JeSper537 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Ostatnio, bez wyraźnej przyczyny, wydajność mojego dysku Seagate ST1000DM003-1CH162 spadła do żałosnego poziomu. Przez pewien czas czasami przechodziło mu po kilku godzinach i działał tak jak dotychczas. Teraz jest już tak cały czas. Jakie informacje przesłać, co robić? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Zacznij od smart dysku z programu Gsmartcontrol, pobierz z oryginalnej strony. Zobacz też czy nie jest w trybie PIO - mozesz sprawdzić to programem np. HdTune, on jest bardzo friendly user - zrob z niego screena bo wcisnieciu bench. Odnośnik do komentarza
JeSper537 Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Pobrałem wymienione programy. Nie widzę nigdzie żeby PIO był włączony. Przed benchmarkiem dysk sprawował się tak, jak na wcześniejszym zrzucie ekranu, lecz na czas benchmarku w pełni wykorzystał swoje możliwości, następnie działał raczej prawidłowo. Po zresetowaniu przez jakiś czas "mulił" tak jak wcześniej, ale po kilku minutach zaczął pracować dobrze (procesy w tle nie zajmują 100% dysku tylko 0-10%). Być może problem się rozwiązał, ale możliwe że to tylko tymczasowa poprawa. Ogólnie sprawia wrażenie jakby włączał mu się limit na szybkość zapisu i odczytu (oraz zwiększał czas odpowiedzi) albo coś takiego. Jakiś pomysł co może być problemem? Edit: dodałem screen'a z HDTune. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Ponawiam to co napisałem jako pierwsze: Pobierz program GSmartControl, a następnie rozpakuj, uruchom, wybierz dysk, zapisz log "save as" i wrzuć na jakiś hosting. Odnośnik do komentarza
JeSper537 Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Ponawiam to co napisałem jako pierwsze: Pobierz program GSmartControl, a następnie rozpakuj, uruchom, wybierz dysk, zapisz log "save as" i wrzuć na jakiś hosting. Pierwszy raz robię coś takiego więc przepraszam za komplikacje. http://m.uploadedit.com/bbtc/1518204277483.txt O to chodziło? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Złe wieści. 5 Reallocated_Sector_Ct PO--CK 094 094 010 - 1560 197 Current_Pending_Sector -O--C- 099 096 000 - 200198 Offline_Uncorrectable ----C- 099 096 000 - 200 Dysk Ci się sypie, masz na nim jakieś ważne pliki? Jeśli tak - to rób jak najszybciej ich kopię zapasową. Jak już zadbasz o zgranie wszystkiego co ważne - wówczas można podjąc się próby wyzerowania dysku, może to na jakiś czas pomóc, może jeszcze pogorszyć i tak w sumie naturalny proces umieranie tego dysku. Roznie z tym bywa. Odnośnik do komentarza
JeSper537 Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Dobrze wiedzieć, dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi