Alvarooo Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Witam, mój laptop (ASUS X50Nseries) od ponad tygodnia (podczas zwykłego użytkowania, np. YouTube, czy jakieś gry, lub czasem i też zwykłe latanie po necie) wyłącza się, tzn. - ekran gaśnie, laptop jeszcze chwile chodzi i się dopiero wyłącza. Nie wygląda to na przegrzanie, gdyż nigdzie nie jest gorący a chłodzenie ma dobre jak i dobry odpływ powietrza. Jakieś rady? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Mimo wszystko pokaż logi z Hwinfo (zgodnie z zasadami działu) + zrób test w programie OCCT na domyślnych ustawieniach. Odnośnik do komentarza
Alvarooo Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Logi z HWInfo (system summary) PS to z OCCT się nie uda - za każdym razem się laptop wyłącza, lecz w innym momencie Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 To za mało. W przyklejonym jest wspomniana informacja o "Sensors". Pokaż mi też temp. w OCCT, możesz je rozwinąć klikając na belkę po prawej stronie okna programu z napisem Monitor. Odnośnik do komentarza
Alvarooo Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Proszę bardzo Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Ustaw test na dwie minuty z idle period na 1. Large data set. I pokaż screeny. Jeśli się wyłączy - ponow procedure, ew. sprobuj nagrac telefonem tylko tak, zeby widoczne były wykresy w OCCT. Póżniej spróbujemy odpalić na najmniejszym data set. Odnośnik do komentarza
Alvarooo Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Po teście, o dziwo się nie wyłączył Przy czym, to nie wygląda na wyłączanie się przez przegrzanie (gdyż raczej w każdym BIOSie jest opcja która odcina zasilanie po przekroczeniu xx stopni) mimo tego, że temperatury oscylują w granicach 75-83. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Z tego co widzę to temperatury nie oscylują w granicach 75-83, one lawinowo rosną do 83 stopni i spadły dlatego, że procek przestał pracować z pełną mocą. Rozszerz test do 3 minut. 95 stopni to temp. krytyczna dla tych procesorów przy czym w biosie moga byc rozne mechanizmy zabezpieczajace przed przegrzaniem. Zabawne, gdy ktoś temp. mierzy ręką, lapek się nie grzeje, wiec z temperaturami wszystko w porzadku. Mam nadzieję, że podczas jazdy samochodem nie oceniasz prędkości po wrażeniu częstotliwości mijania drzew. Odnośnik do komentarza
Alvarooo Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Z tego co widzę to temperatury nie oscylują w granicach 75-83, one lawinowo rosną do 83 stopni i spadły dlatego, że procek przestał pracować z pełną mocą. Rozszerz test do 3 minut. 95 stopni to temp. krytyczna dla tych procesorów przy czym w biosie moga byc rozne mechanizmy zabezpieczajace przed przegrzaniem. Zabawne, gdy ktoś temp. mierzy ręką, lapek się nie grzeje, wiec z temperaturami wszystko w porzadku. Mam nadzieję, że podczas jazdy samochodem nie oceniasz prędkości po wrażeniu częstotliwości mijania drzew. Nie posiadam samochodu, ale rozumiem o co Ci chodzi. Po prostu wiem jak było z moim starym kompem (stacjonarnym) i zostało przyzwyczajenie. Z reguły temperatury powyżej 65-70 stopni są groźne, a im wyższe tym szybciej zużyje się/stopi rdzeń. Screeny po teście wyślę już jutro. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi