Ariel Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 W poście 22 stary dysk był podłączony przez USB do innego komputera z Windows 10. Nowy dysk włożyłem do lapka dopiero po zwiększeniu partycji. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Wez dla pewnosci wloz go swiezo po kopii, ok? W jakim srodowisku robisz kopie? Bezposrednio pod win 10? Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 OK, ale to już jutro. Bardzo dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Na razie to nic nie pomogłem, co mnie bardzo zasmuca. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Może w tym laptopie jakoś ingeruje BIOS albo Samsung Recovery Solution? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Pytałem o środowisko w jakim robisz kopie. Robisz to podczas działającego systemu? Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Klonowanie robiłem na innym komputerze, albo na tym laptopie, ale startując z pamięci USB. Zamontowałem teraz stary dysk do laptopa i za pomocą działającego tam Samsung Recovery Solution 4 robię kopię całego dysku C na pamięć USB. Idzie to bardzo wolno (ok. 12 godzin na niecałe 50 GB). Następnie zamontuję do laptopa nowy dysk i spróbuję za pomocą SRS4 odtworzyć obraz C z pamięci USB na nowy dysk. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Sam mechanizm robienia kopii jest zawsze taki sam, To, ze robi 12 godzin to znaczy, ze jest mega wolny. W tym przypadku wolny nie znaczy dokladny, bo to nie ma znaczenia. 2x Cię pytałem czy robiłeś kopię podczas działającego systemu, a Ty mi drugi raz nie odpowiedziałeś. Tak naprawdę do ustalenia jest tylko kwestia kiedy się wysypuje integralnosć systemu plików - czy samo robienie kopii zawodzi - w co wątpie, czy to defekt zwiazany z powiększaniem partycji. To dziwny przypadek, dlatego chciałbym go głębiej poznać. Być może nakładają się na siebie te dwa czynniki. Chociaż chkdsk naprawia wszystkie partycje, nawet te niepowiększane... Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Nie wprost, ale odpowiedziałem. Myślę, że skoro "Klonowanie robiłem na innym komputerze, albo na tym laptopie, ale startując z pamięci USB" to oczywiste, że nie robiłem na działającym systemie. Wieczorem będę znał wynik odtworzenia zawartości obrazu C na nowym dysku. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Zrobiłem kopię obecnego systemu, na którym siedzę, nawet bezpośrednio pod nim. Odpaliłem w maszynie wirtualnej i wszystko śmiga. Twój problem spędza mi sen z powiem. To jeden z ciekawszych przypadków na forum w dłuższym okresie czasu. Jak u Ciebie sytuacja? Próbowałeś sprawdzic czy po samej kopii, bez powiększania, chkdsk się wysypał? Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Po samej kopii, bez powiększania partycji też się sypało. Po odtworzeniu obrazu starego C na nowy dysk, też się sypie, sfc /veryfionly odnajduje naruszenia integralności. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Odczep się od tego sfc. Sfc znajduje naruszenia tylko po działaniach chkdsk. Co jest naturalne, biorąc pod uwagę, że chkdsk kastruje każdy plik z desktryptora zabezpieczeń. A próbowałeś sam ten nowy dysk podłączyć pod kompa i z niego wystartować i zobaczyć czy będą jakieś zmiany? Przez sporo zmian w sprzęcie powinno to trwać dłużej, ale system powinien wstać. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Jest jakiś szybszy sposób na znalezienie naruszeń integralności niż sfc? Po odtworzeniu obrazu starego dysku C na nowym dysku laptop uruchamia się ponownie, Windows startuje bez chkdsk a naruszenia i tak występują. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Wystarczy log w frst, jeżeli pojawią się pliki (not signed) to problem się powtarza. I czy jesteś całkowicie pewny, że chkdsk nie było? Może po prostu działał w tle i nawet go nie zobaczyłeś? Sprawdź na pewno czy nie masz takiego zdarzenia - ani od wininit ani od chkdsk. Masz najnowszy bios w lapku i najnowszy firmware w dysku? Podaj mi, proszę te wartości. Odnośnie firmware dysku - skorzystaj z programu producenta. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 chkdsk na pewno nie było Czy wrzucić logi frst? Wersja BIOSu: 06JD - chyba najnowsza, bo aplikacja Samsung update nie znajduje nowszej wersji. Na stronie produktu nie ma udostępnionej najnowszej wersji BIOSu. Wersja firmware dysku: HPRA - chyba najnowsza, bo na stronie producenta nie znajduje firmware dla wpisanego numeru seryjnego. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Dysponujesz tylko laptopem? Masz jakiś komputer stacjonarny? Spróbuj dysk świeżo po wykonaniu kopii podpiąć do stacjonarki i zobacz czy tam będzie taka sama sytuacja. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Podłączyłem oba dyski do stacjonarki i zrobiłem kopię sektorów za pomocą DMDE. Coś jeszcze sprawdzić przed zamontowaniem do laptopa? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Chcę żebyś zbootował ten dysk docelowy w stacjonarce. Zobacz czy tam system się odpali. Tak jak mówię - może odpalać się trochę dłużej, ale powinno ruszyć. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Niestety w stacjonarce nie startuje. Zanim kolorowe kropki zamienią się w okno następuje restart, i tak w kółko. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Widać zmiany w sprzęcie są zbyt duże, szkoda, bo rzadko to się zdarza w przypadku w10. A inaczej - po kilku takich resetach - zdaje się, że za trzecim - powinno się uruchomić narzędzie do naprawy systemu. Masz coś takiego? Spróbuj się do niego dostać. Ewentualnie - wejdź w to środowisko z płyty i pendrive'a. Zobacz czy opcja automatycznej naprawy podczas uruchomienia coś pomoże. Z czystej ciekawości można w WinRE odpalić chkdsk, ale bez żadnego przełącznika! Chodzi tylko o to czy wskazałby czy faktycznie coś jest nie tak. Tylko dla partycji z systemem (ale sprawdź czy to na pewno C: czyli: chkdsk x: ( X - to litera partycji ) Wystarczy tylko screen chkdsk, powiedz czy znalazl jakieś naruszenia. I taka sama procedure na laptopie - żeby przed startem systemu od razu uruchomić WinRE i zerknąć czy w chkdsk z WinRE będzie jakaś różnica. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Na klonowanym dysku jest Windows 7. Przy trzecim restarcie nic się nie uruchomiło, wyłączyłem komputer przy jakimś 10 restarcie. Czy będzie to robić różnicę, jak włożę dysk do stacjonarki z Windows 10 i tam sprawdzę? Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Załączam logi z chkdsk na stacjonarce i laptopie uruchomionym z winRE. new_disk_chkdsk_in_PC_win10.txt new_disk_chkdsk_in_laptop_winRE.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Wg tego wszędzie jest w porządku, nie wykryto zadnych problemów. A zrob logi w frst pod systemem, mozesz jeszcze wczesniej zrobić wlasnie w WinRE. Nie wiem co o tym sądzić, sam widzisz to co ja: Windows has scanned the file system and found no problems. No further action is required. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Załączam FRST z nowego dysku w lapku pod winRE. Chyba niektórym plikom brakuje podpisu. FRST_new_disk_in_laptop_winRE.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Póki co wszystko ok. Przy zadnym linku nie ma tekstu "Brak podpisu cyfrowego". Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi