Mysza Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Witam, co może oznaczać komunikat programu HWINFO64 dotyczący Embedded Controller (EC) oraz pojawiające się wartości w wynikach w pozycji WINDOWS HARDWARE ERRORS (WHEA) ? laptop jest nowy Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Co do Sensor Warning to rutynowy komunikat, gdy program wykryje Embdedded Controller. Druga zakładka jest bardziej niepokojąca, ale jednym błędzie nie ma co się zbytnio przejmować. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Liczba błędów rośnie wraz z czasem działania HWINFO. W dzienniku zdarzeń wpisy są od 18 maja Poziom - ostrzeżenia źródło - WHEA LOGGER ID zdarzenia 17 opis Wystąpił skorygowany błąd sprzętowy.Składnik: Port główny PCI ExpressŹródło błędu: Zaawansowane raportowanie błędów (PCI Express) W MU mam nieznane urządzenie Nie odnotowuję jakiegoś problemu z działaniem laptopa, stąd nie wiem czy powyższe ma znaczenie. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Co to dokładnie za laptop? Z logu tego nie wywnioskuje, bo jedna płyta może występować nawet w kilkudziesięciu modelach i to roznych firm. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Windows 10 Pro , 64 bit Dell Latitude 3470 - tak laptop jest identyfikowany w HWINFO i tak wygląda wizualnie , natomiast w panelu sterowania/system widzę przy modelu opis "vostro 5468" (sprzęt firmowy) nieznane urządzenie ma we właściwościach opis ACPI\DELLABC6 - mogę to ewentualnie odinstalować Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Proszę mi wybaczyć przerwę. Co do samego nieznanego urządzenia - zainstaluj ten sterownik: https://downloads.dell.com/FOLDER04026471M/2/Network_Driver_RN8CN_WN32_1.4.4_A01_01.EXE Co do tych błędów: za nie mogą odpowiadać również sterowniki. Otwórz menadżer urządzeń, zmień widok na: urządzenia wg połączeń. Rozwiń PCI Express Root Port. Pokaż też wersje tego co będzie tam po rozwinięciu listy. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Po instalacji sterownika sytuacja bez zmian - odinstalowałam to nieznane urządzenie. Po deinstalacji urządzenia błędy w HWINFO nadal się pojawiają dodatkowo - zastanawia mnie SMART i ID=01 , wartość rośnie Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Smart jest w porządku, o parametrze nr 1 już kiedyś pisałem. W większości modeli Seagate'a tak po prostu jest. Podaj proszę mi jeszcze wersję sterownika wifi, żebym mógł zerknąć czy jest nowsza do pobrania. No i na początek może automat: http://www.dell.com/support/home/us/en/04/product-support/product/vostro-14-5468-laptop/drivers Opcja detect drivers. Niech poinstaluje wszystkie aktualizacje. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Automat zaktualizował m.in. WIFI Na liście jest też aktualizacja BIOS-u, ale wymaga ręcznej instalacji i tego nie robiłam. Nieznane urządzenie nadal jest w MU pomimo, że wcześniej je odinstalowałam EDIT: Ostatecznie po zainstalowaniu sterownika Dell WLAN Radio Switch Driver http://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1/Drivers/DriversDetails?driverId=V1Y91&fileId=3599233918&osCode=WT64A&productCode=latitude-3470-laptop&languageCode=po&categoryId=NI znak zapytania i nieznane urządzenie zniknęły z MU Nadal po uruchomieniu HWINFO pojawiają się błędy WINDOWS HARDWARE ERRORS (WHEA) - odczyt nie jest zapamiętywany, każdorazowo po uruchomeiniu programu zaczyna się od zera i rośnie Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Każdy refresh będzie powodował, że to urzadzenie dalej będzie. Te błędy dotyczyły właśnie wifi, bo akurat do tej szyny było podpięte. To urządzenie to niby sterownik pozwalający na przełączenie wifi w tryb "airmode", czyli po prostu jego wyłączenie. Myślę, że nie ma co sobie tym głowy zawracać. Zobacz czy dalej w HWinfo będą jakieś błędy się pojawiać, tak dla mojej ciekawości . Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Tak jak napisałam w poście #9 błędy w HWINFO nadal są bez zmian Nie jestem pewna , czy rzeczywiście nastąpiło wyłącznie WIFI, bo przecież łączę się z siecią przez WIFI. Sterownik WIFI to jak rozumiem Dell Wireles 1820 802.11ac i chyba działa prawidłowo Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Ostatnia sprawa w takim razie. Poproszę o pełne dzienniki zdarzeń. https://www.fixitpc.pl/forum-9/announcement-4-zak%C5%82adanie-tematu-pomocne-raporty-i-informacje/ Info tutaj, Pełne Dzienniki zdarzeń Spakuj je i wrzuć na jakiś serwer. Zerknę czy tam są bardziej szczegółowe opisy tych błędów. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 http://www3.zippyshare.com/v/QpS15zgo/file.html Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Przejrzałem sporo wątków z tego typu problemami, wiele jest enigmatycznych, bez rozwiązania, w części pomogła aktualizacja sterowników. Na początku błędnie założyłem, że ACPI\DELLABC6 podałaś jako identyfikator sprzętu, teraz czytając jeszcze raz od początku wspomniałaś, że to jest opis nieznanego urządzenia. Kliknij na to nieznane urządzenie ppm (prawy przycisk myszy) > właściwości > szczegóły > identyfikatory sprzętu I powienien ten identyfikator być troszkę dłuższy. Zerknij proszę, żeby zaaktualizować ten sterownik to te dane są niezbędne dla mnie. A pierwsza próba zakończyła się niewypałem. Druga sprawa, że spróbujemy sprawdzić aktualizacje komponentów intela przez ichnie narzędzie: http://www.intel.com/content/www/us/en/support/detect.html I teraz w ramach suchej i nudnej diagnostyki: proponowałbym zerknąć czy np. po wyłączeniu urządzenia wifi w menadżerze urządzeń te błędy dalej będą rosły. Następnie w ramach testu wyłączyć grafikę intela. Ten lapek zdaje się ma jeszcze Nvidię GeForce 940MX. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Nieznanego urządzenia już nie mam w MU - nie mam już możliwości odczytać identyfikatora sprzętu, bo po wspomnianej instalacji sterownika Dell WLAN Radio Switch Driver nieznane urządzenie zniknęło z listy i po restarcie już się nie pojawia . Link do narzędzi intela jest chyba błędny. Wyłączenie wifi w menadżerze urządzeń - rozumiem , że ma wybrać Dell Wireless 1820 802.11ac , PPM i "wyłącz" To samo z grafiką przez MU ? Nigdzie nie widzę informacji o Nvida GeForce 940MX - w pierwszym poście jest zamieszczony System Summary i tam jest Intek® HDGraphics 520 Zaznaczam - to jest NOWY laptop i nie chcę ewentualną diagnostyką przez nieuwagę czegoś bardziej zepsuć . Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Na niektórych przeglądarkach chrome sam dodaje znak spacji. Nie wiem dlaczego, może to wina forum. W każdym razie usuń ostatnią spację z linku i będzie działał. Spokojnie, dbam o Twoje bezpieczeństwo, rzeczy, o które proszę nie niosą ze sobą żadnego ryzyka. Najnowsze sterowniki od wifi sprawiły, że nieznane urządzenie zniknęło, bo tak jak podejrzewałem - dotyczyło elementu wifi. Wygeneruj proszę dla mnie log w Hwinfo - zakładka report > create > html. Nazwij go jakos i wrzuc na zewn, hosting, a potem link tutaj. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi