alex1986 Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 WItam, mój problem najprawdopodobniej tyczy się zainfekowanego routera.Z dniem 30 czerwca kończyła mi się umowa z Netią, 1 lipca skonfigurowałęm ustawienia routera do operatora Orange niestety zapomniałem o procedurze zabezpieczenia routera i od wczoraj zaczęły pojawiać się takie ptaszki jak przekierowywania niektórych stron.Router wydaje się już zabezpieczony wg poradnika: http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=568 (mój router to tp-link) Antyvirus to Avira- skan niczego nie wykrył Dołączam raporty FRST, printscreen przykładowego przekierowania i raport z aviry.Program gmer przestaje działać w trakcie dołączam jedynie preskan Edit: AdwCleaner niczego nie wykrył AVSCAN-20170702-131541-820F916E.txt Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Czy router przed zabezpieczeniem wykazywał niepożądane modyfikacje DNS? Obecnie wg FRST z routera są pobierane poprawne adresy (bieżący to 192.168.1.1): Tcpip\Parameters: [DhcpNameServer] 192.168.1.1 Tcpip\..\Interfaces\{94672797-d6f6-41bd-8580-6199d5594c1f}: [DhcpNameServer] 10.21.24.11 10.21.24.12 Tcpip\..\Interfaces\{a680aae4-444c-4b24-9670-a47381003d71}: [DhcpNameServer] 192.168.1.1 Jeśli router był wcześniej zainfekowany, ale go wyczyszczono, a przekierowania nadal mają miejsce, problem może stanowić bufor DNS i/lub cache przeglądarki. Tym się zajmie skrypt FRST. Czyli: 1. Uruchom FRST. Z klawiatury CTRL+Y, zostanie otworzony plik fixlist.txt. Wklej do pliku następującą treść: CloseProcesses: CMD: ipconfig /flushdns S4 mccspsvc; "C:\Program Files\Common Files\McAfee\CSP\2.3.290.0\\McCSPServiceHost.exe" [X] HKLM\...\StartupApproved\Run32: => "WebStorage" DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\MozillaPlugins EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Z klawiatury CTRL+S, by zapisać zmiany. Następnie w oknie FRST klik w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, nastąpi restart systemu. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw go i wypowiedz się czy przekierowania nadal mają miejsce. Nowe skany FRST nie są potrzebne. 2. W Google Chrome: Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Wyszukiwarka > z rozwijanego menu ustaw jako domyślną Google > klik w Zarządzaj wyszukiwarkami i skasuj z listy Yahoo dodane przez McAfee. Odnośnik do komentarza
alex1986 Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Po wczorajszym zabezpieczeniu routera , wykonaniu fixlisty i dodatkowo zresetowaniu przeglądarki ( to moja własna decyzja nie wiem czy konieczna) problem wydaje się zażegnany Chwila nieuwagi i takie druczki się dzieją. Niedługo zmieniam tp linka na router Orangowski z którym nie mam doświadczenia i obawiam się ponownego tu zawitania Na chwilę obecną dziękuję za szybką pomoc Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Reset przeglądarki nie był konieczny (nie adresuje sfery która tu była zdefektowana), ale i też nie zaszkodził. Na koniec zastosuj DelFix oraz wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi