Jeling Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Witam, mam problem z jednym z HDD. Mam w komputerze 2: na jednym jest partycja, na drugim, gry, programy, filmy itd... I z tym drugim jest problem, wszystko, co na nim jest wolno się otwiera, w ogóle czasem po uruchomieniu komputera Windows go nie widzi (BIOS już tak). Kiedy oglądam zapisany na tym dysku, zacina się on. Kiedy przeniosłem go na dysk z partycją nie było z oglądaniem żadnych problemów. Dane: Problemowy dysk: Seagate Baracuda ST325041 250 GB Link do specyfikacji komputera z SIW: http://www.speedyshare.com/files/27360178/SIW_FREEWARE_KRZYSIEK_20110312_220617.html EID z MHDD: ST3250410AS LBA: 488,397,168 BIOS: 81H SN: 9RY2RTAE FW: 3.AAF CACHE:16384 KB Supports: LBA48 HPA DLMC LBA MS16 DMA (UDMA6,MWDMA2) SMART: Disabled SelfTest: Supported ErrorLog: Supported Security: high, OFF. Size = 238475MB Victoria: Skanowanie z MHDD: <3 ms: 1838763 <10 ms: 71454 <50 ms: 5060 <150 ms: 5 <500 ms: 1 >500 ms: 1 Warning: 0 Warning: 154061565 SMART: Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Pod względem mechanicznym ten dysk nie jest w najlepszej kondycji ma zadatki na "padnięcie", kto wie co jest przyczyną, zasilacz jeśli jest z czarnej serii mógł mu pomóc. Ważny danych bym na nim nie trzymał. Możesz użyć w MHDD funkcji "remap" lub potraktować go bardziej radykalnie i wyzerować. Trzeba pamiętać, że funkcja "zerowania" czyści dane na dysku. Odnośnik do komentarza
Jeling Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Pod względem mechanicznym ten dysk nie jest w najlepszej kondycji ma zadatki na "padnięcie", kto wie co jest przyczyną, zasilacz jeśli jest z czarnej serii mógł mu pomóc. Ważny danych bym na nim nie trzymał. Możesz użyć w MHDD funkcji "remap" lub potraktować go bardziej radykalnie i wyzerować. Trzeba pamiętać, że funkcja "zerowania" czyści dane na dysku. Czyli co, czeka mnie wymiana dysku? I pewnie zasilacza, bo ten obecny jest marnej jakości... Ale mam jeszcze jeden problem: kompter włącza się bardzo długo, a konkretnie w momencie kiedy wyświetla się napis "Trwa uruchamianie systemu" czy jakoś tak. Nieraz trwa to kilka ładnych minut. A system mam na drugim dysku... Czy to możliwe, że i ten drugi się psuje? Może to rzeczywiście wina zasilacza. Nie tak dawno instalowałem kartę graficzną (wcześniej miałem tylko zintegrowaną z płytą główną). Może to obciążyło zasilacz i stąd problemy? Nie powinna to być żadna infekcja (miałem to już tu sprawdzane)... Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Mógłbyś zrobić zdjęcie tabliczki znamionowej zasilacza i je tu wrzucić, wtedy powiemy coś więcej, najlepiej gdybyś sprawdził napięcia miernikiem http://zenfist.pl/jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczu-news-40.html Możliwe że zasilacz nie wyrobił przy nowej karcie graficznej. Co do drugiego dysku - żeby coś o nim powiedzieć również przydały by się jego skany. Problem związany z ładowaniem windowsa może mieć różne przyczyny - od problemów z dyskiem poprzez złe sterowniki skończywszy na przeładowanym autostarcie. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Sprawdź profilaktycznie czy wszystko w porządku ze sterownikami w Menedżerze Urządzeń. W szczególności w jakim trybie pracuje dysk. https://www.fixitpc.pl/topic/46-archiwalny-optymalizacja-i-odchudzanie-xp/page__st__20__p__180#entry180 Możesz spróbować odinstalować antywira i firewall, o ile używasz. Samo ich wyłącznie z autostartu raczej nic nie da - mogą być aktywne w procesach. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 3oo - nie zwróciłeś uwagi, że to jest dysk SATA. http://www.seagate.c...RD&locale=en-US Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Hmm... W laptopach też są dyski SATA, a mimo to... Fakt, że nie wnikałem w jakim trybie pracuje dysk (IDE, RAID, AHCI). Odnośnik do komentarza
Jeling Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 @marekW: wyzerowłem ten dysk (po zrobieniu kopii najwazniejszych rzeczy na płytach), ale nadal często windows go nie widzi (gdzieś 1/4-5 startów kompa). @MatiK: Dane drugiego dysku: EID z MHDD: ST3802110A LBA: 156,299,375 BIOS: 80H SN: 5LR364W6 FW: 2AAA CACHE:2048 KB Supports: LBA48 HPA DLMC LBA MS16 DMA (UDMA6,MWDMA2) SMART: Disabled SelfTest: Supported ErrorLog: Supported Security: high, OFF. Size = 76318MB Victoria: Skanowanie z MHDD: <3 ms: 515933 <10 ms: 96974 <50 ms: 32 <150 ms: <500 ms: >500 ms: SMART: A zasilacz mam HuntKey (teoretycznie 300 W). Czy moim jedynym wyjściem jest teraz kupno nowego (dobrego) zasilacza i dysku? Jeśli tak, to jaki zasilacz polecacie? Nie musi być nie wiadomo jak mocny, nie mam potrzeby składania supermocnego komputera... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Nie koniecznie, akurat huntkey to dobre zasiłki i on tu raczej problemem niebędzie, o problemach pisałem gdyby był to zasilacz innej marki powszechnie zaliczanej do czarnej listy. Ten jeśli jest tym nawet zwykłym CP 300 to sobie z zestawem da redę. Co do dysku ot po prostu może najnormalniej mieć już dość współpracy. Odnośnik do komentarza
Jeling Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Nie koniecznie, akurat huntkey to dobre zasiłki i on tu raczej problemem niebędzie, o problemach pisałem gdyby był to zasilacz innej marki powszechnie zaliczanej do czarnej listy. Ten jeśli jest tym nawet zwykłym CP 300 to sobie z zestawem da redę. Co do dysku ot po prostu może najnormalniej mieć już dość współpracy. Czyli nastawiam się na kupno dysku i liczę, że nowy nie zepsuje się za szybko? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 (edytowane) Możliwa jest tez sytuacja że zasilacz mimo że jest dobrej firmy to i tak się psuje więc jeżeli chcesz być pewny czy zasilacz jest dobry musiałbyś sobie załatwić miernik i zmierzyć napięcia. Jak to zrobić jest opisane tu Drugi dysk wygląda wporzo, a padnięcie pierwszego mogło sie stać z winy samego dysku ale tak jak napisałem wyżej najlepiej jest sprawdzić zasilacz. Edytowane 12 Lipca 2011 przez picasso 12.07.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi