bungar Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Witam. Od jakiegoś czasu mam problem. Gdy wybudzam laptopa ze stanu uśpienia wyświetla mi się komunikat : "Kosz na dysku C jest uszkodzony. Czy chcesz opróżnić kosz na tym dysku" Niestety nic nie mogę wtedy zrobić i trzeba użyć hard reseta. Próbowałem naprawic komendą chkdsk jednak na następny dzień jest znów to samo. Mógłby ktoś pomóc jak to naprawić, bo to dośc uciążliwe. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Spróbujemy usunąć zawartość kosza i sam kosz (co spowoduję swoisty reset), po restarcie system utworzy nowy. 1. Kliknij klawisz z logiem Windows + R > CMD > ENTER. 2. W polu poleceń użyj polecenia rd /s /q C:\$Recycle.bin (wklejasz i ENTER). Jeśli dostępne są inne dysku to powtórz tą akcję podmieniając literę C na inną, która oznacza inny dysk. 3. Uruchom komputer ponownie i sprawdź rezultaty. Odnośnik do komentarza
bungar Opublikowano 10 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 niestety próbowałem tą komendę niestety wyskakuje komunikat "odmowa odstępu", oczywiście uruchamiam jako administrator Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Spróbujemy to zrobić z poziomu FRST (pamiętaj, że to wyczyści i usunie kosz, więc jak masz tam ważne dane to zrób ich kopie). Uruchom FRST jako administrator. Z klawiatury CTRL+Y, zostanie otworzony plik fixlist.txt. Wklej do pliku następującą treść: CMD: rd /s /q C:\$Recycle.bin Reboot: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Z klawiatury CTRL+S, by zapisać zmiany. Następnie w oknie FRST klik w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, nastąpi restart systemu. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. Dostarcz go. Odnośnik do komentarza
bungar Opublikowano 10 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Chyba niestety znów odmowa dostępu, a komenda powinna pomóc tylko dlaczego nie da się jej wywołać. Załączam fixlog Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Chyba jakaś zadyma z uprawnieniami...poniższa dyrektywa spróbuje usunąć kosz. Uruchom FRST jako administrator. Z klawiatury CTRL+Y, zostanie otworzony plik fixlist.txt. Wklej do pliku następującą treść: RemoveDirectory: C:\$Recycle.bin Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Z klawiatury CTRL+S, by zapisać zmiany. Następnie w oknie FRST klik w Napraw (Fix). Przedstaw wynikowy fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
bungar Opublikowano 11 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Czyżby się udało ? Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Poszło gładko, teraz napisz czy problem ustąpił. Odnośnik do komentarza
bungar Opublikowano 13 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Jak narazie problem zniknął. Naprawdę wielkie dzięki ! Odnośnik do komentarza
pfirst Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Witam Mam podobny problem tylko z koszem na dysku D System W7 64bit Dell Alienware Do katalogów na dysku D żeby otworzyć muszę potwierdzać uprawnienia administratora, jak już raz to zrobię to później wchodzę bez problemu. ten sam problem na W10 - mam dwa systemy na osobnych dyskach SSD. dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ściągnij FRST. Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y. Otworzy się Notatnik - wklej do niego: Spoiler RemoveDirectory: D:\$Recycle.bin EmptyTemp: Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S. W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). jessi Odnośnik do komentarza
pfirst Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ok, zrobiłem jak napisałeś i komunikat się nie pojawia dzięki, pozdrawiam Odnośnik do komentarza
jarkell Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Cześć. Spróbowałem obu metod opisanych dla ~bungar, ale mój log różni się od tego drugiego i sprawa chyba nie została załatwiona (pousuwane zostały ikony i jakieś HTML-e, a sam kosz nie. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc, ponieważ zamknięcie włączonego laptopa powoduje, że przy otworzeniu nie można się zalogować i trzeba robić twardy reset. Wklejam log w komentarzu i w pliku. Spoiler Rezultat naprawy Farbar Recovery Scan Tool (x64) Wersja: 24-10-2019 Uruchomiony przez Michal (25-10-2019 17:45:15) Run:2 Uruchomiony z C:\Users\Michal\Desktop Załadowane profile: Michal (Dostępne profile: Michal & DefaultAppPool) Tryb startu: Normal ============================================== fixlist - zawartość: ***************** RemoveDirectory: C:\$Recycle.bin ***************** niepowodzenie przy usuwaniu "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\flyout.html" => Zaplanowany do usunięcia przy restarcie. niepowodzenie przy usuwaniu "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\gadget.html" => Zaplanowany do usunięcia przy restarcie. niepowodzenie przy usuwaniu "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\gadget.xml" => Zaplanowany do usunięcia przy restarcie. niepowodzenie przy usuwaniu "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\icon.png" => Zaplanowany do usunięcia przy restarcie. niepowodzenie przy usuwaniu "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\left.png" => Zaplanowany do usunięcia przy restarcie. niepowodzenie przy usuwaniu "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\logo.png" => Zaplanowany do usunięcia przy restarcie. niepowodzenie przy usuwaniu "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\settings.html" => Zaplanowany do usunięcia przy restarcie. niepowodzenie przy usuwaniu "C:\$Recycle.bin" => Zaplanowany do usunięcia przy restarcie. Rezultat przenoszenia plików przy restarcie (Tryb startu: Normal) (Data i godzina: 25-10-2019 17:46:15) "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\flyout.html" => pomyślnie usunięto "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\gadget.html" => pomyślnie usunięto "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\gadget.xml" => pomyślnie usunięto "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\icon.png" => pomyślnie usunięto "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\left.png" => pomyślnie usunięto "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\logo.png" => pomyślnie usunięto "C:\$Recycle.bin\S-1-5-18\$R5FRFUP.Gadget\settings.html" => pomyślnie usunięto C:\$Recycle.bin => Nie można przenieść ==== Koniec Fixlog 17:46:15 ==== EDIT: Potwierdzam, dzisiaj komunikat znów się pojawił, więc problem nie został rozwiązany. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi