htw Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witam, jak w temacie, czy istnieje jakaś darmowa aplikacja albo darmowy sposób na odzyskanie danych z serwera (Synlogy). Jeden dysk uległ degradacji i niestety dane się ulotniły, już kiedyś tak miałem ale w poprzednim przypadku wystarczyło wymienić dysk. Teraz skanując różnymi aplikacjami płatnymi dane się pokazują i jest możliwość ich odzyskania. Niestety to nie są tanie rzeczy więc szukam alternatywy. Dysków było 4, sprawnych 3 . Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zależy na jakich ustawieniach był RAID. Użyj DMDE, z tym, że będziesz musiał odpowiedni stripe podac. Dawno nie odzyskiwałem nic z RAID. Musialbym zerknąć jak to zrobić, niemniej - popróbuj na początek sam, będę miał chwilę czasu to się odezwę z bardziej konkrentymi informacjami. Możesz tez mi podac co to było za urzadzenie, zebym pogooglowal w necie. Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witam ! Synlogy DS413 Dzieki za szybka odpowiedź. Opaliłem software i coś tam skanuje ale nie wiem keidy skończy RAID5 Niestety drugi dysk też się sypie ale jeszcze żyje więc może coś z tego będzie bo z tego co wiem w RAID5 musze mieć 3 sprawne żeby coś z tego było. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 W takim razie zamiast odzyskiwać dane z macierzy może bezpieczniej najpierw zrobić kopię samego dysku, tego, który się sypie? Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 poszło jak powiedziałeś, czyli sklonowałem partycje i dałem na nowy dysk (taki sam) i zrobiłem pełne skanowanie 2 dni .... Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Po co dwa dni skanowałeś? Najdłużej (99%) czasu to skanowanie RAW, czyli plików po sygnaturach, Ciebie takie odzyskiwanie raczej nie interesuje, bo walczysz o odzysk w oparciu o system plików, czyli zeby byl stan jak sprzed awarii. Pamiętaj, żeby wyniki zapisać. Pytałem czy wiesz jaki masz Stripe? Po otwarciu, któregoś z woluminow (pamietaj, ze te zolte to niewpisane, a wiec wirtualne) widzisz pliki? Warto zaznaczyć, że co innego to odzyskanie danych z RAID, a co innego ich odbudowa. U Ciebie przecież można odbudować. Nigdy tego nie robiłem, ale w diskpart jest komenda repair ;-). Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 skonowałem dwa dni bo nigdy tego nie robiłem ... ja chciałbym odzyskać dane po prostu, zrobić wszystko od początku ustawić macierz na 3 dyskach a na czwartym postawić kopie zapasową zapisałem wynik - to pierwsza rzecz jaką zrobiłem Pytałem czy wiesz jaki masz Stripe? niestety nie wiem właśnie nic nie ma - mam się wklikać w trzecią partycję i kliknąć - pełne skanowanie ? tzn zrobię to tak jak będzie najszybciej i najprościej nigdy się nie bawiłem w odzysk więc jestem ziolony, mogę odbudować i mogę odzyskać, co polecasz ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi