abraham2ooo Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Witam, od miesiąca męczę się z komputerem, na którym wyskakuje niebieski ekran z błędem DPC_WATCHDOG_VIOLATION. Komputer działa pod Windows 8.1, płyta Gigabyte F2A55M-DS2, procesor AMD X4 750K, pamięć 2x4GB Kingston HyperX. Z BlueScreenView wynika, że błędy powodowane są przez pliki ntoskrnl.exe i hal.dll. Szukałem rozwiązania problemu, ale najczęściej podawane są problemy ze sterownikami, zazwyczaj ze sterownikiem Intel SATA, a ja mam sterownik AMD. Zaktualizowałem wszystkie możliwe sterowniki, niestety nie przyniosło to rezultatu. Najczęściej system zawiesza się na przeglądarkach Firefox i Chrome, ale czasami tez na programie BricsCad do projektowania. Ogólnie występowanie błędu się wzmaga, na początku było to 1-2 razy dziennie, teraz błąd wyskakuje co 15-30 min. Komputer w obecnej konfiguracji pracuje od ponad roku i do tej pory było wszystko w porządku. Proszę o pomoc w miarę możliwości. Pliki zrzutów załączam poniżej. http://komputerekit.pl/MEMORY.zip http://komputerekit.pl/Minidump.zip Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Pierwsze co się robi w takich sytuacjach do update biosu, zwłaszcza, że w stabilnej wersji F6 jest info: Modify system compatibility http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-f2a55m-ds2rev_10#support-dl Odnośnik do komentarza
abraham2ooo Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Jedną z pierwszych rzeczy, które zrobiłem to podniosłem bios, z F3 czy F4 na F6 właśnie, F7c jest wersją beta i nie chciałem jej instalować, ale sprawdzę. Tylko co się tak nagle Bios mógł zacząć krzaczyć, jak komputer pracował wcześniej bezawaryjnie, jedyne co było robione to instalacja łatek z Windows Update, żadnych zmian sprzętu, czy oprogramowania. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Założ najpierw temat w dziale pomocy doraźnej, W raportach są też ostatnie pozycje z dziennika zdarzeń. Chciałbym na nie zerknąć. Czy problem pojawił się zupełnie nagle? Czy wystąpiły po jakieś atkualizacji? Wyłączenie Fast Startup zmienia sytuację czy nie? Odnośnik do komentarza
abraham2ooo Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Problemy pojawiły się nagle, niestety nie jestem użytkownikiem tego komputera na co dzień i z przekazu wiem, że jakiś czas temu komputer zaczął się zawieszać z tym błędem. Najstarszy minidump mam z 25.01, ale przeinstalowywałem system chyba właśnie w styczniu, a błąd pojawiał się już wcześniej. Myślałem, że reinstall pomoże, ale niestety po dwóch dniach chyba dostałem telefon, że komp nadal nie działa jak powinien. Ostatnie zmiany sprzętowe były przeprowadzone w styczniu 2017, zainstalowałem nowe pamięci i od tego czasu nie zmieniałem nic w sprzęcie. Z softu zmieniały się najwyżej jakieś małe programy do obsługi pdf i zdjęć (konwersja jpg->pdf i na odwrót, ew. tiff) no i aktualizacje. Fast Startup przetestuję dzisiaj. FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Tematy sklejam, nie ma podstaw do szukania infekcji, a z raportów FRST nic nie wynika w kontekście problemu. Odnośnik do komentarza
abraham2ooo Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Ok, dziękuję za przejrzenie logów. Wyłączyłem Fast Startup razem z hibernacją, dodatkowo wyłączyłem przechodzenie w stan uśpienia i komputer pracuje już drugi dzień bez zawiechy. Co może powodować problemy z Fast Startup? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Nie rozumiem pytania. Co chcesz dokładnie wiedzieć? Odnośnik do komentarza
abraham2ooo Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Co mogło spowodować problemy, że komputer zaczął wywalać błędy skoro wcześniej działał z Fast Startup normalnie, a teraz działa tylko z wyłączoną tą opcją? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Być może nowsze sterowniki. Nie wiem skąd przekonanie, że tylko stary (starszy) sterownik może powodować problemy. Skupiłeś się tylko na sprawdzeniu czy sterowniki są aktualne, a więc najnowsze. To słuszna koncepcja, ale nie znaczy, że nie zawodzi w każdym przypadku. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi