dramin204 Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Witam Dzisiaj rano udałem się do punktu ksero w celu wydrukowania potrzebnych materiałów do pracy.W pracy wkładając pendrive do portu USB ukazało mi się takie coś:http://imgur.com/a/QqJLphttp://imgur.com/a/C3LnU Na pendrive posiadam ważne materiały związane z pracą, których nie chciałbym potracić.http://imgur.com/a/adx58 Jakie logi musze dostarczyć? Standardowo FRST i GMER czy coś jeszcze? EDIT: Poniżej wklejam logi z GMER'a , FRST oraz USBFIX. Pozdrawiam Addition.txt FRST.txt GMER.txt Shortcut.txt UsbFix Scan 1 JANUSZ.txt Edytowane 21 Marca 2017 przez Rucek Łączę. Teraz czekamy. Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Sam system nie został zainfekowany - pendrive owszem (infekcja robakiem Gamarue) i to dosyć obszernie. Pliki odzyskamy, ale dopóki komputer w Twoim miejscu pracy (bo zakładam, że dostarczone raporty są z urządzenia domowego) nadal będzie zainfekowany to sytuacja powtórzy się w trakcie podpinania jakiegoś urządzenia USB. Jeśli w firmie macie dział IT to zgłoś ten problem. Jeśli natomiast nie macie, a Twój pracodawca pozwoli na udostępnienie raportów FRST oraz GMER to mogę również i tam usunąć infekcję. Ew. przez PW mogę to zrobić, bo zachodzi wyjątek sytuacji związany z ochroną danych firmowych. 1. Otwórz Notatnik w nim wklej:CloseProcesses:CreateRestorePoint:SearchScopes: HKLM -> DefaultScope {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL = SearchScopes: HKLM -> {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL = CHR NewTab: Default -> Not-active:"chrome-extension://goidfapdhpcfnkbdgeggcnkhkblmbffk/stubby.html"U3 kxldypog; \??\C:\Users\JANUSZ~1\AppData\Local\Temp\kxldypog.sys [X] C:\Users\Janusz042\AppData\Local\Microsoft\Windows\ConnectedSearch\History\set_1076774695_pl.lnkC:\Users\Janusz042\AppData\Local\Microsoft\Windows\Application Shortcuts\microsoft.windowscommunicationsapps_8wekyb3d8bbwe\Microsoft.WindowsLive.Calendar.lnkC:\Users\Janusz042\AppData\Local\Microsoft\Windows\Application Shortcuts\microsoft.windowscommunicationsapps_8wekyb3d8bbwe\Microsoft.WindowsLive.Mail.lnkC:\Users\Janusz042\AppData\Local\Microsoft\Windows\Application Shortcuts\microsoft.windowscommunicationsapps_8wekyb3d8bbwe\Microsoft.WindowsLive.People.lnkC:\Users\Janusz042\AppData\Local\Microsoft\Windows\Application Shortcuts\26720RandomSaladGamesLLC.HeartsDeluxe_kx24dqmazqk8j\App.lnkEmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt w folderze z którego uruchamiasz FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, nastąpi restart systemu. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt.2. Z podpiętym urządzeniem F:\ w interfejsie programu USBFix zastosuj opcję Clean. Dostarcz raport z tego działania. Uwaga: aplikacja bez ostrzeżenia usuwa foldery o nazwie muza / muzyka. Nazwę należy zmienić na czas dezynfekcji. 3. Całościowo przeskanuj system za pomocą Kaspersky Virus Removal Tool (KVRT). Jeśli coś wykryje to niczego nie usuwaj, a dostarcz raport. Wyniki muszą zostać zweryfikowane. 4. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan) wraz z Addition i Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Witam Zgadza się, raporty są z urządzenia domowego, gdyż komputery w pracy wymagają interwencji administratora. Pendrive został zainfekowany w punkcie ksero podczas próby drukowania ,dopiero w pracy po podłączeniu do portu USB zobaczyłem sytuację jaka zaistniała na tym nośniku. Poniżej wklejam logi z FRST oraz USBFIX, Kaspersky nic nie wykrył (zamieszczam link do zdjęcia). http://imgur.com/a/D3G7j Pozdrawiam Addition.txt Fixlog.txt FRST.txt Shortcut.txt UsbFix_Report.txt Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Po proszę o adres punktu ksera, - spróbuję się z nimi skontaktować w tej sprawie. Wygląda to już w porządku. Infekcja usunięta z pendrive, a dane przywrócone. Proszę o podsumowanie obecnej sytuacji. Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Witam Przepraszam za zwłokę, ale nie miałem dostępu do komputera. Punktu ksero nie znalazłem w internecie , być może nie mają stronki. Odwiedzę ich i wezmę najwyżej wizytówkę od nich. Wszystko jest okej , pliki odzyskane. Dziękuję jeszcze raz Panu za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 W takim razie kończymy. Zastosuj DelFix (czyli kasacji używanych narzędzi) oraz zaktualizuj ważne programy - KLIK. Skasuj również punkty przywracania systemu - KLIK. Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zrobione. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 OK. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi