moonsi Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Cześć. Od 4 dni i nocy próbuję postawić win7 na dysku gooram iridium 240gb. Przeczytałem chyba wszystkie fora i żadna rada nie pomogła. Co robiłem? Przełączałem z ide na ahci chyba z milion razy, próbowałem formatować przy pomocy wiersza poleceń (oprócz standardowego). Używałem 3 płyt z systemem plus pendrive. Tworzyłem swój obraz iso przy pomocy rt 7 lite. Co się dzieje? Czasem dysk widać, czasem nie (to się tyczy widoczności w biosie i windowsie). Czasem prosi o sterowniki, czasem brakuje pliku (wtedy jak daję jeszcze raz instaluj system to dysk znika). Aha bios zaktualizowałem do najnowszej wersji beta i dysk bywa widoczny jakby wcześniej niż na poprzedniej wersji. Taśma sata wymieniona na nową. Dysk podłączałem do różnych portów. Nadszedł ten czas by poprosić o pomoc, bo oczy mam czerwone jak królik ? Ps raz nawet instalacja doszła do końca i zaczęło wywalać niebieski ekran. System stawiałem już nie raz i nigdy nie było takich krzaków. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Mój sprzęt: Asrock b75 pro 16gb ram Procesor: i5 3550 Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Dysk jest nowy, czy był wcześniej używany? Jeśli był używany, proponuję usunąć z niego partycje, zapisać zmiany, przekonwertować rodzaj partycjonowania na MBR (dos), zapisać zmiany. Np przez partition guru . I odpalić instalkę windows 7, pozwolić windowsowi utworzyć partycje. Sprawdzić też czy dysk i połączenie dysku są dobre. Uruchomić komputer z innego dysku, np. live cd z pendriva i puścić jakiś test lub pozostawić, aby dysk pracować co najmniej tyle ile trwa ta wadliwa instalacja i sprawdzić czy wtedy widzi dy dysk, aby zidentyfikować czy to wina dysku czy instalacji. Odnośnik do komentarza
moonsi Opublikowano 21 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Dysk jest nowy, ale zdążyłem go sformatować chyba na wszystkie sposoby (przyznam że przez partition guru jeszcze nie). Połączenie jest jak najbardziej dobre bo na co dzień pracuję na tym komputerze na dysku hdd po 16 godzin. Dysk uraczył mnie widocznością w windzie i wydaje się zdrowy w załączniku screeny. Odnośnik do komentarza
moonsi Opublikowano 21 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 A tutaj wrzucam jeszcze screen z hwinfo Odnośnik do komentarza
moonsi Opublikowano 21 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Sformatowałem go w mini tool partition wizard (nie mam luźnych 70 dolców na partition guru) zmieniłem na mbr i wywalił komunikat, że system może być zainstalowany tylko na gpt ? Odnośnik do komentarza
Arm Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 13 godzin temu, moonsi napisał: zmieniłem na mbr i wywalił komunikat, że system może być zainstalowany tylko na gpt To oznacza, że startujesz z UEFI. Ustaw w biosie tryb bootowania na CSM/legacy mode. Odnośnik do komentarza
moonsi Opublikowano 23 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 To chyba wszystko wina rozłączającego się dysku. Czy coś może być przyczyną tego, że dysk się rozłącza. On się rozłącza nawet jak mam windowsa odpalonego z hdd. Np kopiuję coś na ssd i się wyłącza. Odnośnik do komentarza
Krzesimierz Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Jeśli sprawdziłeś różne kombinacje podpinania dysku i go rozłącza to widocznie wina dysku. Zrób zwrot dysku. Odnośnik do komentarza
moonsi Opublikowano 24 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Poszedł na reklamację. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi