Microsofter Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Witam Właśnie natknąłem się na ciekawy przypadek. Jest sobie połączenie z Internetem, po kablu. Następnie, za routerem, dwa komputery, powiedzmy 1 i 2. Ściągam pliki z dwóch serwerów, A i B. Komputer 1 pobiera pliki z obu serwerów z pełną prędkością, ograniczoną przez przepustowość DSL. Komputer 2 pobiera plik z serwera A także z taką prędkością, ale z serwera B już kilkukrotnie wolniej. Taka ciekawostka. Próbowałem wszystkiego, oprócz restartu komputera 2 (up-time już 3 miesiące). Ostatecznie ściągnąłem ten plik za pomocą kompa 1, zapisując go bezpośrednio na kompie 2. Tak było o wiele szybciej. Na komputerach są odmienne wersje systemu Windows, ale to nie powinno mieć nic do rzeczy. Intrygujące! Odnośnik do komentarza
SmOkPl Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Może mieć. Dsl'e lubią mieć mniejsze MTU, przez co robi się fragmentacja pakietów. Np Xpek sobie sam tego nie ustawi. Część stron może się wolniej otwierać, część serwerow całkiem może takie połączenie odrzucać. Sam router też może mieć limit na ilość otwartych połączeń. Nie pamiętam z którymi windami była wojna o limit półotwartych połączeń, patchowalo się tcp.sys żeby go zwięjszyć..... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Microsofter Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Mówisz, że wersja systemu ma znaczenie. Zauważyłem to tylko ten jeden raz, ale jednocześnie to był największy plik, jaki kiedykolwiek ściągałem (miał 60 GB). Limit półotwartych połączeń pojawił się z SP2 do 32-bitowego XP. Nie drążyłem tematu, jak to wygląda w nowszych systemach. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi