/details/dism.html Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi