Krzysztof1974 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Mam takie pytanie proszę o poradę jak to zrobić i czy tak da się to zrobić. Jak na razie mam Windows 10 ale za kilka dni będę zmieniał na Windows 7 Home (jeden dysk twardy) i Windows 7 Professional (drugi dysk twardy) na tym samym komputerze. Mam takie pytanie czy jest możliwość że jak uruchomię Windows 7 Home (jeden dysk twardy ) to będę widział partycje tylko tego dysku który uruchomiłem, a nie będę widział partycji drugiego dysku twardego na którym jest zainstalowany Windows 7 Professional. Jak na razie tak jak napisałem mam Windows 10 i mam dwa dyski twarde które widzą partycje obydwu dysków twardych,niezależnie z jakiego dysku uruchomię system, a tak bym nie chciał aby tak było. Za wszelkie rady dziękuje z góry. Odnośnik do komentarza
natas Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Możesz mieć nawet 2 systemy na jednym dysku i przy uruchomieniu powinna Ci wyskoczyć informacja z zapytaniem który system chcesz uruchomić. NIe bardzo tylko rozumiem po co robisz takie zamieszanie jak 2 systemy na dwóch różnych dyskach(koszta). Można przecież zrobić jeden system i kilku userów określić zasady komu co wolno itd. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Najprościej usunąć mapowanie do woluminu, gdzie masz drugi system. W ten sposób drugi dysk będzie niewidoczny, chociaż będzie możliwość jego zainicjowana, gdy ktoś ma prawa administratora. Literę usuniesz w Zarządzaniu Dyskami. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Co ma na celu to ukrycie? Jeżeli chodzi o kosmetykę to @Groszexxx napisał co należy zrobić (mapowanie woluminu czyli przypisanie litery). Jeżeli chcesz skutecznie zablokować dostęp do drugiego dysku użytkownikowi pierwszego i viceversa to szyfrowanie veracryptem, bez podania hasła przy starcie z danego dysku partycja będzie widoczna jako niesformatowana. Dzisiejsze procesory obsługują sprzętowo szyfrowanie AES (domyślne w VC) więc dodatkowe obciążenie komputera (opóźnienie) w codziennej pracy jest praktycznie nieodczuwalne. pzdr Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi