darkhleb Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Dzień dobry. Mam stary komputer (winXP), w którym szukam wszelkiej możliwości odchudzenia systemu i usunięcia wszystkiego, co niepotrzebne. Komputer posiada kartę graficzną Nvidia. Czy byłoby mądrym pomysłem usunąć pobrane z internetu firmowe sterowniki do tej karty, pozostawiając w ich miejsce domyślne Windowsowe, takie jakie są w stanie po czystej instalacji systemu? Na tym komputerze nie istnieją żadne gry. Jest na nim uruchamiany głównie AutoCAD, pakiet biurowy, czasem jakiś film. Natomiast jest nainstalowane sporo oprogramowania od Nvidia i wydaje mi się, że zupełnie nie wykorzystuję możliwości, jakie ono daje. Natomiast nie wiem, czy jego obecność nie spowalnia komputera. Czy mogę w takim układzie bezpiecznie wrócić do Windowsowych sterowników domyślnych i jechać na nich na codzień? Szacunek. PS. czy można tak samo przyoszczędzić na dźwiękowych? Odnośnik do komentarza
Anonim10 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Bez sterowników dedykowanych do płyty, nie pojedziesz. Bez sterownika grafiki nvidia - nic nie oglądniesz. Service pack 3, directx 9.29 redist, smplauer portable - to podstawa.W składnikach wyłączyć messenger, internet explorer, windows media player, usługa indeksowania, outlock. Usługi - zbędne wyłączyć, nie ruszając potrzebnych do funkcjonowania systemu. Trzeba zainstalować system na czysto. Po ustawieniach można mieć mało i to z działającym palemoonem atomem z dziesięcioma dodatkami: http://www.fotosik.pl/zdjecie/eb7a1a43ab5364b0 Odnośnik do komentarza
darkhleb Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Ok, dziękuję. Wyprobuje. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi