TomiPL84 Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Witam, Przy kopiownaiu plików na dwa z moich pendrivów miałem wyłączany prąd a niestety komp. nie jest podpięty pod UPSa i po ponownym podłaczeniu otrzymuję po ich podpięciu następujące komunikaty: Problem występuje zarówno na komputerze stacjonarnym jak i na lapku, na każdym z portów USB. Inne pendrive'y działają bez zarzutu. Próbowałem kroków z tego poradnika:http://www.hotfix.pl/naprawa-sterownika-usb-dla-komunikatu-nie-rozpoznano-urzadzenia-usb-a367.htm niestety nie pomogło, wszystkie pendrive'y zainstalowały się poprawnie, poza tymi dwoma. Czy w takim razie oba są już do wyrzucenia, czy mogę je jeszcze jakoś reanimować ? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Przepięcia i inne anomalie prądowe mogą uwalić kontrolery. Nie pisałbym tego, gdyby nie fakt, że miałem kiedyś kompa z uszkodzonym usb i zanim się kapnąłem to też mi kilka uszkodził. W tym jednego dwa razy. Chociaż niektórym to nie szkodziło. Pobierz najnowszą wersję stąd Uruchom z podpiętym pendrivem i załącz tutaj raport. Odnośnik do komentarza
TomiPL84 Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Czy możliwe jest wygenerowanie raportu do pliku txt ? W tej chwili mam tylko takie okno, bez żadnych opcji. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Dla obydwóch pendrive'ów tak masz? Na innym kompie też? Odnośnik do komentarza
TomiPL84 Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Niestety tak, inne działają poprawnie na wszystkich portach USB, sprawdzałem na stacjonarnym, lapku i w portach od stacji dokujacej do lapka. Chyba ubite na amen w takim razie? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Te peny mają jakieś diody ? Wyjmij je z obudowy i zobacz czy nie ma jakichś śladów, że coś się upaliło. W ogóle nie ma połączenia z układem, a to rzadki objaw. Możesz zrobić zdjęcia układów w wysokiej rozdzielczości? Tzn całej płytki wyjętej z obudowy, z dwóch stron. Odnośnik do komentarza
TomiPL84 Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Nie mają żadnych diod. Jeden udało mi się rozebrać, wrzucam fotki. Z drugim jest gorzej, muszę się trochę pogimnastykować żeby go rozebrać. Odnośnik do komentarza
TomiPL84 Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Teraz ten który rozebrałem pokazał się w "Mój komputer" ale mam taki komunikat: I z Chip Genius: Tyle, że nie mogę w niego wejść, ani sofrmatować... Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Te dwa linki musisz przerobić, niestety, są po rosyjsku: http://www.usbdev.ru/files/chipsbank/cbm2099umptool/ http://www.usbdev.ru/articles/a_chipsbank/cbm2098umptool-repair/ Możesz zacząć od najnowszej wersji, chociaż te programy rzadko są ze sobą kompatybilne, dlatego będziesz musiał wypróbować z kilka czy nawet kilkanaście wersji. Ja bym spróbował najnowszej + później te, które oscylują wokół daty kontrolera. Jak po uruchomieniu programu pendrive zostanie wykryty - to już połowe sukcesu. Odnośnik do komentarza
TomiPL84 Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Po podpięciu program go widzi, poustawiałem w opcjach według strony ale niestety po kliknięciu "Start All" skan się nie uruchamia. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 A na ilu wersjach próbowałeś? I na których dokładnie? Zwróć uwagę, że wersje (2016-07-22) (2016-08-17 są od siebie oddzielone wersjami, które wspierają, a to może oznaczać inną funkcjonalność czy istotne zmiany. Myślisz, że dlaczego Cię poinformowałem, żebyś spróbował różnych wersji? Odnośnik do komentarza
TomiPL84 Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 A to sorry, źle zrozumiałem. Myślałem, że miałem takie szczęście że jak pierwszy program go zobaczył tzn, że trafiłem od razu prawidłowy. W takim razie próbuję z kolejnymi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi