Skocz do zawartości

Komputer do grafiki / Photoshopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję kupić komputer PC do grafiki. Będzie na nim zainstalowany Photoshop - która wersja? 4 może 5. Mój budżet to 450 zł. Bez monitora, myszki, klawiatury. Znalazłem 3 komputery: 2 z nich są na gwarancji 24 miesiące + faktura vat. Mają natomiast zintegrowaną kartę graficzną:

link1 http://allegro.pl/dell-320-pd-2-x-3000-1024-40-dvd-vga-224-win-xp-pr-i1496323230.html

link2 http://allegro.pl/zestaw-intel-x2-e3400-2x2-6ghz-dual-core-1gb-ddr2-i1511695884.html

Trzeci natomiast jest od osoby prywatnej:

komputer 3 PROCESOR 2,67 PENTIUM D 1 GB RAM DYSK TWARDY 80 GB GRAFIKA NVIDIA GEFORCE 8600 GT PŁYTA GŁ ASUS P5KPL-AM. - 450zł - tutaj mógłbym się targować

Zastanawia mnie to który procesor jest najlepszy w tym zestawieniu: Dual core link 2, czy Pentium D link2 i komputer 3. Posiadam też kartę graficzną Radeon 9500 więc mogę ją włożyć do zestawu 1 lub 2 (tam są zintegrowane).

A może macie jakieś inne pomysły? Mieszkam we Wrocławiu i nie chcę sprowadzać sprzętu z innego miasta.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Zaczynając od końca - oba zestawy nie mają slotów AGP więc Radeon 9500 nie będzie pasować.

Zestaw nr 2 byłby najwydajniejszy - Core2Duo są o klasę lepsze od wszelkich Pentium 4 D ale boję się że tam zasilacz będzie kiepskiej jakości i nie ma tam dysku twardego.

Tutaj jest zestaw z Wrocławia z Core2Duo z gigabajtem RAM-u i z dyskiem twardym. Wydaje mi się że na dzisiaj na Allegro z Wrocka to najlepszy zestaw w tej cenie.

Chciałem trochę zaoszczędzić - sprzęt nie musi być super wydajny a grafika tworzona w Photoshpie nie będzie też skomplikowana. Znalazłem 2 zestawy:

1. http://allegro.pl/komputer-intel-pentium4-3-0mhz-512mb-80gb-i1528788842.html 220 Wrocław

Mam do sprzedania komputer z procesorem Intel Pentium 4.

Zegar 3.0 MHz , pamięć RAM 512 MB, dysk twardy o pojemność 80 GB, napę CD

Komputer jest używany i posiada ślady użytkowania.

2. http://allegro.pl/esprimo-p5600-athlon64-3200-1gb-40gb-coa-xp-h-i1508631975.html 215 + 25 za przesyłkę

Fujitsu Siemens Esprimo P5600, SiS 761

Specyfikacje:

Procesor: AMD Athlon 64 3200+ 2,0Ghz(socket 939-procesor 64 bitowy)

Płyta główna: Fujitsu Siemens D2030 - socket 939, 2 porty PCI, 1 port PCI-Express na zewnętrzną kartę grafiki

Pamięć ram: 2 kości po 512MB 400Mhz dual channel - razem 1GB (2 sloty wolne)

Grafika: Zintegrowana SiS761GX (regulowana w biosie 32-128MB)

Dysk twardy: WD 40GB Sata 7,200obr 2mb cache

Napęd: DVD-ROM (odczyt CD, DVD)

Obudowa: USB i audio na przednim panelu

Dźwięk: tak, zintegrowany na płycie głównej

Ethernet/LAN: tak, zintegrowany na płycie głównej.

Inne: Port LPT, COM, 4x USB, VGA, 3x Audio

Na każdym naklejka Windows XP Home COA

umożliwiająca zainstalowanie systemu operacyjnego

oraz jego późniejszą aktywację

Dyski czyste po formacie.

(mam jeszcze Radeona 9500 do wykorzystania)

za zaoszczędzone pieniądze dokupię RAM.

Co sądzicie o tych zestawach?

Zestaw z P4 jest wolniejszy ale do niego chyba będzie pasować twoja karta graficzna - nie wiadomo czy ma złącze AGP - to nie jest oczywiste. Zestaw z Athlonem ma więcej RAM-u, trochę szybszy procek i naklejkę Windwos XP ale znowu mniejszy dysk :) Jeżeli mógłbyś sie dowiedzieć od sprzedającego tego P4 jaka tam jest płyta główna i kto jest producentem zasilacza. Jeżeli w tej chwili musiałbym zdecydować wziął bym tego z Athlonem. Ewentualnie jeżeli nie jesteś przywiązany do platformy x86 (bo obstawiam że Photoshopa nie masz CS5) możesz się zastanowić nad G4 z systemem Mac OS. Komputer dość ciekawy ale oczywiście musisz mieć wersję Photoshopa pod MacOS - nie wiem czy to nie będzie problem.

Edytowane przez picasso
12.07.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...