oszinq Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Witam. Mam problem z nowym komputerem. Po instalacji systemu zauważyłem 20% zajętość procesora która trwa bez przerwy i pojawia się zaraz po uruchomieniu, na dodatek procesor działa pełną mocą w trybie turbo. Sterowniki zainstalowane, bios najnowszy, płyta obsługuje procesory intela 9 generacji. oszinq.txt Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zweryfikuj innym programem np Speccy albo HWiNFO czy daje podobne odczyty obciążenia procesora, ponieważ występują przypadki, kiedy po prostu windows błędnie generuje wykresy. Odnośnik do komentarza
oszinq Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Wykryłem, że przyczyną jest karta dźwiękowa (Waveterminal 192x PCI) włożona w stary slot PCI, która jest mi bardzo potrzebna i z tego powodu szukałem nowej płyty i procka która jeszcze obsługuje win8 i ma slot PCI. Po usunięciu sterownika wszystko wraca do normy, ale po instalacji znowu mamy te 20% na procu. Ciekawe jest to, że mam drugiego kompa z i5-6600, ASUS Z-170-P też Win8.1 i tam niema tego efektu, chociaż jest widoczny efekt wstrzymania autostartu, np. połączenie sieciowe startuje dopiero po sterowniku audio, i wygląda to tak, że dopóki nie wystartuje aplikacja z karty dźwiękowej to niema połączenia sieciowego. Nie wiem czy bawić się w szukanie przyczyny czy szukać nowego sprzętu. HWiNFO.txt Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi