shark010 Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Witam jak widać po temacie problem jest z "zablokowanym" komputerem na którym wyskoczyła informacja o zablokowaniu przez policje i konieczności opłacenia w celu zdjęcia blokady. Udało się zrobić logi z FRST64 Dodam że zawirusowanie miało miejsce po wejściu na stronę z filmami system : win 7 pro SP1 Bardzo proszę o pomoc Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Shark, nie widzę oznak infekcji w raportach. Proszę powiedz mi czy ten komunikat widoczny jest z poziomu systemu czy z poziomu przeglądarki? To dwa różne warianty, ten drugi jest niewidoczny z poziomu raportów, gdyż to raczej wariant tymczasowy siedzący w tymczasowej pamięci przeglądarki. Odnośnik do komentarza
shark010 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Dzięki za odpowiedz. Wydaje mi się, że w przeglądarce. Była zablokowana myszka i cały pasek start. Dopiero po wciśnięciu ALT+CTRL+DEL i wyłączeniu przeglądarki mogłem dostać się do programu FRST. Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Tak myślałem. Ten komunikat przypuszczalnie nawet nie był permanentny, to coś w rodzaju tymczasowego "straszaka", to raczej nie jest popularny kilka lat temu Weelsof integrujący w system. Wyzerujemy obecny profil (utracisz z niej wszystkie dane, jeśli potrzebne to wyeksportuj zakładki) w przeglądarce Mozilla Firefox (rozumiem, że to przez tą przeglądarkę doszło do tej sytuacji?) i przeprowadzimy skan antywirusowy. 1. Kliknij klawisz + R > wklej komendę "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -p > załóż nowy profil, wszystkie poprzednie skasuj. 2. Całościowo przeskanuj system za pomocą Malwarebytes AntiMalware. Jeśli coś wykryje to niczego nie usuwaj, a dostarcz raport. Odnośnik do komentarza
shark010 Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Zrobiłem jak poinstruowałeś oto raport po scanie skan 1.txt Edytowane 3 Marca 2018 przez Rucek Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Malwarebytes nie wykrył zagrożeń. To by było na tyle.Na koniec zastosuj DelFix (kasacja używanych narzędzi) oraz zaktualizuj oprogramowanie zewnętrzne jak i system Windows. Odnośnik do komentarza
shark010 Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 bardzo dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi