cyrkiel85 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Witam. Dostałem od szwagra laptopa do naprawy. Z informacji przekazanych od niego wiem, że została ściągnięta jakaś gra (Fortnite?), po czym odinstalowana i wszystko padło. Laptop po uruchomieniu, co trwało "wieki", stawał na pulpicie bez ikon, nic nie dało się zrobić. System został przywrócony z jednego z punktów przywracania systemu, ale nadal nie chciał się uruchomić. Po utworzeniu dysku odzyskiwaniu na sprawnym systemie, próbowałem zastosować funkcję "Naprawy podczas uruchomienia", niestety bez powodzenia. Dograłem na pendrive FRST i przeskanowałem system, utworzyłem własny skrypt (fixlog w załącznikach), laptop teraz po uruchomieniu staje na niebieskim ekranie - CRITICAL PROCESS DIED. Nie mam pojęcia co dalej robić :) Fixlog_11-11-2018 20.51.35.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y.Otworzy się Notatnik - wklej do niego: Spoiler StartRegedit: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Userinit"="C:\WINDOWS\system32\userinit.exe," EndRegedit: Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S. W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). jessi Odnośnik do komentarza
cyrkiel85 Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Niestety nie pomogło Fixlog.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Prawdę mówiąc, to ja też nie wierzyłam, że to może pomóc, bo w Trybie " Recovery" ani explorer, ani userinit nie powinny działać. Ja tu już nic nie wymyślę. jessi Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Nie było żadnych problemów z dysków? Co do niedziałającego systemu to zawsze w takich sytuacjach zaczyna się od rutynowego sfc /scannow. Odnośnik do komentarza
cyrkiel85 Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Nic o żadnych problemach z dyskiem nie wiem. Zapomniałem napisać wcześniej, że już próbowałem tego polecenia, po zakończeniu "wyrzuca" komunikat: Windows Resource Proteciotn could not perform the requested Operation. System nie chce uruchomić się także w trybie awaryjnym. Jakieś inne pomysły, oprócz reinstalacji systemu? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Używałeś tego polecenia w WinRE w sposób: sfc /scannow /offbootdir=Y:\ /offwindir=Z:\windows ?? Tam są też wyjaśnienia liter. Tutaj link z opisem: I zrób proszę to: Pobierz program GSmartControl, a następnie rozpakuj, uruchom, wybierz dysk, zapisz log "save as" i wrzuć na jakiś hosting. Odnośnik do komentarza
cyrkiel85 Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Z wyżej wymienionego tematu korzystałem. Program GSmartControl "wyrzuca" błąd: There was an error while executing smartctl. Failed to execute child process (No such file or directory). Please specify the correct smartctl binary in Preferences. Po wejściu w ustawienia i próbie wyboru ścieżki do smartctl "wyrzuca" błąd: Unspeciefed fatal error encountered, aborting. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 GsmartControl musisz uruhomić z jakiegoś zewnętrznego środowiska. Możesz wykorzystać gotowce zrobione przez Sergei Strelec - najlepiej ten, na którym jest PE w wersji 10, 8.1 i 8. Ta ósemka jest kompatybilna z większością starych lapków, w przeciwieństwie do 8.1 i 10. Wgraj na pena za pomocą Rufusa. Chkdsk robiłeś? Wrzuć jeszcze CBS.log. Odnośnik do komentarza
cyrkiel85 Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Chkdska jeszcze nie robiłem. SMART wykazuję niestabilne sektory ST1000LM024_HN-M101MBB_S31LJ9HG505011_2018-11-15.txt CBS.txt Update: Chkdsk uruchomiony w środowisku zewnętrznym wskazuję błedy w Stage 2 w czterech indeksach Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Jest 34 sektorów niepewnych, to sporo. Do tego świeże błędy odczytu. Zrób kopię najważniejszych danych, zgraj je albo na inny nosnik albo do chmury wrzuć. Następnie wyzeruj cały dysk np. w najnowszej Victorii, przeskanuj go i postaw system na nowo. Moim zdaniem nie ma co bawić się w ratowanie systemu z uszkodzonego dysku. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi