Chmurek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Cześć, przez dużą utratę pakietów i ogólnie bardzo wolno działający internet został wymieniony mi modem. Problem z pakietami i ogólnie prędkością internetu został zażegnany, lecz pojawił się kolejny problem (możliwe, że występował też wcześniej, ale że ogólnie występowały problemy z internetem to tego nie zauważyłem) tj. skaczacy ping.. Najbardziej uprzykrza on życie podczas oglądania różnych streamów czy grania w jakieś gierki multiplayer, ale również przy rozmawianiu przez różnego rodzaju komunikatory głosowe (ts, skype). Wpisywałem do cmd różne ip i zwykle utrzymywało się na jakimś poziomie np. od 30 do 40, a raz na minutę (czasem 30 sekund, czasem ponad minutę) wskakiwało na ponad 100 i więcej... Nie wiem gdzie leży problem, zanim zadzwonię do dostawców wolałbym się upewnić, czy nie da się zrobić czegoś samemu. I teraz tak : - Płyta główna to MSI B75MA-P45 (MS-7798), a karta sieciowa z tego co widzę ( o ile dobrze patrzę ) RealTek Semiconductor RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC (jest ona zintegrowana z tego co mi wiadomo, ale ja tam się nie znam). - Dostawcą internetu jest multimedia, a router to ARRIS TG2492 i jest on podłączony bezpośrednio do komputera. Ping skacze niezależnie czy tylko ja używam internetu, czy ktoś poza mną jeszcze używa wifi.. - W spoilerze podałem wszystko z właściwości (zaawansowane) mojej karty sieciowej Adres sieciowy - nieobecna Arp Offload - Włączone Automatyczne wyłączanie gigabit - Wyłączone Bufory odbioru - 512 Bufory transmisji - 128 Energooszczędny Ethernet - Włączone Energy Efficient Ethernet - Włączone Large Send Offload v2 (IPv4) - Włączone Large Send Offload v2 (IPv6) - Włączone Moderacja przerwania - Włączone NS Offload - Włączone Priorytet i VLAN - Włączony Priorytet i VLAN Ramka Jumbo - Wyłączone Receive Side Scaling - Włączone Sterowanie przepływem - Włączone Suma kontrolna bez obciążenia IPv4 - Włączone Rx i Tx Suma kontrolna bez obciążenia TCP (IPv4) - Włączone Rx i Tx Suma kontrolna bez obciążenia TCO (IPv6) - Włączone Rx i Tx Suma kontrolna bez obciążenia UDP (IPv4) - Włączone Rx i Tx Suma kontrolna bez obciążenia UDP (IPv6) - Włączone Rx i Tx Szybkość i dupleks - Automatyczne negocjacje Wake on Magic Packet - Włączone Wake on pattern match - Włączone WOL i szybkość zamykania łącza - Najpierw 10Mbps Zamknięcie wybudzanie przy uaktywnieniu sieci - Włączone net-log.txt Odnośnik do komentarza
SmOkPl Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Jak będziesz sam w domu odpal kompa, zainstaluj na testa darmowego cfosspeda i zobacz czy jest lepiej. Ostatnio jest moda w kablówkach na b.dużą asymetrię łącza. Kanał wychodzący można łatwo zapchać, a wtedy pobieranie klęknie, niezależnie od łącza, a ping będzie świrował. Sam dostawca tez potrafi przesadzić w pewnych rejonach (zbyt duża ilość podłączonych userów na wolnym łączu) i może się tymczasowo przytykać. Ping 100 od czasu do czasu to by jeszcze tragedii nie było. Pingnij dns multimedii przez 3-5 min w różnych porach dnia i sprawdź, jak to wygląda. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi