Ariel Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Dzień dobry. Problem polega na występowaniu błędów integralności systemu po przeniesieniu na nowy dysk w laptopie Samsung R530, Windows 7 Home Premium 32 OEM. Dysk źródłowy HDD: WD2500BEVT.Partycje: Recovery 20 GB, System 100 MB, C 106,39 GB, D 106,39 GB.Nie zauważyłem żadnych błędów. sfc /veryfionly -> Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows nie znalazła naruszeń integralności. Dysk docelowy SSHD: ST500LM000.Wykonywano kopie różnymi programami: Seagate DiscWizard, AOMEI Partition Assistant Standard Edition 6.6, OSFClone. Za każdym razem wynik był taki, że przy pierwszej próbie uruchomienia systemu wykonuje się scandisk, potem system się uruchamia, ale nie działają różne rzeczy, np. odtwarzanie filmów na YT w IE 11, po jakimś czasie wyskakuje okienko z komunikatem "Na tym komputerze nie jest uruchomiony oryginalny system Windows" ("Rozwiąż teraz w trybie online" nie działa), Windows Update "nie może obecnie wyszukać aktualizacji ponieważ usługa nie jest uruchomiona. Konieczne może być ponowne uruchomienie komputera".sfc /veryfionly -> Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows odnalazła naruszenia integralności.sfc /scannow -> nie może naprawić niektórych plików. Załączam raporty systemowe z dysku docelowego. Proszę o pomoc.CBS.log FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Scandisk to narzędzie sprzed 20 lat , i on był kierunkowany do naprawy fatów. Masz na myśli chkdsk? Jeśli tak - to on tu jesy głownym podejrzanym, więc bądź łaskaw przedstawić log z jego działania. Info jak znalezc logi Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Oczywiście, chodziło o chkdsk Załączam logi dla każdej partycji. part_1_recovery.txt part_2_system.txt part_3_C.txt part_4_D.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Jest źle, na każdej partycji są błędy, głównie dotyczy deskryptorów zabezpieczeń. Zmienimy zatem metodę wykonywania kopii. Ewidentnie coś zawiodło. Na dokładkę w logach widać, że wszystkie pliki są niepodpisane cyfrowe. To może być jeden z objawów uszkodzonych deskryptorów, ale niestety - nie musi. Dwie rzeczy - sprawdź czy na źródle chkdsk wykryje naruszenia w systemie plików - z tym, że zrób to tylko w takiej formie: chkdsk x: gdzie X to systemowa partycja źródła, nie dodawaj żadnego przełącznika, ma to być tryb tylko 'readonly'. Druga rzecz - pobierz instalkę windowsa 10 x86 lub lepiej jakąś dystrybucję narzędziową opartą na windowsie PE - np. Sergiej Strelec. Pobierz najnowszą wersję DMDE - i przekopiuj źródło na docelowy - opcja: kopiuj sektory. Nie martw się na razie powiększaniem partycji, tym zajmiemy się później. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Załączam logi z chkdsk dla partycji 2, 3, 4 z dysku źródłowego (podłączonego przez USB do komputera z Windows 10). source_part_2_G.txt source_part_3_H.txt source_part_4_I.txt Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Sektory skopiowane. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Więc odpal po raz kolejny chkdsk w trybie tylko do odczytu na partycji systemowej, ktora przekopiowales na docelowym dysku. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Załączam logi z chkdsk na dysku docelowym. docel_2_G.txt docel_3_H.txt docel_4_I.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Teraz jest okej, może spróbować powiększyć tylko jedną partycję przeznaczoną na dane. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Którym programem to zrobić? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Spróbuj jakiego chcesz. Może dla testu tym AOMEI. Daj znać jakie rezultaty. Zdarzało mi się powiększać nim partycje i nie zarejestrowałem żadnych problemów. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Powiększyłem partycję 4 programem AOMEI. Załączam logi z chkdsk. docel_2_G_.txt docel_3_H_.txt docel_4_I_.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Sprawdziłem tylko pod kątem błędów. Brak ich, a więc jest dobrze. Z mojej strony to wszystko. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Zamontowałem dysk do laptopa. W trakcie pierwszego uruchamiania Windows kilka razy uruchamiał się chckdsk. sfc /verifyonly -> Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows odnalazła naruszenia integralności. sfc /scannow -> nie może naprawić niektórych plików. Załączam logi z chkdsk dla każdej partycji: part_1_recovery.txt part_2_system.txt part_3_C.txt part_4_D.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Czekaj! Jak Ty podłączałeś dysk do kompa? Za pomocą przejściówki/adaptera czy bezpośrednio pod płytę główną?? Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Podłączyłem bezpośrednio. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Odpal dmde i pokaż mi screena z zakładki partycje. Obydwa dyski sa bezposrednio pod plyte? nie masz zadnych przejsciowek/adapterow? Na pewno? Już wiem co jest przyczyną, mianowicie sam dysk SSHD. Pokaż mi tego screena. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Tylko nowy dysk został podłączony do laptopa. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Dyski fizyczne - wybierz dysk, zakładka partycje. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Załączam - partycje. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 A pokaż mi oryginał jeszcze w takim razie, czyli dysk, z którego kopiowałeś. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Partycje starego dysku. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Rozwiń mi tutaj sekcję wolumin, poszerz ją. Odnośnik do komentarza
Ariel Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Załączam z poszerzoną sekcją woluminy. Teraz stary dysk jest z powrotem w laptopie. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 A w 22 poście to skąd się wzięło usb? I czy po samym klonowaniu chkdsk wykrył jakieś anomalie w lapku? Czy dopiero po zwiększaniu partycji? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi