Grisza Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Witam! Wczoraj wymieniłem router na urządzenie zawierające w sobie modem i nadajnik, czyli nie mam już osobnego nadajnika. Po tym mój komputer nie chciał się połączyć z siecią, ale jakoś potem mi się udało (nie pamiętam co zrobiłem). Strony internetowe tak jak jest w temacie ładują się bardzo długo, za to ściąganie plików oraz buforowanie się filmików na YT (nawet w wysokiej rozdzielczości) działa prawidłowo, a nawet jest bardzo szybkie. Modem Wi-fi to: Thomson TWG870U. W ustawieniach sieci zmieniałem tylko za pomocą narzędzia TCP Optimizer na ustawienia 'optymalne' (robiłem to jeszcze jak miałem stary modem i wtedy to pomogło w zwiększeniu przepustowości). Problem z ładowaniem stron występuje tylko na moim komputerze (na innym są tylko małe lagi, ale to dlatego, że nie karty sieciowej i korzysta z dołączonego do modemu odbiornika). Wydaje mi się, że ładowanie następuje skokowo tj. najpierw się nie ładuje a po chwili zaczyna się ładować i pasek ładowania przeskakuje. Nie mam dostępu do właściwości połączenia, ponieważ nie mam uprawnień (jestem na koncie z uprawnieniami administratora, ale nie mogę uzyskać dostępu do właściwości połączenia/ karty sieci bezprzewodowej). Próbowałem komendy ukazjącej konto administratora i na tym koncie mogłem wejść we właściwości połączenia. Zdaje mi się, że wcześniej miałem dostęp do właściwości, a teraz nie mam. Mam Windows 7 HP. Załączam log z net-log. EDIT: Programem NetTools Pro 4 sprawdziłem ping i zużycie łącza. Wyniki mnie zaszokowały (przed zmianą tego nie było), otóż ping lata z góry na dół co ok. 20 sekund, a zużycie łącza (wykres) również nie jest regularny (wcześniej nie skakał tak często). Załączam zrzuty: PING Przepustowość net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Wyłącz filtrowanie na routerze: Gateway -> Firewall -> Web Protection Odznacz wszystkie za wyjątkiem Firewall protection. Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 156.154.70.25 156.154.71.25 Masz ustawione na routerze adresy serwerów DNS? Jeśli tak, to na komputerze ustaw adres routera, czyli 192.168.0.1 (KLIK). To raczej nie powinno powodować problemu, ale odznacz protokół TCP/IP w wersji 6 (TCP/IPv6). Wpisz w wierszu poleceń z uprawieniami administratora: netsh advfirewall reset netsh int ip reset reset.log Potem uruchom ponownie komputer. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Właśnie nie mam dostępu do tego okna! Więc nic z tego. Po za tym DNS mam ustawiony przez Comodo Firewall. Więc nie muszę zmieniać. Wykonam resztę poleceń. BTW edytowałem pierwszy post. Ten też zedytuję po zastowowaniu się do komend: netsh advfirewall reset netsh int ip reset reset.log Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Właśnie nie mam dostępu do tego okna! Więc nic z tego. A z konta Administrator? Włączasz go poleceniem: net user administrator /active:yes Daj jeszcze logi z OTL (KLIK). Po za tym DNS mam ustawiony przez Comodo Firewall. Więc nie muszę zmieniać. Proszę o odpowiedź na pytanie dot. ustawień DNS na routerze. To może mieć znaczenie. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 DNS na routerze: 00:26:24:94:15:32 (WAN) 00:26:24:94:15:34 (LAN) 00:26:24:94:15:30 (CA MAC = router) Z konta administrator mogę, ale dlaczego na Home Premium nie mogę z konta użytkownika? Po wpisaniu komend i zrestartowaniu coś się miało zmienić? Bo nic nie zmieniło resetowanie ustawień firewalla. OTL Extras Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Odinstaluj na próbę Comodo Internet Security. Skąd wziąłeś te dane o serwerach DNS? Pokaż screena... Daj jeszcze raz raport z Net-log. Zamieść jeszcze screeny ze wszystkich podstron z Gateway -> Network. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 No właśnie stąd brałem skąd Ci mam dać screeny Podaję: Net-log Network --> LAN Network --> WAN Status Comodo odinstalowany - bez zmian. Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Kolego jak chcesz z konta użytkownika to musisz uruchomić command z prawokliku i kliknąć uruchom jako administrator, wtedy będą działały wszystkie usługi. Poza tym może spróbuj zmienić MTU możliwe, że pomoże ale nie ma pewności co do tego. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Kolego jak chcesz z konta użytkownika to musisz uruchomić command z prawokliku i kliknąć uruchom jako administrator, wtedy będą działały wszystkie usługi. Ok, a niby jak wywołałem komendę netsh advfirewall reset? Czy da się wywołać przez cmd (uruchomionym jako admin) okienko właściwości połączenia? Wiem też, że nie mogłem skopiować polskich plików językowych do folderu ERUNT, bo nie mam uprawnień admina O.o MTU na starym ustawiałem sobie 1500, wtedy trochę uległo poprawie, tu prawie nic. Sorki za bold. Edytowane 6 Marca 2011 przez DawidS28 Usunąłem pogrubienie. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Ok, a niby jak wywołałem komendę netsh advfirewall reset? Ścieżka z Visty, z Windows 7 dawno nie korzystałem - powinno być tak samo: Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> prawym na: Wiersz polecenia -> Uruchom jako administrator Wpisujesz: netsh advfirewall reset netsh int ip reset reset.log Potem restart komputera. Czy da się wywołać przez cmd (uruchomionym jako admin) okienko właściwości połączenia? Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> prawym na: Wiersz polecenia -> Uruchom jako administrator Wpisujesz: ncpa.cpl Wracając do problemu: Pokaż z routera zrzut z Gateway -> Firewall i wszystkich zakładek z tego. Pobierz, wypal na płytce i uruchom jakieś LiveCD, może być Knoppix albo OTLPE ze sterownikami sieci. Spod któregoś sprawdź połączenie. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Screeny z zakładki Firewall: Web Filter TOD Filter Local Log Remote Log Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> prawym na: Wiersz polecenia -> Uruchom jako administratorWpisujesz: ncpa.cpl Hmm dziwne po tej operacji wyświetliło mi się okienko z wyborem karty sieciowej, dałem na jej właściwości i otworzyło się okienko z właściwościami (nie to jest dziwne ;P), dziwne jest to że po zamknięciu i próbie otworzenia bez wpisywania komendy tj. LP na ikonkę sieci, potem PP na moją sieć --> stan --> moja karta sieciowa --> właściwości i to okienko z właściwościami pokazało się ku mojemu olbrzymiemu zdumieniu. Knoppix'a potem wypalę. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 W Web filter odznacz Firewall protection i kliknij Apply. Potem sprawdź, czy problem nadal występuje. Jeśli tak, to firewall na routerze nie powoduje problemu i należy go włączyć. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Hmm teraz śmiga aż miło Ale nie rozumiem, dlaczego tylko mój komputer miał spowolnione łącze. Na pozostałych komputerach tego problemu nie było od początku, jedynie u mnie. Czy Knoppix nadal potrzebny? Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Skoro teraz śmiga, aż miło to knoppix nie jest już potrzebny. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Ale nie rozumiem, dlaczego tylko mój komputer miał spowolnione łącze. Na pozostałych komputerach tego problemu nie było od początku, jedynie u mnie. Jakie systemy są na innych komputerach i czy stosowałeś na nich TCP Optimizer? Co dokładnie powodowało problem trudno stwierdzić, przypomina mi się taki temat: http://myapple.pl/internet-i-sieci/157938-internet-z-upc-i-mac-os-x-problemy-modemem-thomson-twg870u-tutorial.html Zainstaluj ponownie Comodo. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Na innych: Windows XP HP x86 Windows Vista HP x86 Windows 7 HP x64 + mój taki sam Nie stosowałem, ale ustawienia mogę przywrócić, bo mam kopię zapasową tych ustawień. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Przywróć ustawienia sprzed stosowania TCP Optimizera. Potem uruchom firewall na routerze. Jeśli będzie działać poprawnie, to wiesz, skąd się wziął problem. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Racja, to przez TCP. A czy mogę ustawić MTU na 1500? I czy da się coś zrobić z pingiem? Bo lata tak jak wcześniej, przepustowość tak samo. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 A czy mogę ustawić MTU na 1500? Tak. http://tools.ietf.org/html/rfc1191 http://winoptymalizacja.republika.pl/artykuly/zmiana-mtu.html I czy da się coś zrobić z pingiem? Bo lata tak jak wcześniej, przepustowość tak samo. Ale do czego pingujesz? Bo patrząc na obrazek wynik jest mniej więcej od 0 ms (co jest w praktyce niewykonalne) do 1 ms. Taki efekt daje tylko odpytywanie własnego routera. Poza tym, nie wiem, czym się tu przejmować. Ping to pomiar czasu między wysłaniem zapytania i otrzymaniem odpowiedzi i on się zmienia. C:\Users\DawidS28>ping google.pl Badanie google.pl [74.125.230.84] z 32 bajtami danych:Odpowiedź z 74.125.230.84: bajtów=32 czas=115ms TTL=55Odpowiedź z 74.125.230.84: bajtów=32 czas=65ms TTL=55Odpowiedź z 74.125.230.84: bajtów=32 czas=58ms TTL=55Odpowiedź z 74.125.230.84: bajtów=32 czas=64ms TTL=56 Statystyka badania ping dla 74.125.230.84: Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach: Minimum = 58 ms, Maksimum = 115 ms, Czas średni = 75 ms Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Dzięki za pomoc Edytowane 6 Marca 2011 przez DawidS28 Nie ma sprawy, temat zamykam jako rozwiązany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi