gustaw99 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Witam. Nie ukrywam że lekką nutką nieśmiałości dziś się tu loguję, ostatnim razem chyba Picasso miała mnie już dosyć, jednak zaryzykuję. Otóż, dzieciaki mojego serdecznego przyjaciela coś zmajstrowały przy laptopie. Jest to HP 550, nikt nie wie jak sie nad nim pastwiły ale finał tej zabawy był taki że po którymś razie nie uruchomił się już. Słychać było że niby pracuuje , jednak matryca nie wyświetlała niczego. Restartowali wiec go bez końca ...z kilkadziesiąt razy przynajmniej licząc że wreszcie sie uruchomi. Wreszcie pojawił sie czarny ekran, jednak już w towarzystwie niebieskiej ramki gdzie była wpisana komenda hasła do BIOSu. Oczywiście nikt go nie znał. Tylko i wyłącznie enter działa jak go wcisnę to się jakieś klucze pojawiają. Podrzuciłem laptopa do serwisu komputerowego, tam ponoć się męczą ale bez powodzenia. Ponoć prowadzą jeszcze próby metodami domowymi jednak już zapowiedzieli bym się szykowal do odbioru laptopa w takim stanie w jakim go im zawiozłem. Przypomniałem sobie że jedynie tu mogę uzyskać pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Tu jest artykuł jak pozbyć się hasła z BIOS http://www.technibble.com/how-to-bypass-or-remove-a-bios-password/ tylko że zdaje się jest tu jeszcze jakiś inny większy problem Odnośnik do komentarza
gustaw99 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 tylko że zdaje się jest tu jeszcze jakiś inny większy problem Dokładnie mam podobne wrażenie :/ Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Reset cmos'u jest możliwy przez wyjęcie na co najmniej 5 min baterii rtc, tyle że trzeba lapka trochę rozebrać ale dla serwisu nie stanowi to pewnie problemu, demontaż jest dość prosty. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Jeśli komp bootuje z CD, można spróbować tego KLIK A tutaj podobny wątek, poradził sobie z złamaniem hasła i wyczyszczeniem cmosu Diskman4exe KLIK Odnośnik do komentarza
gustaw99 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Dziękuję za podpowiedzi. Rozmawiałem z wlaścicielem serwisu, laptopa mam odebrać jednak nie jest naprawiony. Poddał się. Gość uznal że domowe sposoby czyli szukanie pomocy w internecie nie dało rezultatu. Ponoć jedynym wyjściem jest kontakt z HP i skomlenie o hasło. Czy również tak uważacie? Ja oczywiście poczytalem sobie wszystko z podrzuconych linkow ale uważam że za cienki jestem by osobiście się brac za uruchamianie laptopa skoro serwis nie dał rady biorąc nawet poprawkę na braki w znajomości tematu przez właściciela serwisu. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Czy również tak uważacie? Absolutnie. Uchowaj Boże. Coś ten serwisant kiepski jest. Zobacz to, prosto od HP KLIK tłumaczenie ORYGINAŁ A tu link z forum HP zastosowali Hirens Boot z powodzeniem KLIK Odnośnik do komentarza
gustaw99 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 No nic, po pierwsze odbiore laptopa a potem po przeczytaniu wszystkich materiałów sam się wezmę za naprawę choć czarno to widzę:/ Jednak później o to sie będę martwił Rozumiem że jak cos, to pomożecie? No jak, pomożecie? ( wszyscy razem) POMOŻEMY! Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Najlepiej posłużyć się tą instrukcją: http://bizsupport1.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual/c01627018/c01627018.pdf zacznij od strony 36. Odnośnik do komentarza
gustaw99 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Gość z serwisu gdy odbierałem laptopa bronił się że: korzysta z internetu i porad jakie tu może znaleźć, z różnych narzędzi, rozbierał komputer, majstrowal przy bateriach, wspomniał również o tym że było coś majstrowane przy płycie głównej, była "zgrzewana" i wedlug niego to może mieć również związek z niedyspozycją laptopa. Na koniec stwierdził że według niego jedynym ratunkiem jest hasło serwisowe z HP. Tylko gdzie ja takie mogę znaleźć? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 że według niego jedynym ratunkiem jest hasło serwisowe z HP. Coś cienki jest ten serwisant - było to zresztą mówione wcześniej Tylko gdzie ja takie mogę znaleźć? Np w linku które ci dałem,mają też programy do resetowania linkowane przez @Belfegora.Proponuję abyś sam zdiagnozował problem lub poprosił kogoś innego o pomoc. Najlepiej wyjmij baterię na kilka minut sam tak jak było pisane wyżej (post 4) - to chyba najlepsze wyjście w twojej sytuacji.Czy w pełni rozwiąże twój problem to nie wiedomo ale przynajmniej ten monit o hasło powinien zniknąć. Odnośnik do komentarza
gustaw99 Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Witam i dziękuję wszystkim za pomoc. Oczywiście serwisant nie dał rady ale według Waszych wskazówek naprawił to pewien 15- latek...i działa:) Reset biosu zrobił, kołtuny kurzu zebrał by się nie grzał i laptop działa. Raz jeszcze dziękuję . Chroń nas Panie przed takimi serwisami;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi