kakaraper Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Dzień dobry, nie korzystam z tych danych zbyt często, są to materiały na studia, zdjecia z wakacji i te które się nie mieściły już w pamięci telefonu - wszystkie zyskały dodatkowe rozszerzenie krab. Wiem, że na ten moment nie ma możliwości odzyskania tych danych, już sie pogodziłem ale spróbuje je zrzucić na pena i spróbuje odzyskać za np. pół roku. Jak odpowiednio sie pozbyć tego czegoś? Mam wersje KRABa v4, pojawił się u mnie 25.07 (wiem, że późno o tym mówie, już wspominałem - zbyt często nie korzystam z tych plików). W 17 minut zaszyfrował mi ~35 tysięcy przeróżnych plików. Kupiłem nowy dysk na system, oprócz tego mam dwa hdd na dane, obydwa hdd są poinfekowane tym czymś. Chciałbym zrzucić na pendriwa moje najistotniejsze 6gb danych w taki sposób - żebym później (np. za rok) podczas próby odzyskiwania nie dostał spowrotem tego kraba. Da się tak zrobić? Sprawdzałem przeróżne tutoriale i zrobiłem poprawke do rejestru w trybie awaryjnym z obsługą sieci, dalej jestem gotowy na propozycje, bo nie wiem jak do końca się tego pozbyć. Próbowałem różnych programów antymalware ale w werji free nic nie znajdują. Jeżeli jest jakiś który używacie i faktycznie jest wart zapłacenia, bo odpowiednio działa to prosze o rekomendacje, zapłace byleby mieć spokój. W załączniku wrzucam logi z FRST oraz usbfixa. Dzieki serdeczne za każdą odpowiedź FRST.txt UsbFix_Report.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Cytat Próbowałem różnych programów antymalware ale w werji free nic nie znajdują Nie sądzę, by jakikolwiek program antywirusowy, czy antymalware był w stanie wykryć i usunąć tę infekcję. Różne się zachwalają, że potrafią, ale w rzeczywistości są bezradne. Cytat 2018-07-25 21:59 - 2018-07-25 22:00 - 007314944 _____ (cuddle) C:\Users\Michu\AppData\Roaming\ggphcnjknqkdw.exe 2018-07-25 20:08 - 2018-07-25 20:08 - 000268264 _____ () C:\Users\Michu\AppData\Roaming\ynnqrbdqs.exe Znasz te powyższe? jessi Odnośnik do komentarza
kakaraper Opublikowano 6 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Wyrzuciłem juz - dzięki za spostrzeżenie. Jak moge sprawdzić, że mój system na ten moment jest bezpieczny, moge zrobic kopie zaszyfrowanych plików a reszte formatowac? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Po prostu zrób sobie jakikolwiek dokument, i zobaczysz, czy zaraz zostanie też zaszyfrowany, czy nie. jessi Odnośnik do komentarza
kakaraper Opublikowano 7 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Jest w ogóle cześć dokumentów, np w niektórych folderach na systemowym dysku które nie były zaszyfrowane. Dodałem dokumenty tekstowe do każdego z dysków, zresetowałem komputer i nic nie zaszyfrowało. Zrzucę potrzebne dane i formatuje dziś wieczorem. Zobaczymy co się stanie Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Skoro nie zaszyfrowało, to jest bardzo duża szansa, że tej infekcji już nie ma u Ciebie. jessi Odnośnik do komentarza
kakaraper Opublikowano 7 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 W rejestrze mam rozszerzenie .krab, to dlatego ze mam dalej takie pliki na dyskach? Nawet jak usuwam te wpisy to potem i tak się same pojawiają. Nie przejmować się tym i robić backup a potem format? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 pokaż taki klucz w rejestrze jessi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi