Lex Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Mógłby mi ktoś polecić bootowalny zestaw programów do diagnozowania aktualnie istniejących podzespołów komputerowych takich jak np. pamięć (memtest) czy dyski twarde (HDD/SSD, MBR/GPT, możliwość partycjonowania) w celu wykrycia ewentualnych niepoprawności w działaniu bez potrzeby instalacji systemu operacyjnego? Do tej pory używałem różnych programów "osobno" ale zastanawiam się czy może istnieje jakiś wygodniejszy "pakiet", który mógłbym wrzucić na np. pendrive do doraźnej diagnostyki. Plusem by było gdyby ów pakiet dawał też mozliwość testów stabilności systemu (np. sprawdzenie temperatur procesora / karty graficznej po podkręceniu) ale nie jest to dla mnie konieczny wymóg. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Zainteresuj się Ultimate Boot CD - http://www.ultimatebootcd.com/ Pena z tym zestawem 'wypalisz' chociażby za pomocą YUMI - https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/ Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 14 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Bardzo dziękuję za polecenie, bo znalazłem też parę innych tego typu pakietów (np. Hiren's BootCD) i nie wiedziałem który ostatecznie wybrać... Ogolnie strasznie dużo widzę tam tych narzędzi. Na liście jest Memtest86 oraz Memtest86+ - jaka jest tu podstawowa różnica? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 jaka jest tu podstawowa różnica? Inny autor softu (haha) bo zasadniczych, innych różnic chyba nie ma - oba mają testować pamięci RAM i stwierdzać błędy. Skoro chcesz testować Hiren's BootCD to podpowiem Ci: wraz z Ultimate Boot CD wypalisz go na JEDNYM multibootowalnym penie ( a inszych dystrybucji może być wiele więcej aby tylko były na liście) za pomocą YUMI. Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 14 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Inny autor softu (haha) bo zasadniczych, innych różnic chyba nie ma - oba mają testować pamięci RAM i stwierdzać błędy. A to ciekawe... Jak się teraz zastanawiam, to w sumie nawet nie wiem którego do tej pory używałem, bo ta nazwa jest taka podobna. Może po interfejsie uda mi się poznać. Na poczatek pewnie wybiorę ten, który był ostatnio aktualizowany. edit: Znalazłem coś takiego: https://www.passmark.com/forum/memtest86/5166-memtest86-vs-memtest86 Z linka wynika że wersja bez plusa jest "nowocześniejsza" - aczkolwiek napisała to osoba z firmy która obecnie zajmuje się rozwojem tej wersji. Skoro chcesz testować Hiren's BootCD to podpowiem Ci: wraz z Ultimate Boot CD wypalisz go na JEDNYM multibootowalnym penie ( a inszych dystrybucji może być wiele więcej aby tylko były na liście) za pomocą YUMI. Heh, no własnie nie do końca chciałbym "testować", wolałbym coś sprawdzonego, czy też "zalecanego" - dlatego powstał ten temat. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi