matiszu Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Witam, potrzebuje pomocy w wyborze zasilacza . Do tej pory posiadam Thermaltake 530W , ale niestety przy 3 monitorach w jakości 4k, karcie GTX 1080 i dużym obciążeniu (na jednym monitorze gra odpalona, na drugim firm i np. na 3 przeglądanie internetu ) komputer zaczął się resetować. Posprawdzałem oczywiście temperatury przy chłodzeniu wodnym nie przekraczają 70-75 stopni ( i7- 4790k) . Robiłem test OCCT i przy power supply test komputer od razu się wyłącza. Wiec, tak na 99% moim zdaniem będzie wina zasilacza. Cena zbytnio nie gra roli, ale nie do przesady. Znacie jakieś takie polecane sprawdzone modele? Zapominałem, że zasilacz ma być modularny Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Wg moich wyliczeń powinno starczyć, fakt, że na styk, ale jednak.... Ale jeśli chcesz sprawdzić to wystarczy renomowana firma + odpowiednia moc znamionowa. Odnośnik do komentarza
matiszu Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Rozumiem, hmmm.... A jeżeli 530w thermaltake jest na styk odpowieni, to w jaki zainwestować 650/750? po OC będzie ok? np. http://allegro.pl/wyprzedaz-coolermaster-g750m-750w-modularny-80-i6733669428.html ? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Nie wiem ile Twoje komponenty mają mocy po OC, trzeba się dowiedzieć, a potem policzyć. Ja śmiało bym zaokrąglił i odpowiedział, że powinno udźwignąć bez problemu. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Moc zasilacza możesz obliczyć sam i ewentualnie uwzględnić poprawkę z lekką górką, np:http://www.coolermaster.com/power-supply-calculator/https://outervision.com/power-supply-calculatorJaką ja górkę uwzględniłem w swoim PC to Groszek wie . Ale mocy nigdy za wiele! Odnośnik do komentarza
mimak Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 "Mocy nigdy nie za wiele", to nie do końca prawda. Zbyt "ciężki" zasilacz obciążony w niewielkim stopniu będzie pracował z obniżoną sprawnością, co użytkownikowi wprawdzie nie powinno przeszkadzać, ale też w niczym nie pomoże. Dobrze, jeśli obciążony jest nie więcej niż połową swojej mocy nominalnej, ale też nie mniej niż 1/4 tej mocy. A co do tych naukowych obliczeń, to jakoś nie wierzę w ich dokładność. Proste sprawdzenie mocy pobieranej przez komputer, to wpięcie miernika prądu zmiennego w przewód zasilający komputer i sprawdzenie wartości prądu w warunkach większego obciążenia programowego. Prąd razy napięcie (230V) to w przybliżeniu pobierana moc czynna z uwzględnieniem strat w zasilaczu. Można też użyć małego mierniczka mocy czynnej wpinanego do kontaktu jeśli się taki posiada. Stąd już bardzo prosta prognoza dla nowego zasilacza: Dwa razy tyle mocy nominalnej i cześć. Odnośnik do komentarza
matiszu Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Powiem wam tak, że wpisałem sprzęcik i wyskoczyło mi Load Wattage: 539 WRecommended PSU Wattage: 589 W. Także trochu chyba, za mało posiadam Odnośnik do komentarza
mimak Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Aaa, jak masz tak ciężką artylerię na pokładzie, to należy Ci się co najmniej 850W mocy znamionowej. Dobrze, abyś przed ewentualnym zakupem zapoznał się z tzw. "czarną listą zasilaczy". Znajdziesz w necie bez trudu. To wykaz najbardziej tandeciarskich producentów, których warto unikać. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Lista czarnych zasilaczy jest nierozwijana od.... 10 lat? Wielokrotnie powtarzam, że od tego czasu nastąpiła ewolucja od dwóch do trzech generacji. To tak jakby mówić, że nowoczesne silniki diesla mają ten sam problem co pierwsze modele - chociażby z bardzo awaryjnymi pompowtryskami. (Pierwsze z pompowtryskiwaczami, a nie pierwsze jako ogólnie diesla). Odnośnik do komentarza
mimak Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Jeśli tak, to sorry... Być może ta lista nie ma już większego znaczenia, ale ja bym uważał na wielu z umieszczonych tam producentów, gdyż ich winą były kiedyś nie tyle słabe rozwiązania konstrukcyjne, co deklarowanie parametrów technicznych nijak mających się do rzeczywistości. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 No tak, ale problem zawyżania parametrów produktów przez producentów jest znany od zawsze i wszędzie ;-). Do teraz są używane różne sztuczki. Ot, jakby choćby moc szczytowa, po angielsku peak. Podawanie mocy sumarycznych wszystkich linii, a nie określonej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi