mojomr Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Witajcie, mam szybkie pytanie. Czy zna ktoś sposób aby włączyć dwie instancje Thunderbirda jednocześnie? Chodzi mi o to, że mam dwa profile (tożsamości) i chciałbym aby można był uruchomić obie na raz (najpierw jedną, później drugą i działają obie jednocześnie). Teraz mam tak, że mogę włączyć albo jedną albo drugą. Przeszukałem net ale najkonkretniejszą poradą jaką znalazłem było edytowanie zmiennych środowiskowych - połowy nie zrozumiałem :-) I szczerze mówiąc wolę nie kombinować ze zmiennymi bo opis dotyczył FF więc nie jestem pewien czy zadziałałby. Zrobiłem osobny skrót do programu, wstawiłem w Elemencie docelowym przełącznik -p "nazwa profilu" ale nie działa. Hmm... tak jak można mieć uruchomionego Firefoksa z kilkoma kartami tak chyba można uruchomić TB z "dwoma kartami"? Informatyk w pracy rozłożył ręce... Odnośnik do komentarza
kknd Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 a wersja zainstalowana w systemie i program w wersji portable nie uruchamia się ? Odnośnik do komentarza
mojomr Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Działają jak jedno. Tzn: jeśli mam uruchomiony TB (obojętne czy z dysku czy portable) dostępna jest tylko jedna instancja na raz. Nie mogę otworzyć dwóch. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Niezbyt wygodnym, ale całkowicie skutecznym sposobem jest uruchomienie drugiej instancji w Sandboxie albo jakieś innej piaskownicy. Mogę zapytać po co Ci dwie instancje jednocześnie? Odnośnik do komentarza
mojomr Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Niezbyt wygodnym, ale całkowicie skutecznym sposobem jest uruchomienie drugiej instancji w Sandboxie albo jakieś innej piaskownicy. Za dużo roboty - musiałbym doinstalować piaskownicę, później uruchamiać w sandboxie... Szukam czegoś naprawdę prostego (tzn.zrobić raz jakiś skrypt, przełącznik, sposobik) a później używać na jedno kliknięcie. Mogę zapytać po co Ci dwie instancje jednocześnie? Żadna tajemnica Jedno konto mam na serwerze firmy, dla której pracuję, drugie całkiem moje firmowe. Praca taka sama, podobni Klienci ale potrzebuję rozdzielić "moich" od "prawie moich". Wchodzenie na "moją" pocztą przez www jest uciążliwe. Poza tym już dwa razy zwiększałem przestrzeń dyskową, za chwilę nie będę miał co zwiększać. TB załatwia problem - nie zostawiam kopii na serwerze. Wiem, że to nieco ryzykowne ale.. ponad 10 lat ani razu kopia wiadomości na serwerze nie była mi potrzebna więc nawet jak raz na 10 lat coś się "sypnie" - poradzę sobie. Myślę ew. o innym kliencie poczty po prostu, choć wolałbym TB - przyzwyczaiłem się. Edytowane 21 Listopada 2017 przez Miszel03 Poprawiam formatowanie posta (źle nałożyłeś cytaty). //Miszel03 Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 To zobacz to: http://kb.mozillazine.org/Run_multiple_copies_of_Thunderbird_at_the_same_time Generalnie musisz sam pogooglować, ja wpisałem w google: thunderbird multi instances Odnośnik do komentarza
mojomr Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Groszexxx, dzięki. Jakaś zaćma mnie dopadła, że w ogóle zapomniałem zapytać wujka G po angielsku. Inna sprawa, ze rady takie same :-) Zebrałem się jednak, dodałem zmienną i wszystko hula Dziękuję za porady i zainteresowanie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi