Wojak Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Witam, mam problem z ransomware Nozelens. Zakodował wszystkie moje zdjęcia, dokumenty itd. Sam wirus prawdopodobnie udało mi się usunąć za pomocą programów: Malwarebytes Anti-Malware oraz Adwcleaner. Lecz pliki na których mi zależy dalej są zakodowane. Każdy zakodowany plik ma dodaną końcówkę .nozelens . Usunięcie tej końcówki nic nie daje, ponieważ pliku dalej nie można otworzyć w żadnym programie. Nie mam już pomysłu jak sobie poradzić z tym problemem. Planowałem też zrobić format, ale mimo wszystko najpierw chcę mieć pewność, że uda mi się uzyskać dostęp do moich plików. Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Z tego, co mi wiadomo, to nie ma żadnego dekodera na tę wersję infekcji. I raczej nie ma się co spodziewać, że kiedyś powstanie, bo firmy antywirusowe przestały tworzyć nowe dekodery. https://www.fixitpc.pl/topic/8-dezynfekcja-zbiór-narzędzi-usuwających/ (klik na "Pokaż ukrytą zawartość") jessi Odnośnik do komentarza
Wojak Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Czyli nie ma szans, żeby odblokować te pliki? Odnośnik do komentarza
tomasz86 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 W dniu 29.12.2018 o 05:04, Wojak napisał: Czyli nie ma szans, żeby odblokować te pliki? Był przypadek, gdzie przestępcy się zreflektowali i sami udostępnili klucz deszyfrujący, więc jeśli pliki są ważne, to warto przenieść je w bezpieczne miejsce i poczekać na "lepsze czasy". Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi