antares2000 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Witam. Mam taki oto dylemat. Niespełna 2 miesiące temu oddałem lapotopa HP Pavilion 9217ea do naprawy - wymiana grafiki. Przed oddaniem go do serwisu rozkręciłem go aby obejrzec układ chłodzenia, przy okazji tego zrobiłem zdjęcia grafiki w razie gdyby mi przyszło zamówi nowy. Oto foto grafiki sprzed wymiany: W serwisie powiedziano mi, że nie muszę zamawiac grafiki bo taką mają, co mnie nie ukrywam ucieszyło. Po kilku dniach odebrałem laptopa i wyglądało wszystko na to, że koniec moich problemów. Temperatury CPU spadły BGA również cho nie za wiele (ale nie o temp tutaj chodzi). Po około dwóch tygodniach jeden w wcześniejszych objawów znów się pokazał. To mnie zaniepokoiło. A kiedy porozmawiałem ze swoim zaprzyjaźnionym elektronikiem, który mi zadał pytanie: "a skąd masz pewnoś że oni wymienili ci grafike?" zacząłem wątpic w rzetelnośc serwisu. Nie dawało mi to spokoju więc postanowiłem rozebrac laptopa ponownie i sprawdzic, czy grafika została wymieniona. Oto zdjęcie grafiki po wymianie: Czy widzicie różnicę? Bo ja nie. I tutaj właśnie mój dylemat i prośba do was. Czy możliwe jest, aby nowy procesor grafiki miał identyczne oznaczenia? Tzn rozumiem typ, ale czy pozostałe oznaczenia też? Jak dotąd miałem do czynienia tylko z CPU w swoim PC-cie i gdy kupowałem Semprona takiego samego jak miałem, to owszem oznaczenie miał identyczne, ale pozostałe numery (oznaczenia seryjne) już były inne. Stąd moje wątpliwości w przypadku mojego BGA. Prosze powiedzcie, czy dobrze myślę, że gdyby mi faktycznie wymieniono grafikę na taką samą to typ powinien pozostac GF GO7600T-H-N-B1 ale oznaczenia 18B2B241 110881 lub N2Y112.00H już powinny się inne? Zanim zarzucę serwisowi nierzetelośc chciałbym miec pewnośc. Będę wdzieczny za pomoc. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Przejrzałem trochę zdjęć tego układu w sieci i niektóre z nich mają identyczne oznaczenia. Np. tu i tu. Inne z kolei mają inne, więc to zapewne kwestia serii lub miejsca produkcji (np. napis KOREA lub TAIWAN), a nie nr seryjny. Tak więc byłbym ostrożny z oskarżeniami. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Z racji tego, że na elektrodzie są rozbiezności w opiniach - proponuję założyć taki temat na forum https://www.elvikom.pl/ . W chwili obecnej to forum skupia najwięcej aktywnych fachowców z branży. Nie chciałbym, żeby zostało to odczytane jako jakiś brak zaufania do uzytkownikow z elektrody. Chodzi o dywersyfikacje opinni, najlepiepiej pytac zawodowcow. Odnośnik do komentarza
antares2000 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Z racji tego, że na elektrodzie są rozbiezności w opiniach - proponuję założyć taki temat na forum https://www.elvikom.pl/ . W chwili obecnej to forum skupia najwięcej aktywnych fachowców z branży. Nie chciałbym, żeby zostało to odczytane jako jakiś brak zaufania do uzytkownikow z elektrody. Chodzi o dywersyfikacje opinni, najlepiepiej pytac zawodowcow. Dzięki za podpowiedź z tym forum. Nie znałem go dotąd. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Widziałem, że odpisał Ci Vogelek23, szef i założyciel całego forum. Wybitny fachowiec. Także to temat zamyka. Powtarzając za nim - układ nie został wymieniony. Odnośnik do komentarza
antares2000 Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Temat uważam za zamknięty Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi